Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta Barbaari: Poliisi nöyryytti sukulaisiani julkisesti

Poliisin mukaan keskustassa on perjantaina suoritettu ulkomaalaisvalvontaa. Muusikon kuvailema tapaus on kirjattu häiriökäyttäytymisenä.

Kaupunki
 
Sami Halinen / Lehtikuva
Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Suosittu muusikko Musta Barbaari eli James Nikander kertoo, että poliisi olisi vaatinut hänen sukulaisiltaan passeja kertomatta syytä Helsingin keskustassa ja ottanut sitten nämä kiinni tunniksi perjantai-iltana.

Musta Barbaari kirjoittaa Facebookissa, että poliisi olisi pysäyttänyt hänen siskonsa ja äitinsä perjantaina matkalla ravintolasta raitiovaunupysäkille Aleksanterinkadulla ja vaatinut heiltä passeja.

”Siviilipoliisit eivät kertoneet, mistä syystä he pysäyttivät siskoni ja äitini, vaan pistivät röyhkeästi heidät rautoihin ja äitini maahan. Siskoni kysyi vielä kertaalleen, että miksi heitä kohdellaan näin ja mitä he ovat muka tehneet, johon poliisit eivät vastanneet yhtään mitään! Äitini pelkäsi henkensä edestä, ja luuli tulevansa hakatuksi, sillä poliisien otteet olivat erittäin röyhkeät”, muusikko kuvailee.

Helsingin poliisista kerrotaan, että tapahtumien kulusta on tehty poliisille rikosilmoitus. Tutkintaa ei tehdä Helsingissä vaan siitä vastaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Helsingin poliisi vahvisti aiemmin illalla Helsingin Sanomille, että ravintola Raffaellon lähistöllä on kirjattu perjantai-iltana häiriökäyttäytymiseen liittyvä tehtävä, jonka yhteydessä ihmisiltä on kyselty henkilöpapereita.

Myöhemmin lähettämässään tiedotteessa poliisi selventää, että partio on ollut suorittamassa kyseisenä iltana ulkomaalaisvalvontaa, jonka tarkoituksena on tavoittaa laittomasti maassa olevia ulkomaalaisia. Tarkastettavat valitaan poliisin mukaan satunnaisesti, eikä valinta saa perustua pelkästään tarkastettavan henkilön fyysisiin ominaisuuksiin ja piirteisiin. Poliisin mukaan valvonta kohdistuu myös ihmisiin, joiden toiminnassa ei ole mitään huomautettavaa.

Poliisi ei ole vielä kertonut tarkempia yksityiskohtia, miten Nikanderin kuvaama tilanne on mennyt.

”Poliisilla on oikeus kysyä henkilöpapereita yksittäisen virkatehtävän yhteydessä. Oikeus voi syntyä esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi", kertoo päivystävä komisario Riku Korpela.

Hän korostaa, että asia ei ole yksiselitteinen. Syitä voi olla monia erilaisia ja papereita voidaan kysyä muiltakin paikalla olevilta, ei siis pelkästään rikoksesta epäillyiltä.

Korpela sanoo, että etnistä profilointia poliisi ei saa tehdä. Passeja ei siis saa vaatia esimerkiksi ihonvärin tai etnisen taustan perusteella.

”Tästä meillä on aika tarkat ohjeet. En tunne tapahtunutta vielä niin yksityiskohtaisesti, että voisin sanoa satavarmasti, mitä tässä on tapahtunut eli en tiedä miten tarkasti ohjeita on noudatettu”, Korpela kertoi sunnuntaina alkuillasta.

Nikanderin mukaan tilanne eteni siten, että paikalle saapui kaksi poliisipartiota. Hänen sukulaistensa laukut tutkittiin toisessa autossa ja naisille tehtiin myös ruumiintarkastus. Tätä perusteltiin Nikanderin mukaan myöhemmin sillä, että toinen siviilipoliiseista olisi kadottanut virkamerkkinsä. Sitä ei löytynyt.

Sisaren käsiraudat avattiin, jolloin hän alkoi kuvata tilannetta. Nikander kirjoittaa, että poliisit ottivat häneltä puhelimensa pois ja kuvattu materiaali katosi. Muusikko väittää myös, että laukkuja tarkastettaessa hänen äitinsä tabletti olisi mennyt rikki.

Komisario Korpela ei tunne vielä tapahtumien kulkua tarkasti.

”Periaatteisiin kuuluu kyllä vastata, miksi papereita kysellään”, hän kuitenkin kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat