Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustan Barbaarin sukulaisiin kohdistunut poliisin toiminta selvitetään – STT:n tavoittama silminnäkijä kauhistui näkemästään

Tapaus liittyy poliisin tekemään ulkomaalaisvalvontaan viime perjantai-iltana Helsingin keskustassa. STT:n tavoittama silminnäkijä kertoi maanantaina olleensa paikalla ja säikähtäneensä poliisin otteita.

Kaupunki
 
Jenna Lehtonen
Musta Barbaari eli James Nikander, oikealla Prinssi Jusuf.
Musta Barbaari eli James Nikander, oikealla Prinssi Jusuf. Kuva: Jenna Lehtonen

Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä alkaa selvittää taiteilijanimeltään Mustan Barbaarin eli James Nikanderin äitiin ja siskoon kohdistunutta tapausta viime perjantailta.

Tapaus liittyy poliisin tekemään ulkomaalaisvalvontaan Helsingin keskustassa. Kyse on alustavasta selvityksestä, jonka perusteella päätetään, aloitetaanko asiasta esitutkinta.

Tutkintapyyntö on tehty Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnan toiminnasta 8. heinäkuuta. Nikander on kertonut Facebook-päivityksessään, että tuolloin poliisi vaati hänen sukulaisiltaan passeja ja otti nämä sitten kiinni tunnin ajaksi. Sukulaiset olivat matkalla ravintolasta raitiovaunupysäkille.

STT:n tavoittama silminnäkijä Nina Lustig kertoi maanantaina ihmetelleensä siviilipukuisen poliisin otteita.

”Naiset [Nikanderin äiti ja sisko] olivat kävelemässä kadulla, kun kaksi tosi arkisiin vaatteisiin pukeutunutta miestä käveli perässä. Toinen otti vanhemmasta naisesta kiinni ja hoki englanniksi, että näytä sun passi”, Lustig kertoo STT:n mukaan.

Lustig pyysi uhkaavasti käyttäytynyttä miestä irrottamaan otteensa ja STT:lle kertomansa mukaan paikalla oli muitakin. Toinen siviilipoliisi pyysi nuorempaa naista näyttämään henkilöllisyystodistuksen. Lustig kertoo, ettei kuullut, kertoivatko miehet olevansa poliiseja.

”Vanhempi työnnettiin seinää vasten, ja menin perässä siihen viereen. En muista, mitä sanoin, mutta siviilipoliisi sanoi minulle, että poliisi on paikalla”, Lustig sanoo STT:lle.

Nikanderin mukaan tilanne eteni siten, että paikalle saapui kaksi poliisipartiota. Hänen sukulaistensa laukut tutkittiin toisessa autossa, ja naisille tehtiin myös ruumiintarkastus.

Tätä perusteltiin Nikanderin mukaan myöhemmin sillä, että toinen siviilipoliiseista olisi kadottanut virkamerkkinsä. Sitä ei löytynyt. Kiinni otetuille laitettiin käsiraudat.

Sisaren käsiraudat avattiin, jolloin hän alkoi kuvata tilannetta. Nikander kirjoittaa, että poliisit ottivat häneltä puhelimensa pois, ja kuvattu materiaali katosi. Muusikko väittää myös, että laukkuja tarkastettaessa hänen äitinsä tabletti olisi mennyt rikki.

Poliisit eivät Nikanderin mukaan selittäneet toimiensa tarkoitusta ja poliisien otteet olivat hänen mukaansa ”erittäin röyhkeät”.

Valtakunnansyyttäjävirasto siirsi maanantaina tutkintapyynnön Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjälle. Esitutkinnan aloittamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

”Alustavassa selvityksessä voidaan ottaa huomioon kaikkea, mitä myös esitutkinnassa, mutta näin varmistetaan, ettei ketään aseteta rikoksesta epäillyksi ilman perustetta”, kertoo kihlakunnansyyttäjä, syyttäjätutkinnanjohtaja Hanna Puhakka.

Hänen mukaansa alustava selvitys tehdään mahdollisimman pian.

”Mutta siihen voi kuulua kuukausi tai enemmänkin riippuen siitä, miten saamme ihmisiä kuultavaksi.”

Helsingin poliisi päätti maanantaina vastata kysymyksiin ulkomaalaisvalvonnasta tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat