Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuuksioon kadonneen hevosen omistaja kertoo löytöhetkestä: Pähkinä hymyili ja kutsui syömään mustikoita

Hevonen karkasi maanantaiaamuna Solvallan urheiluopiston lähistöltä, ja sitä etsittiin Solvallan urheiluopiston lähiseudulta.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Nina Suutari (vas.), Mika Suutari, Leo Malvasto, Anniina Paalanen, Katri Mettälä ja Reetta Raivio sopimassa Solvallan urheiluopiston parkkipaikalla, mihin suuntaan mikäkin ryhmä lähtee Pähkinää etsimään.
Nina Suutari (vas.), Mika Suutari, Leo Malvasto, Anniina Paalanen, Katri Mettälä ja Reetta Raivio sopimassa Solvallan urheiluopiston parkkipaikalla, mihin suuntaan mikäkin ryhmä lähtee Pähkinää etsimään. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Espoon Nuuksiossa maanantaina karannut suomenhevosruuna Pähkinä löytyi tiistai-iltapäivänä Ruuhijärven itäpuolelta samasta paikasta, josta oli aamupäivällä löydetty tuoretta hevosen lantaa.

Hevonen oli löydettäessä rauhallinen ja se nautiskeli vastakypsyneitä mustikoita suu sinisenä.

”Kun näin Pähkinän ja ensimmäinen itku tuli, hevonen vain katsoi minua sillä tavalla, että ’tuletko sinäkin syömään mustikoita?’” kertoo Pähkinän omistaja Anniina Paalanen.

”Kyllä minä itkun seasta sanoin sille, että haista sinä kuule paska”, sanoo huolissaan ollut Paalanen.

”Pähkinä näytti siltä, että se hymyili sanoilleni.”

Vielä maanantaina Paalasen suurin pelko oli, että hevonen olisi pudonnut pakomatkallaan suohon.

Paalasen mukaan seitsemänvuotias hevonen oli löydettäessä hyväntuulinen ja korvat höröllään, kuten aina. Se sai kävellä omin jaloin kotiin seitsemän kilometrin matkan. Seikkailun aikana oli kadonnut vain yksi kenkä.

”Kyytiä emme Pähkinälle tilanneet”, sanoo Paalanen.

Pähkinän katoaminen on kiinnostanut ihmisiä ja apua on Paalasen mukaan satanut. Tiistain etsintöihin osallistui noin kolmekymmentä ihmistä.

”Ihmiset ovat eläinrakkaita. Ihmiset ovat hyviä”, Paalanen toteaa.

Hän kertoo, että ihmiset kyselevät edelleen, onko avulle tarvetta.

”Moni on sanonut, että olisi hirveää, jos omalle lemmikille kävisi näin. Siksi he ovat halunneet auttaa.”

Pähkinä karkasi maanantaiaamuna Solvallan urheiluopiston lähistöllä aivan Punjonsuon vieressä, jyrkän nousun juurella. Karkaaminen johtui säikähdyksestä, jonka aiheuttajasta Paalanen ei edelleenkään ole varma.

Hevonen kääntyi äkisti 180 astetta ja ryntäsi takaisin tulosuuntaan. Käännös oli niin nopea, että Paalanen ei pysynyt hevosen selässä vaan tippui maahan. Hän selvisi kuitenkin loukkaantumatta.

Pähkinän etsintöjä tehtiin Nuuksiossa Haukkalammen seudulla, Punjonsuon ja Ruuhijärven välissä sekä etelämmässä Meerlammen kohdalla.

Malmilta lähti tiistaina Nuuksioon myös lentokone, joka auttoi ruunan etsinnässä ilmasta käsin. Lentäjä auttoi etsinnöissä vapaaehtoisesti aivan kuten kaikki muutkin etsijät, sillä poliisia tapaus ei kiinnostanut.

”Poliisia ei kiinnostanut, koska kyseessä ei ole kadonnut ihminen”, sanoi Paalanen, joka putosi hevosen selästä maanantaiaamuna ja etsi tätä siitä lähtien. Yöllä Paalanen ehti kuitenkin nukkua hetken.

Tiistaina iltapäivällä Nuuksioon saapui myös Etsijäkoiraliiton koira. Etsijät toivoivat, että etsijäkoiran aikaan maastossa ei liikkuisi liikaa ihmisiä ja koiria häiritsemässä sen työtä.

Tunnelma oli jo tiistaiaamupäivänä toiveikas, sillä tiistaiaamuna etsijät löysivät hevosen jälkiä ja tuoretta lantaa, jotka mitä luultavimmin kuuluivat Pähkinälle. Lannan avulla Pähkinä lopulta löytyikin.

Ratsastajia on pudonnut hevosen selästä ennenkin, myös Nuuksiossa. Tämänkertaisesta tapauksesta tekee kuitenkin poikkeuksellisen se, että Pähkinä ei palannut talleille, kuten hevosilla on tapana.

Reitti takaisin talleille olisi ollut Pähkinälle tuttu. Se on viimeisen puolentoista kuukauden aikana liikkunut samoissa maisemissa 2–3 kertaa viikossa.

Anssi Paalanen
Pähkinän omistaja Anniina Paalanen taluttaa hevosta kohti tallia.
Pähkinän omistaja Anniina Paalanen taluttaa hevosta kohti tallia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat