Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustan Barbaarin kirjoitus sukulaistensa kohtelusta kuohuttaa – Helsingin poliisi vastaa kysymyksiin ulkomaalaisvalvonnasta

Ulkomaalaisvalvonta nousi otsikoihin sen jälkeen, kun rap-artisti Musta Barbaari kertoi sosiaalisessa mediassa siviilipukuisen poliisin kohdelleen hänen äitiään ja siskoaan nöyryyttävästi.

Kaupunki
 
Kristiina Lehto
Rap-artisti Musta Barbaari kirjoitti äitinsä ja siskonsa kohtelusta Facebookiin ja aiheutti kohun.
Rap-artisti Musta Barbaari kirjoitti äitinsä ja siskonsa kohtelusta Facebookiin ja aiheutti kohun. Kuva: Kristiina Lehto

Helsingin poliisi on maanantaina päättänyt vastata ulkomaalaisvalvontaan liittyviin kysymyksiin tiedotteella.

Ulkomaalaisvalvonta nousi otsikoihin sen jälkeen, kun rap-artisti Musta Barbaari kertoi sosiaalisessa mediassa poliisin kohdelleen hänen äitiään ja siskoaan nöyryyttävästi perjantai-iltana Helsingin keskustassa.

Mustan Barbaarin eli oikealta nimeltään James Nikanderin mukaan poliisi vaati hänen perheenjäseniltään passeja ja otti nämä sitten kiinni tunnin ajaksi. Äiti ja sisko olivat matkalla ravintolasta raitiovaunupysäkille.

Maanantaina kävi myös ilmi, että Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnan toiminnasta perjantaina 8. heinäkuuta on tehty tutkintapyyntö.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että ulkomaalaisvalvonta on poliisin lakisääteinen tehtävä. Sen avulla halutaan ensisijaisesti tavoittaa maassa laittomasti oleskelevia.

Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten osalta halutaan myös varmistaa, että nämä noudattavat työlupasäännöksiä.

”Tässä täytyy myös muistaa, että valvonta ja turvallisuustyö kaduilla on myös ulkomaalaisten palvelemista. Valvonnan yhteydessä poliisi neuvoo ja antaa ohjeita asiakkaille”, kertoo tiedotteen mukaan komisario Henri Helminen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kysyy ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä henkilöllisyyttä, mikäli on perusteltua syytä olettaa, että kyseessä on ulkomaalainen henkilö. Ulkomaalaisvalvonnassa poliisia kiinnostaa erityisesti henkilön nimi, kansalaisuus ja maassaolon edellytys.

Ulkomaalaisvalvonnassa ei Henri Helmisen mukaan epäillä ketään rikoksesta, vaan kyseessä on ”hallinnollinen toimenpide”. Mikäli valvonnan yhteydessä paljastuu kuitenkin jotain sellaista, mikä viittaa mahdolliseen rikokseen, käynnistetään asiasta esitutkinta. Tällöin kyse ei ole enää ulkomaalaisvalvonnasta, vaan rikostutkinnasta.

Poliisin mukaan ulkomaalaisvalvonta ei ole etnistä profilointia.

EU:n perusoikeusviraston poliiseille suunnatussa oppaassa Syrjivä etninen profilointi, sen tausta ja ehkäiseminen todetaan, että kun henkilö pysäytetään tai tarkastetaan yksinomaan tai pääasiallisesti hänen rotunsa, etnisen alkuperänsä tai uskontonsa takia, kyse on syrjinnästä, joka on lainvastaista.

Poliisin mukaan ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi valikoituminen perustuu ennen kaikkea kokonaisarvioon tilanteesta eli siihen, onko syytä olettaa, että henkilö on ulkomaalainen.

”Poliisin ulkomaalaisvalvonta suoritetaan yleensä aina muun hälytystoiminnan ja valvonnan yhteydessä, mutta poliisilla on mahdollisuus tehdä myös teemaluonteista valvontaa, jolloin ulkomaalaisvalvonta perustuu vihje- tai analyysitietoon”, Helminen kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa ainoastaan tietyt vähemmistöt eivät ole ainoastaan poliisin valvonnan kohteena, vaan ”poliisi valvoo kaikkia katsomatta henkilön etnistä alkuperää”.

Poliisin mukaan poliiseilla on poliisilain mukaiset edellytykset kysyä henkilöllisyystiedot, mikäli virkatehtävän hoitaminen sitä edellyttää. Poliisilla on myös ulkomaalaislain mukaan oikeus saada tiedot henkilötiedoista, kansalaisuudesta, työnteko-oikeudesta sekä oikeudesta oleskella maassa.

Kaikilla on kansalaisuuteen katsomatta kysyttäessä velvollisuus kertoa henkilöllisyytensä viranomaisille.

”Vastaavasti ihmisillä on myös oikeus kuulla perustelut sille, miksi heiltä kysytään henkilöllisyyttä”, Helminen kertoo tiedotteessa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kenellekään olisi velvollisuus pitää mukanaan henkilöllisyysasiakirjaa.

”Kaikilla kannattaa aina olla mukanaan jonkinlainen henkilöllisyysasiakirja, mutta usein myös pelkkä nimen ja mahdollisen sosiaaliturvatunnuksen kertominen riittää. Henkilöllisyysasiakirja kannattaa olla mukana myös oman oikeusturvan kannalta – esimerkiksi onnettomuustilanteissa henkilöllisyysasiakirja on onnettomuuden uhrin henkilöllisyyden selvittämisen kannalta oleellinen apu”, Helminen sanoo tiedotteessa.

Myös poliisin on aina esitettävä virkamerkki sitä pyydettäessä sekä pyytämättä varsinkin silloin, kun virkatehtävissä toimiva poliisi on liikkeellä siviilivaatteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat