Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustan Barbaarin syytökset nostivat kohun poliisin ulkomaalais­valvonnasta – HS kysyi helsinkiläisiltä etnisestä profiloinnista

Helsingin keskustassa tehtyyn kyselykierrokseen osallistuneista vain muutamalla oli huonoja kokemuksia poliisin ulkomaalaisvalvonnasta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu käy läpi poliisin menettelyä valvontatyössä.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Poliisi pysäytti Leonard Shayon viime vuonna kadulla Joensuussa. Hän oli tiistaina liikkeellä Helsingissä Miia Kaartisen kanssa.
Poliisi pysäytti Leonard Shayon viime vuonna kadulla Joensuussa. Hän oli tiistaina liikkeellä Helsingissä Miia Kaartisen kanssa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

HS kysyi tiistaina Helsingissä liikkuneiden kokemuksia poliisin heihin mahdollisesti etnisen taustan perusteella kohdistamista valvontakeinoista.

Poliisin ulkomaalaisvalvonnan keinot nousivat puheenaiheeksi muusikko James Nikanderin eli Mustan Barbaarin kerrottua Facebookissa virkavallan käyttäneen kovia otteita hänen sukulaisiaan kohtaan viime perjantaina Helsingin keskustassa. Tapaus on siirtynyt kihlakunnansyyttäjälle, joka selvittää, onko asiassa tarpeen aloittaa esitutkinta.

Suurimmalla osalla HS:n tapaamilla henkilöillä kokemukset olivat jääneet vähiin, eikä heillä ollut niistä pahaa sanottavaa.

Kaisaniemen puistossa istuneet Mahad ja Ali kuitenkin kertoivat olleensa usein poliisin silmätikkuina.

”Vaikka valkoihoisetkin ovat olleet humalassa, poliisi on käskenyt vain meitä poistumaan puistosta”, molemmat somalitaustaiset miehet toteavat.

”Poliisit ovat erilaisia, ja kohtelu vaihtelee poliisimiehen mukaan”, Ali sanoo.

Päärautatieasemalla ystäviään saattamassa olleella Fadumo Farahilla puolestaan ei ole Suomessa vietetyn vuoden aikana kertynyt ainuttakaan huonoa kokemusta poliisista.

”Kohtaamani ongelmat ovat liittyneet aivan muihin asioihin, esimerkiksi verkkopankkitunnuksen saamisen vaikeuteen.”

Kaksi vuotta Suomessa asunut Leonard Shayo kertoo hänkin, ettei ole koskaan Helsingissä saanut poliisilta epämiellyttävää kohtelua.

”Viime vuonna Joensuussa poliisi pysäytti minut kadulla ja pyysi nähdä henkilöllisyystodistukseni. Samalla he tekivät muutamia kysymyksiä. En kokenut tapausta loukkaavana, vaikka hieman kyllä jäin pohtimaan, miksi juuri minut pysäytettiin”, Miia Kaartisen kanssa tiistaina liikkeellä ollut Shayo sanoo.

Belgiasta vierailulle tulleen ystävänsä kanssa kahvilassa istunut Ibraahim Mahamed kertoo asuneensa Suomessa yksitoista vuotta.

”Sinä aikana minulla ei ole huonoja kokemuksia poliisista, mutta minä en juokaan alkoholia enkä käy diskoissa.”

Tansaniasta noin kymmenen vuotta sitten Suomeen muuttaneella Edwinillä, 36, on sekä hyviä että huonoja kokemuksia suomalaispoliisin toiminnasta. Hän ei halua esiintyä julkisuudessa sukunimellään.

Puhelimitse tavoitetun Edwinin mielestä osa poliisin ja ihonväriltään kantasuomalaisista poikkeavien ihmisten välisistä ristiriidoista johtuu väärinymmärryksistä ja kulttuurieroista.

Nykyisin Helsingissä asuva Edwin joutui aiemmin Tampereen-vuosiensa aikana rasistisen hyökkäyksen kohteeksi pikaruokalan jonossa.

”Todennäköisesti humalassa ollut mies nimitteli minua rasistisesti, ja kun olin todisteeksi tallentamassa hänen puheitaan kännykkääni, hän potkaisi puhelimen hajalle. Sain ystävältäni lainaksi toisen puhelimen, jolla soitin paikalle poliisit”, Edwin kertoo.

”He kyselivät minua nimitelleeltä mieheltä muutamia kysymyksiä ja päästivät hänet sitten menemään. Minut he pyysivät poliisilaitokselle seuraavana päivänä. He kertoivat kyllä ottavansa asian esitutkintaan, mutta asia ei lopulta edennytkään mihinkään.”

Viime keväänä Edwin istui helsinkiläisessä kahvilassa, kun sisään tuli siviilipukuisia poliiseja. Edwinin mukaan he näyttivät etsivän tiettyjä henkilöitä.

”Minultakin kysyttiin henkilöllisyystodistusta, ja totta kai sen annoin. En kokenut tilannetta mitenkään negatiivisena. Lopulta poliisi laittoi muutamille kahvilassa olleille mustille miehille käsiraudat, ja heidät vietiin ulos.”

Edwin sanoo ymmärtävänsä, että poliisin on tehtävä työnsä rikollisten kiinni saamiseksi.

”Monet ristiriitatilanteet syntyvät varmasti siitä, etteivät ulkomailta Suomeen muuttaneet ymmärrä poliisin toimivan myös heidän hyväkseen. Kyse voi olla kulttuurieroista tai väärinymmärryksistä. Kaikissa maissa poliisi ei ole hyvä, eikä lakia valvota kaikkialla samalla tavoin kuin Suomessa.”

”Minulle poliisin näkeminen antaa turvallisuuden tunteen.”

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoo, ettei ole saanut yhteydenottoja Mustan Barbaarin esittämiä epäilyjä vastaavista tapauksista – etnisestä profiloinnista kylläkin.

”Kun ulkomaalaislakia korjattiin viime vuonna, siihen kirjattiin etnisen profiloinnin kielto poliisin ulkomaalaisvalvonnassa. Se tarkoittaa, ettei valvontaa saa tehdä esimerkiksi pelkän ihonvärin perusteella.”

”Suomi on nykyään monikulttuurinen yhteiskunta, eikä voi olettaa, että ihonvärin perusteella joku ei olisi suomalainen.”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi tiistaina, että poliisilla on ehdoton nollatoleranssi rasismin suhteen.

”Ulkomaalaisvalvontaa ei saa kohdistaa tiettyihin henkilöihin etnisen alkuperän, uskonnon, sukupuolisen suuntautumisen tai jonkun muun vastaavan syyn takia. Se on väärää etnistä profilointia, ja sitä poliisi ei tee”, hän sanoi Porin Suomi-Areenan tilaisuudessa.

Viime keväänä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto pyysi poliisilta ja Rajavartiolaitokselta selvityksen huhtikuussa Helsingissä tehdyistä tehovalvontaiskuista. Valtuutettuun tuolloin yhteyttä ottaneet epäilivät kohdennetun ulkomaalaisvalvonnan perustuneen etniseen profilointiin.

”Saimme poliisilta ja Rajavartiolaitokselta selvityksen, eikä meillä ollut siitä huomauttamista. Keskustelimme aiheesta, ja erityisesti siitä, millä perusteella poliisi valikoi tarkastettavat henkilöt. Lain mukaan ulkomaalaisvalvonnan pitää perustua vihje- tai analyysitietoon. Tämä ei voi tarkoittaa analyysiä paikoista, joissa tietojen mukaan on paljon ulkomaalaisia.”

Poliisin mukaan huhtikuinen valvonnan kohdentaminen oli perusteltua, eikä kyseessä ollut sattumanvarainen seulonta.

”Samassa yhteydessä sovimme, että ensi syksynä virkamiehemme osallistuvat poliisin ulkomaalaisvalvontaan”, Pimiä mainitsee.

Syrjintää alkuperän perusteella epäilevien ryhmä oli yhdenvertaisuusvaltuutetun suurin yksittäinen asiakasryhmä vuonna 2015. Syrjintäperusteiden kokonaismäärästä (496) näitä tapauksia oli 203.

Toiseksi suurin perusteryhmä oli vammaisuus.

Kaikista yhdenvertaisuusvaltuutetulle tehdyistä yhteydenotoista 13 tapauksessa syrjinnästä epäiltiin poliisia. Useimmiten epäiltynä oli kunta (131). Seuraavaksi suurimman ryhmän muodostivat yritykset (120).

Heidi Piiroinen / HS
Fadumo Farah (oik.) on asunut Suomessa vuoden ilman huonoja kokemuksia poliisista.
Fadumo Farah (oik.) on asunut Suomessa vuoden ilman huonoja kokemuksia poliisista.
Heidi Piiroinen / HS
Ibraahim Mahamed (oik.) istui kahvilla Belgiasta tulleen ystävänsä Abdulkadir Belelin kanssa.
Ibraahim Mahamed (oik.) istui kahvilla Belgiasta tulleen ystävänsä Abdulkadir Belelin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat