Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntohuijausten sesonkiaika on nyt – poliisi varoittaa opiskelijoita huijareista Helsingissä

Tyypillinen vuokra-asuntohuijaus on taidokkaasti tehty ulkomailta.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Sari Gustafsson
Poliisi muistuttaa, että koskaan ei pidä vuokrata asuntoa, jota ei ole itse nähnyt.
Poliisi muistuttaa, että koskaan ei pidä vuokrata asuntoa, jota ei ole itse nähnyt. Kuva: Sari Gustafsson

Opiskelija etsii kiireessä vuokra-asuntoa. Netistä löytyykin loistava vaihtoehto. Asunto on erinomaisella paikalla, tilaa riittää ja vuokra on halpa.

Helsingin poliisista kerrotaan tapauksesta, jossa asunnonhakija sopi sähköpostitse ulkomailla asuvan vuokranantajan kanssa vuokraavansa tämän edesmenneen vaimon asunnon. Osapuolet sopivat, että vuokraaja maksaa takuusummana kahden kuukauden vuokran. Vuokrasopimus kirjoitettaisiin maksun jälkeen.

Asunnosta innostunut opiskelija maksoi reilut 1 400 euroa vuokranantajalle, eikä kuullut vuokranantajasta enää sen jälkeen. Poliisi tutkii tapausta petoksena.

Tapaus on tyypillinen esimerkki asuntohuijausten kesäsesongilta, kun opiskelijat etsivät kiireessä asuntoja. Kyseisen kaltaiset tapaukset tehdään usein ulkomailta käsin.

Huijaukset ovat yleensä varsin taitavasti toteutettuja.

Huijari kopioi asunnon kuvat esimerkiksi jostain vanhasta asuntoilmoituksesta ja luo tapauksen ympärille jonkinlaisen tarinan. Yleensä vuokra-asuntoa ei pääse katsomaan ennen kuin maksaa rahaa huijarivuokraajalle. Huijaaja saattaa myös hoputtaa vuokraajaa kertomalla, kuinka moni on kiinnostunut asunnosta.

”Perussääntö on, ettei kannata maksaa vuokranantajalle asunnosta missä ei ole itse päässyt käymään, ja mikäli ei ole tavannut vuokranantajaa. Etäkauppaa vuokra-asunnosta ei kannata ikinä tehdä. Mikäli se on myös liian hyvää ollakseen totta, on se näissä tapauksissa todennäköisesti huijaus”, sanoo rikoskomisario Petri Juvonen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kehottaa suhtautumaan vuokra-asuntotarjouksiin kriittisesti ja tekemään pikaisesti rikosilmoituksen, jos on tullut huijatuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat