Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokarekkayrittäjien reviirirähinöihin on tarvittu jo poliisia väliin – Sauri: ”Kannattaa noudattaa sääntöjä”

Helsinki häätää myyjät suosituimmalta ruokarekkapaikalta ongelmien takia. Välillä paikan suosio on johtanut jopa myyjien välisiin tappeluihin.

Kaupunki
 
Ruokarekkoja Helsingin Asema-aukiolla.
Ruokarekkoja Helsingin Asema-aukiolla.

”Kannattaa noudattaa sääntöjä.” Tässä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr) terveiset Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevalta Asema-aukiolta häädettyjen ruokarekkojen yrittäjille.

Helsinki tiedotti tiistaina, että se aikoo poistaa niin sanottujen ketterien kioskien myyntipaikat toistaiseksi Asema-aukiolta. Paikat poistetaan perjantaista alkaen.

Syynä häätöön on kaupungin tiedotteen mukaan kioskiyrittäjien ”toistuvat sopimusrikkomukset ja alueen luvaton käyttö”. Asema-aukiolla on ollut myyntipaikat kahdelle kioskille. Myyjiä on ollut kuitenkin usein etenkin ilta-aikaan ja viikonloppuisin tätä enemmän. Se on aiheuttanut kaupungin mukaan ”vaaratilanteita” liikenteelle.

”Nyt kahdella paikalla on ollut pahimmillaan seitsemän rekkaa. Päätös antaa yrittäjille sellaisen viestin, että paikkamääriä pitää noudattaa”, Sauri sanoo.

Sauri on itse kesälomalla, eikä ole siksi osallistunut millään tavalla häätöpäätökseen.

Hän ymmärtää, että juuri Asema-aukio on suosittu myyntipaikka.

”Se on paras paikka, koska siitä kulkee eniten jengiä. Markkinatalous toimii niin, että missä on potentiaalisia asiakkaita niin sinne mennään.”

Myös häätöpäätöksen tehnyt rakennusviraston toimistopäällikkö Timo Korhonen sanoo, että Asema-aukio on ollut selvästi suosituin myyntipaikka. Hän kertoo, että myyjiltä on tullut pettynyttä palautetta siitä, että suosituin myyntipaikka siirretään pois.

”Tämä on todella valitettavaa, että joudumme näin tekemään, mutta olemme saaneet niin paljon palautetta, että asiaan on pakko ottaa aikalisä”, Korhonen sanoo HS:lle.

”Välillä on ollut poliisi selvittämässä myyjien välisiä kiistoja. Nämä ovat olleet niin hyviä myyntipaikkoja, ettei edes meidän antama 500 euron sopimussakko ole auttanut, sillä myynti on ollut moninkertainen sakkoon verrattuna.”

Asema-aukiolla on ruokarekkojen lisäksi myös erillinen promootiolle tarkoitettu paikka. Korhonen sanoo, että se on tuottoisa paikka kaupungille.

”En nyt suoraan muista, kuinka paljon siitä saamme rahaa, mutta kyllä sille halukkaita käyttäjiä riittää.”

Korhonen sanoo, että he aikovat keskustella ruokarekka-asiasta lisää elokuussa yrittäjien kanssa. Asema-aukion myyntipaikkojen määrän lisääntymistä hän ei pidä todennäköisenä.

”Sillä ei ole kauhean suurta merkitystä, onko myyntipaikkoja kaksi vai kolme, koska pahimmillaan alueella on ollut jopa kymmenen liikkuvaa kioskia”, Korhonen sanoo.

Hän toivoo, että kaupunkilaiset etsisivät jatkossa ruokaa etenkin Rautatientorin ruokakojuista.

Asema-aukiolla oli aiemmin myyntipaikat neljälle kioskille. Paikkamäärää leikattiin kuitenkin kahteen kaupunkipyörille perustetun aseman jälkeen. Pyöräasema sijaitsee Asema-aukiolla metroaseman vieressä.

Eikö Asema-aukion pyöräasemaa olisi voinut laittaa muualle, jos kerta kysyntää riittää?

Rakennusviraston Korhonen sanoo, että pyöräaseman paikan määräsi kaupunkisuunnitteluvirasto.

”Haluamme olla mukana tukemassa kaupunkipyöräilyn edistämistä, siksi tuimme ratkaisua.”

Myös Sauri ymmärtää pyöräaseman sijoittamisen.

”No kumpi nyt laitetaan muualle? Ruokarekat ovat liikkuvia, ja niitä kutsutaan ketteriksi siksi. Pyöräasemat eivät ole liikkuvia. Keskustasta kun piti löytää pyöräasema, niin sille löytyi yksi paikka”, Sauri sanoo.

Helsingissä on kiistelty liikkuvasta ruuanmyynnistä vuosikausia. Oleellinen muutos liikkuvan ruuanmyynnin sallivaan kulttuuriin saatiin kaksi vuotta sitten, kun Helsinki päätti, että kioskiautoista saa myydä ruokaa liikennesääntöjen mukaisilla paikoilla.

Vuonna 2014 luotiin myös nykyinen Ketterä kioski -sopimus. Sopimus maksaa 1 500 euroa vuodessa tai 200 euroa kuukaudessa sekä arvonlisäveron. Sopimuksen tehtyään yrittäjä saa pysäköidä myymään ruokaa myös määrättyihin paikkoihin, joihin liikennesääntöjen mukaan ei saisi pysäköidä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi torit, kuten Elielinaukio ja Rautatientori.

Luvan ideana on, ettei myyjälle anneta omaa pysyvää myyntipaikkaa. Esimerkiksi Asema-aukion paikalla ovat saaneet myydä he, ketkä ovat paikalle ensimmäisenä ehtineet.

Tälla haavaa myyntilupa on 22 ketterällä kioskilla.

Saurin mielestä yhteistyö liikkuvien myyjien kanssa on sujunut pääosin hyvin.

”Kaupunki on pyrkinyt antamaan mahdollisuuksia tälle uudelle ilmiölle. Nyt käydään keskustelua siitä, miten tätä ilmiötä pystytään ohjaamaan niin, ettei se aiheuta vahinkoa liikenteelle.”

Sirpa Räihä / HS
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr).
Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat