Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokarekkayrittäjä kummastelee myyntikieltoa Asema-aukiolla: ”Täysin kohtuuton”

Asema-aukio on yrittäjän mukaan ainoa kannattava paikka ruokarekoille.

Kaupunki
 
Lukijan kuva
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että kaupunki poistaa myyntipaikat ja rekkojen on poistuttava aukiolta perjantaihin mennessä.
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että kaupunki poistaa myyntipaikat ja rekkojen on poistuttava aukiolta perjantaihin mennessä. Kuva: Lukijan kuva

Helsingin kaupungin päätös poistaa toistaiseksi niin sanottujen ketterien kioskien eli ruokarekkojen myyntipaikat Asema-aukiolta on ”kollektiivinen ja täysin kohtuuton”, sanoo ruokarekkayrittäjä HS:lle.

HS kertoi aiemmin keskiviikkona, että kaupunki poistaa myyntipaikat ja rekkojen on poistuttava aukiolta perjantaihin mennessä.

”Sääntöjä noudattanutta yrittäjää rangaistaan siitä, mitä muut ovat tehneet. Ei jalkapallossakaan anneta kampituksen jälkeen punaista korttia koko joukkueelle”, sanoo yrittäjä.

”Yritystoiminnassa on tiettyjä velvollisuuksia ja oikeuksia. Jos hoitaa velvollisuutensa ja oikeudet otetaan silti pois, niin mitä ihmettä tässä voi enää tehdä?”

Yrittäjä kommentoi kaupungin päätöstä poikkeuksellisesti nimettömänä. Syynä on yrittäjän huoli liiketoimintansa tulevaisuudesta.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) sanoi keskiviikkona, että ruokarekkayrittäjien ”kannattaa noudattaa sääntöjä”.

”Nyt kahdella paikalla on ollut pahimmillaan seitsemän rekkaa. Päätös antaa yrittäjille sellaisen viestin, että paikkamääriä pitää noudattaa”, Sauri sanoi.

Ruokarekkayrittäjän mukaan aukion myyntipaikkojen poistamisen jälkeen toiminnalla on vaikea elättää itsensä.

Hän pelkää, että kaupungin päätös saa aikaan entistä kiihkeämmän kilpailun yrittäjien välillä ja sen, ettei aukion myyntikieltoa noudateta.

”Sen jälkeen kaupungin on entistä helpompi sanoa, että katso, mitä ne nyt tekevät.”

Yrittäjän mukaan Helsingin rautatieaseman seutu on ainoa paikka koko kaupungissa, jossa ruokarekoille on kaupallisesti kannattavia paikkoja.

Kun ruokarekkaan on usein investoitu useita kymmeniä tuhansia euroja, tappelu kannattavista paikoista on kiivasta.

”Paikkoja on illalla Hietalahden torilla, Hakaniemen torilla ja vaikka missä. Mutta ei siellä ole ketään! Sen näkee jokainen, käyttöaste on käytännössä nolla. 90 prosenttia myyntipaikoista voitaisiin poistaa, eikä sillä olisi mitään merkitystä.”

Yrittäjä huomauttaa, että Asema-aukiolla ylivoimainen valtaosa yrittäjistä noudattaa sääntöjä ja haluaa vain elättää itsensä myyntitoiminnalla.

Asema-aukiokin on kannattamaton päiväsaikaan, yrittäjä sanoo.

Ainakin keskiviikkona keskipäivällä arvio näytti pitävän paikkansa: kummallakaan puolella Rautatieasemaa ei ollut yhtäkään ruokarekkaa.

Ilta-aikaan Asema-aukiolle pitäisi kuitenkin saada lisää paikkoja, ei poistaa paria jäljellä olevaa, yrittäjä sanoo.

Kaksi paikkaa poistettiin jo aiemmin kaupunkipyöräaseman tieltä.

”Ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin laittaa 7–8 vaunua peräkkäin ja luoda sähköinen järjestelmä, jossa jokainen voi varata vuorollaan itselleen paikan. Lisäksi kaupungin pitäisi tarjota mahdollisuus sähköön, ettei aggregaattien tarvitsi pauhata”, hän ehdottaa.

Yrittäjä sanoo olevansa valmis maksamaan sähköstä, kunhan sitä saisi käyttää.

Sähköisellä varausjärjestelmällä hän viittaa pari vuotta suunnitteilla olleeseen palveluun, jossa yrittäjät voisivat varata vuoronsa ainakin suosituimmille paikoille etukäteen.

Järjestelmä ei valmistu täksi kesäksi, kaupunki ilmoitti yrittäjille eilen tiistaina.

”Valitettavasti myyntivuorojen varauskalenteria ei yrityksistä huolimatta ole saatu käyttövalmiiksi. Kalenterin testaus sisäisesti on edelleen käynnissä ja valitettavasti kalenteria ei saada käyttöön tämän kesäkauden aikana”, kerrotaan sähköpostissa, jonka kaupunki lähetti yrittäjille.

Varausjärjestelmälle näyttää olevan tarvetta: nyt osa ruokarekoista jonottaa paikkaa Asema-aukiolla jo puoliltapäivin, vaikka myymään pääsee vasta kello 19.

Kauppa alkaa yrittäjän mukaan tosiasiassa käydä vasta silloin, kun ihmiset lähtevät ravintoloista eli puolenyön ja aamuviiden välillä.

”Jokaisen ruokarekkayrittäjän mielestä nykyehdot ovat absurdeja. Ei asiaa voi jättää siihen, että tapelkaa keskenänne.”

”Saurille sanoisin, että ruokarekkaidea on loistava ja on mahtavaa, että saamme olla ruokaa myymässä, mutta virkamiehet ovat hoitaneet asian täysin väärin”, hän tyrmää.

Yrittäjä sanoo myyjien pyytäneen kaupungin virkamiehiä tutustumaan myyntitoimintaan silloin, kun se on vilkkaimmillaan – eli yöaikaan. Heitä ei ole yrittäjän mukaan näkynyt.

Kaupunki perustelee myyntipaikkojen poistamista sillä, että rekkapaljous on aiheuttanut vaaratilanteita liikenteelle.

HS:n haastattelema yrittäjä vastaa ihmettelemällä, onko aukiolla pakko pyöräillä kahden aikaan yöllä.

”Meille pitäisi antaa lupa olla siellä, missä asiakkaat ovat. Nyt on luotu kilpailua rajoittava järjestelmä, jossa Helsingin yrittäjien alin kasti jätetään riitelemään keskenään ja joka on omiaan aiheuttamaan kaikille sotkua”, yrittäjä harmittelee.

Asema-aukion paikkojen poistamisesta päättänyt rakennusviraston toimistopäällikkö Timo Korhonen esitti kaupunkilaisille toiveen, että he etsisivät jatkossa ruokaa etenkin Rautatientorin ruokakojuista eli asemarakennuksen toiselta puolelta.

Sinne kaupunki on varannut 13 paikkaa ruokamyynnille.

Rautatientorin puoli kelpaisi myös HS:n haastattelemalle yrittäjälle – ellei Rautatientorilla olisi niin paljon tapahtumia.

”Myyntipaikkoja ei saa tapahtumien aikaan käyttää, ja kesällä torilla on käytännössä joka viikonloppu jokin festari tai muu tapahtuma. Talvella sinne mahtuu, mutta silloin asiakkaita ei ole”, hän valittaa.

Mikä nyt ratkaisuksi? Ruokamyyjät ovat valmiita kehittämään toimintaa kaupungin kanssa, yrittäjä korostaa.

”Emme me yrittäjät jaksa ongelmia, me haluamme tehdä hyvää ruokaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat