Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Asukkaat järkyttyneitä ja vihaisia” – pientalojen ja lapsiperheiden naapuriin suunnitellaan kivimurskaamoa Espoossa

Kivenjalostusyritys Rudus haluaa kivimurskaamon uusien pientalojen, lapsiperheiden ja päiväkodin naapuriin Espoon Tillin­mäkeen­.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Espoon Tillinmäessä asuvat Katja Rintala ja Ville Ranta vastustavat Ruduksen alueelle suunnittelemaa kivimurskaamoa. Murskaamo tulisi heidän takanaan olevalle aukiolle. Aukio oli vielä keväällä lepikon peitossa.
Espoon Tillinmäessä asuvat Katja Rintala ja Ville Ranta vastustavat Ruduksen alueelle suunnittelemaa kivimurskaamoa. Murskaamo tulisi heidän takanaan olevalle aukiolle. Aukio oli vielä keväällä lepikon peitossa. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Murskausta arkisin aamuseitsemästä iltakuuteen

 Rudus haluaa perustaa yli 2 000 asukkaan Tillinmäkeen kivimurskaamon.

 Murskausta on tarkoitus tehdä ympäri vuoden.

 Arkisin murskausta tehtäisiin klo 7–18. Murskeen myynnille ja louheen vastaanotolle haetaan lupaa välille klo 6–21.

Tillinmäki

”Tuohon nurkkaan se tulisi.”

Espoon Tillinmäessä asuva Ville Ranta osoittaa sateenvarjollaan hiekkakentän nurkkaa.

Nurkassa, suljetun verkkoaidan takana nököttää maasta kasattu valli. Valli sekä vieressä piipittävien ja hurisevien rekkojen yhdistelmä edustaa Rannalle ja useille muille seudun asukkaille pahinta mahdollista uhkaa.

Kivenjalostusyritys Rudus haluaa perustaa vallin paikalle kymmenen vuotta toimivan kivimurskaamon.

Jos yrityksen toive toteutuu, murskaamotoiminta olisi käynnissä lokakuussa. Asukkaiden peloissa se tarkoittaisi, että rekkajonot ja murskaamon nakutus olisivat Tillinmäessä arkea muutaman kuukauden päästä.

”Alueen asukkaat ovat hyvin yllättyneitä, järkyttyneitä ja vihaisia”, Ranta sanoo.

”Teemme kaikkemme, ettei yrityksen hakemus mene läpi.”

Mistä näin kova vastustus johtuu? Kerrataanpa.

Ranta ja toinen hankkeen intohimoinen vastustaja Katja Rintala muuttivat murskaamosta parin sadan metrin päähän sijaitsevalle omakotialueelle pari vuotta sitten. Naapurusten tarkoituksena oli hankkia lapsilleen rauhaisa koti luonnon ja päiväkodin läheltä.

Asuntounelman toteuttaminen maksoi heille myös paljon rahaa. Esimerkiksi Oikotien asuntoilmoitusten mukaan alueen asunnoista joutuu maksamaan vähintään muutamia satojatuhansia euroja.

Viime perjantaina Rannan ja Rintalan idylliin ilmestyi särö. Postilaatikoihin putosi Espoon kaupungin lausuntopyyntö hankkeesta, jossa Rudus haluaa perustaa Ruukintien teollisuusalueelle kivenmurskaamon.

Ranta ja Rintala tiesivät muuttaessaan, että heidän naapurissaan sijaitsee teollisuusalue. Tämä ei kuitenkaan huolettanut heitä, sillä asemakaavassa alue on tarkoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Toistaiseksi teollisuusalueella toimii muun muassa autokorjaamoja, datakeskus sekä joogasali.

”Esimerkiksi rautakauppa olisi oikeinkin toivottava naapuri, mutta kivimurskaamo ei. Kuka oikeasti haluaisi asua kivimurskaamon vieressä?” Ranta kysyy.

Ruduksen Etelä-Suomen suurista rakennushankkeista ja vientitoiminnasta vastaava johtaja Janne Paaso sanoo ymmärtävänsä asukkaiden huolet. Rudus pyrkii siihen, että toiminnasta syntyy naapurustolle mahdollisimman vähän haittaa, Paaso sanoo.

”Monesti murskaamot ovat isoja, valtavia louhoksia. Tästä tulisi hyvin pieni tela-alusteinen murskaamo tilapäisen rakennuksen sisälle”, Paaso sanoo.

”Tarkoitus on tehdä merikonteista seinät ja siihen tulee myös katto päälle. On hyvin epätodennäköistä, että kovin moni edes huomaa toimintaa”, Paaso lupaa.

Rudus jätti ympäristölupahakemuksensa kesäkuun lopussa. Hakemuksen mukaan Ruukintiellä murskattaisiin kiveä keskimäärin 400 000 ja suurimmillaan noin 500 000 tonnia vuodessa. Se tarkoittaisi, että louhetta ja mursketta kuljettaisi alueella päivittäin 120–150 rekkaa ja kuorma-autoa.

Raskaan liikenteen määrän lisääntyminen pelottaa pienten lasten vanhempia. Huolta lisää, että muutaman sadan metrin päässä murskaamosta sijaitsee päiväkoti, jota käyttää 100 lasta.

”Joku jää murskerekan jalkoihin jossain vaiheessa. Se on ihan selvää”, Ranta sanoo.

Liikenteen lisäksi asukkaita huolettaa myös murskaamon aiheuttama ääni ja pöly.

”Tillinmäki on täynnä lapsiperheitä. Ihmiset kokevat suurta vääryyttä, jos he saavat tulla tänne asutuksen ja päiväkodin viereen”, Rintala sanoo.

Ruduksen tekemän melumallinnoksen mukaan äänen ei pitäisi olla ongelma. Murskaamon lähipihoihin kantautuva keskiäänitaso on enintään noin 50 desibeliä. Se vastaa valuvan veden tai sateen aiheuttamaa ääntä.

”Meluvallit blokkaavat äänen melkein kokonaan. Asutuksessa melutaso pysyy samanlaisena kuin nytkin”, Paaso sanoo.

Espoon ympäristökeskus arvioi, että murskaamosta voi syntyä äänihaittoja, vaikka keskiäänitasot pysyisivätkin ohjearvojen sisällä.

”Ohjearvot perustuvat keskimääräisiin meluihin ja päästöihin. Nykylainsäädännön mukaan on aika vaikea ottaa huomioon esimerkiksi melupiikkejä”, sanoo valvontapäällikkö Kari Kavasto.

”Melua saattaa olla hetkellisesti paljonkin yli sallitun, kun se tasoitetaan koko päivälle, niin se jää alle ohjearvojen.”

Päätös murskaamon perustamisesta kuuluu Espoon ympäristölautakunnan poliitikoille. He ottavat asiaan kantaa lokakuussa.

Kavasto sanoo, että ympäristökeskus pyytää asiaan myös kaupunkisuunnittelukeskuksen lausuntoa siitä, onko murskaamotoiminta alueen kaavan mukaista toimintaa.

Kavasto sanoo saaneensa asiasta asukkailta niin paljon huolestuneita soittoja, että mahdollisesta myönteisestä päätöksestä valitettaisiin varmasti. Se tarkoittaisi murskaamon aloittamiselle noin vuoden viivästystä.

”Ymmärrän hyvin asukkaiden näkökulman. Ei kukaan halua asuntonsa lähelle tuollaista toimintaa, joka aina aiheuttaa häiriöitä, vaikka ohjearvot täyttyisivätkin.”

Markus Jokela / HS
Espoon Tillinmäkeen valmistuu hiljalleen omakotitaloista koostuva asuinalue. Kuvassa pian kolmivuotias Eino Ranta.
Espoon Tillinmäkeen valmistuu hiljalleen omakotitaloista koostuva asuinalue. Kuvassa pian kolmivuotias Eino Ranta.
Markus Jokela / HS
Katja Rintala ja Ville Ranta rakenteilla olevan kivimurskaamon portilla.
Katja Rintala ja Ville Ranta rakenteilla olevan kivimurskaamon portilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat