Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otaniemestä lähdössä jo toinen satelliitti kohti kiertorataa

Aalto 2 pääsee avaruuteen loppuvuodesta.

Kaupunki
 
Tuomas Tikka / Aalto-yliopisto
Aalto 2 odottaa lähtöä Otaniemestä.
Aalto 2 odottaa lähtöä Otaniemestä. Kuva: Tuomas Tikka / Aalto-yliopisto

Otaniemessä on saatu valmiiksi jo toinen nanosatelliitti, Aalto 2. Se on nyt ensi viikolla lähdössä matkalle pois Suomesta ja loppuvuodesta kohti kiertorataa.

Aalto 1 valmistui vuosi sitten, sen rakentajat olivat pääosin Aalto-yliopiston opiskelijoita. Uuden satelliitin tekijät ovat osin samaa porukkaa, mutta osa heistä on jo ehtinyt valmistua. Mukana projektissa on kymmeniä ihmisiä eri yliopiston laitoksilta.

Uutta, kehittyneempää avaruusteknologiaa sisältävää satelliittia on tehty jatko-opiskelijoiden projektina vuodesta 2012 alkaen.

Aalto 2 on lähdössä 50 muun nanosatelliitin mukana tutkimaan maan ilmakehän ja avaruuden rajalla sijaitsevaa termosfääriä. QB50-missiota varten on rakennettu satelliitteja eri puolilla maailmaa. Otaniemen satelliitin kyydissä on Oslon yliopistossa kehitetty plasmamittari, joka mittaa plasman lämpotilaa ja tiheyttä saapuessaan ilmakehään.

”Meidän kannaltamme tärkein tavoite on selvittää, että rakentamamme satelliitti todella pystyy tähän vaativaan tehtävään”, Aalto 2 -satelliitin projekti- ja laatupäällikkö Tuomas Tikka kertoo.

Aalto 2 on edeltäjäänsä pienempi, mutta sikäli kunnianhimoisempi projekti, että ensimmäiseen satelliittiin ostettiin osa tekniikkaa ulkomailta. Nyt mittauslaite tosiaan tulee valmiina, mutta muu on tehty itse Espoossa.

Satelliitti lähtee ensi viikolla ensin kohti Hollannissa sijaitsevaa puhdastilaa, jossa tehdään viimeiset tarkastukset tekniikkaan ja Aalto 2 kiinnitetään laukaisusovittimeen. Sieltä matka jatkuu Yhdysvaltoihin odottamaan raketin ja rahtialuksen lähtöä kansainväliselle ISS-avaruusasemalle loppuvuodesta.

ISS:llä astronautit asentavat laukaisusovittimen robottikäteen, joka irrottaa satelliitit sopivalle kiertoradalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat