Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuskittomat robottibussit alkavat kulkea Helsingin Hernesaaressa elokuussa

Bussien kyytiin pääsee kuka vain ilmaiseksi.

Kaupunki
 
EasyMile
Kuva: EasyMile

Hernesaaren rannassa Helsingissä testataan vähän kuun vaihteen jälkeen robottibusseja. Elokuun lopulla autot siirtyvät samanlaiseen testiajoon Otaniemeen Espooseen, myöhemmin syksyllä Tampereelle Hervantaan.

Yhdeksän hengen pikkubusseilla pääsee matkustamaan ilmaiseksi kuka vain, kun ilmaantuu pysäkille autojen ollessa ajossa. Busseilla ei ole kuljettajaa. Niissä on kuitenkin mukana työntekijä, joka puuttuu ajoon, jos ilmenee jokin ongelmatilanne.

Autot ovat samanlaisia EasyMile EZ10 -busseja, jollaisella pääsi ajamaan Vantaan asuntomessuilla Kivistössä vuosi sitten. Nyt ideana on testata, miten automaattiautot toimivat oikean liikenteen seassa – siis miten ne haittaavat mahdollisimman vähän muita ja toimivat tarpeeksi turvallisesti ja kätevästi matkustajien kannalta.

”Teemme tässä taustalla paljonkin kehitystyötä, mutta vielä tärkeämpää tässä on, että tarjoamme suomalaisille yrityksille kehitysalustan ja kaupungeille valmiuksia ymmärtää uusia liikenneratkaisuja”, kuvailee projektipäällikkö Harri Santamala hanketta vetävästä ammattikorkeakoulu Metropoliasta.

Hän lisää, että Suomella on robottiautojen suhteen yksi etu. Koska liikenne- ja viestintäministeriö on linjannut automaattiautot strategiassaan tärkeiksi, lainsäätäjä suhtautuu niillä tehtyihin kokeiluihin suopeammin kuin monessa muussa maassa ja myöntää niihin lupia myös liikenteen sekaan. Tässä kokeilussa liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on itsekin mukana.

”Isot autovalmistajat suunnittelevat automaattiautoja, joiden pitäisi pystyä ajamaan missä vain, koska vain, kenen käytössä vain. Nämä bussit ovat siinä mielessä eri juttu, että ne ohjelmoidaan kulkemaan tiettyä reittiä”, Santamala kuvailee.

Reitin ohjelmoiva ammattilainen pyrkii siis etukäteen tunnistamaan matkan varrelta kohdat, joissa turvallisuutta pitää erityisesti miettiä.

Tulevaisuudessa vastaavat bussit voivat kulkea niin, että kuljettaja valvoo niiden toimintaa etänä. Nyt kokeilun aikana bussissa on aina kyydissä turvallisuudesta vastaava työntekijä. Autossa ei ole rattia, mutta joystickiä muistuttavalla ohjaimella sen kulkuun voidaan puuttua.

Helsingissä juhlitaan robottibusseja virallisesti 16. elokuuta. Bussin aikataulut ja reitit löytää myöhemmin syksyllkä osoitteesta sohjoa.fi.

EasyMile
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat