Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä vuotta sitten Esko Sohlo sai uudet keuhkot – nyt hän osallistui elinsiirtopotilaiden EM-kisoihin

Elinsiirtopotilaiden EM-kisat kokoaa satoja urheilijoita eri puolilta Eurooppaa Vantaalle.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Esko Sohlo sai uudet keuhkot kuusi vuotta sitten ja osallistui elinsiirtopotilaiden EM-kisoihin.
Esko Sohlo sai uudet keuhkot kuusi vuotta sitten ja osallistui elinsiirtopotilaiden EM-kisoihin. Kuva: Mika Ranta / HS

Puhelu tuli, kun Esko Sohlo oli vesijuoksemassa happipullonsa kanssa. Oli marraskuun loppu vuonna 2012, ja tarjolla oli uudet keuhkot. Sairaalaan pitäisi tulla heti paikalla. Sohlo nousi altaasta, kävi suihkussa ja puki päälle. Puolentoista tunnin päästä Sohlo jo makasi leikkaussalissa.

Ennen keuhkonsiirtoa Sohlo oli sairastanut harvinaista ja parantumatonta keuhkofibroosia kuutisen vuotta. Keuhkofibroosissa keuhkokudos arpeutuu vähitellen, ja oireina on kuiva ja pitkäaikainen yskä sekä rasituksesta syntyvä hengenahdistus. Keuhkonsiirron lisäksi ainoa vaihtoehto olisi ollut antaa etenevän keuhkotaudin viedä mennessään.

”Ennen kymmenien metrien päästä tiedettiin, että olen tulossa kun yskin niin kovaa. Nykyään keuhkojeni toiminta on parempi kuin terveillä ihmisillä tässä iässä. Fyysinen kuntoni on kuin yö ja päivä”, Sohlo kertoo.

Nyt 67-vuotias espoolainen Sohlo osallistuu elinsiirtopotilaiden pyöräilyn Euroopan mestaruuskisoihin.

Kuudennettoista sydän- ja keuhkosiirrokkaiden ja yhdeksännet elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien Euroopan mestaruuskilpailuja on kisattu viikon verran Vantaalla. Kilpailuihin osallistuu noin 550 elinsiirron saanutta urheilijaa 24 maasta. Suomalaisia kisoissa on mukana 94.

Suomessa tehdään vuosittain 20–30 keuhkonsiirtoa, ja vuonna 2015 elinsiirtoja tehtiin Husin mukaan 391. Keuhkosiirteet saadaan aivokuolleilta luovuttajilta.

Keuhkofibroosidiagnoosi oli entiselle kilpajuoksun valmentajalle ja aktiiviselle urheilun harrastajalle sokki.

”Olin mentaalisesti huonokuntoinen silloin. Kun lääkäri kysyi, olisinko kiinnostunut keuhkonsiirrosta, tuli sellainen fiilis, että tästä voi vielä selvitä.”

Elinsiirtoon liittyy aina riskejä. Elin saattaa esimerkiksi alkaa hylkimään kehoa. Sohlo kuitenkin toipui leikkauksesta nopeasti.

”Kun on sairas, itsensä hyväksi ei voi tehdä mitään muuta kuin pitää huolta fyysisestä kunnostaan. Ryhdyin valmentamaan itse itseäni”, Sohlo sanoo.

Nykyään Sohlo on mukana elinsiirron saaneiden vertaistukitoiminnassa sekä toimii muiden elinsiirron saaneiden urheiluryhmän valmentajana.

Esimerkiksi moni sydänsairauksista kärsivä ihminen ei ole voinut urheilla ennen sydämensiirtoa, ja Sohlon vetämä ryhmä haluaa kannustaa ja tukea elinsiirtopotilaiden liikuntaharrastusta.

Vantaalla järjestettävät kisat ovat Sohlolle ensimmäiset pyörän selässä. Aikaisemmin hän on kisannut maastojuoksun ja petankin EM-mitalista Vilnassa sekä petankin ja ratakävelyn maailmanmestaruudesta Argentiinassa.

Näihin kisoihin hän on valmistautunut kävelylenkeillä. Maantiepyörän kyytiin Sohlo nousi ensi kertaa toissa viikolla.

”Mitaleilla ei ole mitään merkitystä. Tämä on mukava tapahtuma ja tällaista hyväntuulista ja positiivista porukkaa ei löydy mistään.”

Kisoissa kävi hyvin: Sohlo voitti ikäluokassaan. Kilpailijoita oli yhteensä kaksi. Sohlolle suurempi saavutus on se, että hän pystyi ylipäätään nousemaan pyörän selkään.

”Kyllä, kun tästä puhuu, niin tulee helposti tippa linssiin. Tämä on niin käsittämättömän hieno asia.”

Elinsiirtopotilaiden EM-kisat järjestetään Vantaalla 11.–16. 7. 2016. Lauantaina kilpaillaan yleisurheilun mestaruudesta. Muita lajeja ovat olleet muun muassa petankki, tennis, uinti ja keilailu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat