Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki saunoo huvin vuoksi enemmän kuin ehkä koskaan – minkä näköinen saunakulttuuri tästä seuraa?

Tänä kesänä Helsinki saunoo huvin vuoksi enemmän kuin ehkä koskaan – mutta miksi?

Kaupunki
 
Axel Nordman / HS
Kataja nokan maailmanpyörän saunasta voi ihastella Helsingin kauniita kaupunkimaisemia. Saunagondoli on tiettävästi maailman ensimmäinen ja ainoa.
Kataja nokan maailmanpyörän saunasta voi ihastella Helsingin kauniita kaupunkimaisemia. Saunagondoli on tiettävästi maailman ensimmäinen ja ainoa. Kuva: Axel Nordman / HS
Fakta

Yleisiä saunoja tai saunavuoroja

 Kotiharju, Harjutorinkatu 1

 Arla, Kaarlenkatu 15

 Hermanni, Hämeentie 63 (suljettu heinäkuussa)

 Löyly, Hernesaarenranta 4

 Kulttuurisauna,

Hakaniemenranta 17

 Lapinlahden lähde,

Lapinlahdentie 1

 Kaurilan sauna, lenkkisaunat maanantaisin ja keskiviikkoisin, paikkavaraukset osoitteessa www.punsseli.fi.

 Sompasauna, Kalasatama, Sompasaaren kärki

 Maunulan maja, Metsäläntie 9, lenkkisaunat keskiviikkoisin

 Paloheinän ulkoilumaja, Pakilantie 124, yleiset vuorot maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

 Kuusijärvi,

Kuusijärventie 3, Vantaa

 Oittaa, Kunnarlantie 33–39, Espoo

 Kaunissaari,

yleiset vuoro keskiviikkoisin ja lauantaisin.

 Muita saunatiloja muun muassa osoitteessa www.saunaonline.fi.  

Oikaisu 17.7. klo 23.59: Kaunissaaren yleiset saunavuorot ovat keskiviikkoisin ja lauantaisin, eivät maanantaisin.

Isolla porukalla, tuttujen ja vieraiden kanssa höpötellen, miehet ja naiset sekaisin, uikkareilla tai ilman.

Voisiko tämä olla tulevaisuuden helsinkiläinen sauna? Ehkä. Tai sitten ei.

Joka tapauksessa helsinkiläisen saunakulttuurin kiukaalle roiskitaan juuri nyt löylyä isolla kauhalla. Kaupunki saunoo huvikseen enemmän kuin kenties koskaan.

Mutta millainen saunakulttuuri löylystä nousee sitten, kun trendin kuumin höyry aikanaan hälvenee?

Tällä hetkellä näyttää tältä: perinteisten yleisten saunojen kävijämäärät kasvavat.

On seesteinen Kulttuurisauna Merihaan varjossa. On kuudella miljoonalla eurolla pystytetty Löyly Hernesaaren kainalossa ja nollan euron Sompasauna Kalasataman kärjessä. Se pöhisee tällä tietoa viimeistä kauttaan.

Elokuussa lämpiävät merikylpylä Altaan saunat Katajanokalla, jonka maisemia voi viikonvaihteesta alkaen ihailla maailmanpyörän gondolisaunasta.

Meren aalloilla saattaa bongata saunalautan, ja ensi kesänä horisontissa nousee taas uusi savu, kun Lonnan saarelle tulee sauna. Vuonna 2018 Kimmo Helistö avaa yleisen saunan Jätkäsaareen.

On kymmeniä ravintolasaunoja ja vuokrattavia saunallisia biletiloja, joihin kaveriporukat kantavat omat eväät. Näitä paikkoja listaa parikin nettisaittia.

Jotta saunabuumia ymmärtäisi, pitää ymmärtää, mistä se ammentaa. Niitä sammioita on ainakin viisi.

Yksi: suomalainen mökki- ja talkoosaunaperinne.

Kaksi: itse ja yhdessä tehty, vähän rosoinen tapa luoda kaupunkiin elämää ja tiloja.

Kolme: jätkien kosteiden saunailtojen traditio, joka nyt jatkuu kaupungin kymmenissä bile- ja baarisaunoissa.

Neljä: terveys- ja wellness-buumi sekä raitistuminen, joka vei kapakat pois muodista.

Viisi: retrohenki.

Ulkomailtakin hönkii löylyn henki: esimerkiksi Saksaan on parissa vuosikymmenessä pullahtanut valtavia, kylpylämäisiä saunakeitaita.

”Niiden saunoihin ei yleensä saa viedä uimapukuja, pyyhettä tai muitakaan tekstiilejä”, huomauttaa kansainvälisen saunaliiton puheenjohtaja Risto Elomaa. Vaikka ihmiset saattavat vilkuilla toisiaan, bordellisaunoja ne eivät ole. Se ilmiö on Elomaan mukaan siirtynyt Euroopasta Kiinaan ja jopa Pohjois-Koreaan.

Miesten ja naisten sekasaunominen voi yleistyä Helsingissäkin, arvelee 17 vuotta yrityssaunoja vuokranneen Saunasaaren yrittäjä Rainer Hanhilahti. Samoilla linjoilla on Sompasauna-yhdistyksen Joha Grönvall.

Seka- ja uimapukumallia edustavat esimerkiksi Löyly ja Sompasauna. Lapinlahden sairaala-alueen 1880-luvulla rakennetussa saunassa on sekavuoro sunnuntaisin.

Toiset saunaspesialistit taas eivät usko alkuunkaan, että seka- tai uimapukusaunoista tulisi valtavirtaa.

”Etenkään tytöt eivät tykkää, että vieressä on isomahainen, vähän tuijotteleva äijä”, arvelee uuden helsinkiläisen saunakulttuurin Grand Old Man Kimmo Helistö. Hän isännöi sauna Arlaa ja vei sitä ennen Höyry-klubinsa Lepakosta newyorkilaisen hotellin katolle ja länsieurooppalaisille festareille.

Entä naiset? Ainakin Sompasaunassa ja Saunaseuran eksklusiivisessa Vaskiniemessä he ovat vähemmistö. Meilahden pienessä Kaurilan saunassa naisten lenkkivuorot taas ovat hyvinkin suosittuja.

”Naiset tulevat yleensä porukoissa, tyttökavereineen tai poikaystävineen, mutta miehet yksin”, kertoo Sompasaunan kolmekymppinen aktiivi Saara Louhensalo.

Yksi helsinkiläinen naisporukka kokoaa parhaillaan kirjaa kaupungin yleisistä saunoista. Tekijöihin kuuluva Helen Moster on käynyt hankkeen merkeissä noin 20 saunassa.

”Ne kaikki ovat kivoja,” Moster sanoo. ”Sompasaunassa oli lauteet täynnä alastomia nuoria miehiä, ja minä olin ainoa keski-ikäinen nainen uimapuku päällä. Puhuimme kulttuurista.”

Puhuminen ja sosiaalisuus viehättävät.

”Baarissakaan ei ole niin luontevaa mennä juttelemaan tuntemattomille ihmisille kuin saunassa”, Louhensalo sanoo. ”Politiikasta, ihmisen biologiasta, maailmankaikkeuden synnystä.”

Saunassa on helppo olla, koska kaikki tietävät, mitä siellä tehdään. ”Ihmiset haluavat tehdä yhdessä pienimuotoisia asioita. Ei tarvitse suunnitella Tallinnan-matkaa vaan voi lähteä yhdessä Arlaan saunomaan”, Moster sanoo. ”Saunomalla sukelletaan samassa myös historiassa taaksepäin.”

Helsinki on ollut kylpyläkaupunki. 1960-luvulle asti se oli yleisten saunojen työläiskaupunki, sitten siitä tuli kotisaunojen kaupunki. Vaikka se nyt on myös bilesaunojen kaupunki, saunan perusolemus säilyy.

”Se, että yhdessä rentoudutaan, nautitaan tiloista ja yllättävistä kohtaamisista”, Moster tiivistää. ”Pyritään kiireettömyyteen, ja riittää, että repussa on pyyhe ja ehkä shampoo.”

”Sauna syntyy uudestaan osaksi arkea, jossa ihminen kohtaa muita ihmisiä ja itsensä”, ennustaa Kimmo Helistö.

Oikaisu (HS 18.7.2016): Sunnuntaina 17. heinäkuuta kerrottiin virheellisesti, että Kaunissaaren yleiset saunavuorot olisivat maanantaisin ja keskiviikkoisin. Saunavuorot ovat keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat