Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingistä tuli pyöräilyhullujen kaupunki – kaupunkipyörien kesän käyttäjätavoitteet rikottiin jo toukokuussa

Parhaimmillaan yli puolet viidestäsadasta kaupunkipyörästä on yhtä aikaa liikenteessä.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
CityBike Finlandilla työskentelevä Tuukka Mattlar kuljettaa kaupunkipyöriä asemien välillä kaupunkilaisten tarpeen mukaan.
CityBike Finlandilla työskentelevä Tuukka Mattlar kuljettaa kaupunkipyöriä asemien välillä kaupunkilaisten tarpeen mukaan. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Kaupunkipyörien määrä kasvaa ensi kesänä

 Tänä kesänä pyöriä on liikenteessä 500 ja pyöräasemia 50.

 Ensi kesänä verkosto laajenee Munkkinimeen

ja Kumpulaan asti, jolloin pyöriä tulee olemaan 1 500 ja asemia 150.

 Kaupunkipyörän saa käyttöönsä rekisteröitymällä käyttäjäksi ja näyttämällä matkakorttia.

 Pyörää voi käyttää rekisteröitymättä pelkällä pankkikortilla Kaivopuiston, Unioninkadun, Kiasman ja Hakaniemen metroaseman Rautatientorin itäisen, pyöräasemille.

Toukokuun alussa kaupungille ilmestyneet kaupunkipyörät ovat olleet suuri menestys niin kaupunkilaisten kuin turistien keskuudessa.

HSL:n tiedotuspäällikkö Sari Kotikangas kertoo, että tälle kesälle asetetut käyttäjätavoitteet rikottiin jo toukokuussa.

”Nyt ollaan jo pitkällä yli 10 000 rekisteröityneen käyttäjän”, kertoo Kotikangas.

Parhaimmillaan yli puolet viidestäsadasta kaupunkipyörästä on yhtä aikaa liikenteessä. Huippuaikoina pyörillä ajetaan noin kahdeksan matkaa päivässä, ja keskimäärin niillä kuljetaan noin kuusi matkaa päivässä.

”Käyttäjiä on todella paljon jopa kansainvälisesti vertailtuna. Määrä on samaa tai parempaa luokkaa kuin monessa muussa maassa. Pyöriä käytetään suunnilleen saman verran kuin Pariisissa”, kertoo Samuli Mäkinen, Helsingin kaupungin liikennelaitoksen projekti-insinööri.

”Voimme olla todella tyytyväisiä.”

Jotta pyörät palvelisivat kaupunkilaisia mahdollisimman hyvin, Tuukka Mattlarin työpäivä on alkanut aamukuudelta. Mattlar on kesätöissä CityBike Finlandilla, joka hoitaa kaupunkipyörien käytännön ylläpidon ja huollon. Tämä tarkoittaa sitä, että Mattlar tyhjentää ja täyttää pyöräasemia sitä mukaan kun pyörät liikkuvat kaupungilla.

Useimpina aamuina Mattlarin työpäivät alkavat Ruoholahden Itämerentorin pyöräasemalta. Asema on etenkin aamuisin ruuhkainen, sillä se sijaitsee Länsiväylän alussa ja monien työpaikkojen lähettyvillä.

”Se täyttyy nopeasti, ja sieltä voi hakea pyöriä monestikin aamun aikana”, Mattlar kertoo.

Rautatieaseman viereiset pyöräasemat ovat yhtä suosittuja. Erityisen paljon pyöräliikennettä on Töölönlahdenkadun pyöräasemalla.

”Kun aamuisin tulee juna, puolet pyöristä lähtee siinä samalla matkaan.”

Aamuruuhkan jälkeen Mattlar suhaa edestakaisin keskustassa turistien suosimilla asemilla. Erityisesti Kauppatorin viereiset asemat täyttyvät ja tyhjentyvät nopeasti.

Mattlar kertoo, että iltaisin pyöriä taas kannattaa hakea alueilta, joissa on paljon asuntoja, kuten Töölöstä.

”Jotenkin arvaan, että nyt voisin hakea pyöriä Unioninkadulta”, Mattlar sanoo.

Tosiaan, aurinkoisena kesäpäivänä Kauppatorin viereisellä pyöräasemalla on vain kaksi vapaata paikkaa. Ihmiset hakevat ja jättävät pyöriä tiuhaan tahtiin samalla kun Mattlar taluttaa pyöriä kuljetusauton kyytiin.

”Tässä tärkeintä on priorisointi. Ruuhka-aikoina pitää miettiä ja päätellä mihin mennä seuraavaksi”, Mattlar sanoo. Hänellä on apuvälineenään älypuhelin, josta näkyy asemien täyttöasteet reaaliaikaisesti.

Ensimmäisen kerran kaupunkipyörät esiteltiin 2000-luvun alussa. Silloin pyörää sai käyttää kolikkopanttia vastaan. Kun käyttäjiä ei valvottu mitenkään, pyöriä katosi ja niitä rikottiin.

”Puolen tunnin käyttöaika on hyvä systeemi, sillä se pitää pyöriä ihmisten saatavilla ja pärjäämme vähemmällä määrällä. Pyörät pysyvät pyörimässä eivätkä ne sitten seiso uimarannalla viittä tuntia”, Sari Kotikangas sanoo.

Mattlar on huomannut saman. ”Kiinnitän aina huomiota pyörään numero yksi. Siihen saattaa törmätä useasti päivän aikana ja ihan eri paikasta. Pyörät liikkuvan paljon eri puolella kaupunkia.”

”Kun seuraa keskustelua somessa, huomaa, että kaupungista löytyy paljon paikkoja, joissa olisi tilausta pyörille. Esimerkiksi Uimastadionille on pyydetty pyöriä paljon”, Kotikangas sanoo.

Uimastadion saa todennäköisesti oman pyöräasemansa ensi kesänä, sillä sinne on kaupunkipyörien laajentumisen suunnitelmaluonnoksen mukaan kaavailtu omaa pyöräasemaa.

”Projektissa on ollut opittava se, miten löytää asemille sopivat paikat ja miten pyörät sopivat Helsinkiin”, kertoo Samuli Mäkinen.

Mäkinen on tyytyväinen siihen, miten hyvin pyörät on otettu vastaan. Toisin kuin edeltäjänsä, uudet pyörät ovat säästyneet ilkivallalta.

”Kerran auto peruutti aseman päälle ja tolppa vääntyi, mutta ei sen kummempaa”, Mäkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat