Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olin jo menettänyt uskoni siihen, että voin toipua” – Tomi raitistui uudenlaisen hoidon avulla

Vuosaaren ensimmäinen koekaniini yllätti ammattilaisetkin: sata päivää meni jo rikki raittiina.

Kaupunki
 
Helsingin terveys- ja hyvinvointikeskukset selitettynä kolmessa minuutissa
Helsingin terveys- ja hyvinvointikeskukset selitettynä kolmessa minuutissa
Helsinki myllää sosiaali- ja terveyspalvelunsa jo ennen valtakunnallista sote-uudistusta. Tätä se tarkoittaa. TOIMITTAJA Maija Aalto GRAFIIKKA Boris Stefanov

Vuosaari

”THK”. Se on jo niin totta, että ammattilaiset lyhentävät sen.

Kyse on terveys- ja hyvinvointikeskuksista, jotka nielaisevat monet nykyiset Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut.

Syyskuussa Vuosaaren, Töölön ja Vallilan terveysasemista tulee virallisesti THK:ita. Vuosaaressa ollaan pisimmällä. Siellä on helmikuusta asti kokeiltu vastuuhenkilömallia, jossa ihminen saa nimikkotyöntekijän.

Vuosaaressa ensimmäisen vastuuhenkilön sai fyysisistä sairauksista, masennuksesta ja talousvaikeuksista kärsinyt Tomi.

Itse hän pitää tärkeimpänä hyvinvointiinsa vaikuttaneena asiana päihteitä.

”Ravasin sairauksieni vuoksi lääkärillä jatkuvasti, en saanut apua. En ollut valmis vastaanottamaan sitä. Valehtelin päihdekyselyihin”, Tomi kuvaa entistä.

Vuosaaren ensimmäiset tulokset ovat lupaavia. Vaikka kokeilussa on toistaiseksi mukana vain osa työntekijöistä osa-aikaisesti, lääkärijonot ovat lyhentyneet. Ja Tomi, hän on ollut haastattelupäivänä 118 päivää raitis.

Kun kaupunkilainen soittaa tai ottaa verkossa yhteyttä THK:hon ensi kertaa, hän päätyy ”ratkaisukeskukseen”. Ennen se tunnettiin ajanvarauksena. Nyt vastaamassa on hoitajien lisäksi lääkäri, ja pian muitakin.

”Ennen päätettiin vain, tarvitseeko tämä ihminen ajan vai ei. Nyt mietitään heti, millaisesta avusta juuri hän hyötyisi”, linjaa ylilääkäri Pia Luukkonen.

Samalla pohditaan, tarvitseeko kysyjä palveluita satunnaisesti vai paljon. Tätä ei merkitä ihmisen terveystietoihin.

Satunnaisesti palveluita tarvitseva ottaa yhteyttä yhden sel­keän ongelman vuoksi. On esimerkiksi selkä kipeä ja tarvitaan särkylääkeresepti ja fysioterapiaa. Joukkoon kuuluu suurin osa helsinkiläisistä. Heidän kohdallaan uusia toimintatapoja aletaan testata tarkemmin syksyllä.

Paljon tarvitseva voi olla kuin Tomi, mutta pulmat voivat olla myös lievempiä ja täysin toisenlaisia.

Tomille ratkaiseva oli sähköinen palvelu. Sen chatin kautta hän rohkaistui ja lähetti silloiselle vastuuhenkilölleen, Hannaleena Vaalle-Vinnille, rehellisen viestin, jossa purki pahaa ­oloaan. Syntyi luottamus.

Viestin pohjalta rakennettiin terveys- ja hyvinvointisuunnitelma, jossa Tomi sitoutui itse asettamiinsa tavoitteisiin.

Vastuuhenkilön voi tavoittaa vaikka näin. Usein myös sovitaan, että vastuuhenkilö soittaa välillä ja kysyy, miten asiakas voi. Ihminen itse voi suoraan olla yhteydessä aina samaan työntekijään, vaikka tavallaan hän saa saman tien moniammatillisen tiimin avukseen.

”Ihminen lyyhistyy jo siinä kohtaa, kun pitäisi lähteä hakemaan apua monesta paikasta”, selittää nykyistä sekamelskaa psykiatrian ja päihdehoidon koordinaattori Karoliina Ojala.

Uutta tapaa havainnollistavat työhuoneet Vuosaaressa. Ennen joka ammattilaisella oli oma huone, jossa hoidettiin sekä potilasta että byrokratiaa. Nyt vastaanottotiloissa voidaan vuorotella, mutta käytössä on myös yhteinen takahuone.

Terveydenhoitajan naapurina istuu työntekijöitä muun muassa aikuissosiaalityöstä, päihdehoidosta, mielenterveyspalveluista, suun terveydenhuollosta ja fysioterapiasta. Vastuuhenkilö valitaan tästä joukosta.

Tämä ei tarkoita, että esimerkiksi terveydenhoitajan pitäisi osata hoitaa hampaita. Kun ammattilaiset istuvat saman pöydän ääressä ja tuntevat toisensa sekä asiakkaan, on hyvä kysyä neuvoa ja varata aika myös toisen vastaanotolle.

Tomikin on saanut päihdekuntoutuksen lisäksi apua sosiaalityöstä ja psykiatrisista palveluista. Hän kokee fyysistenkin vaivojen helpottaneen, vaikka hän on tavannut lääkäriä harvemmin kuin ennen.

Nimikkoammattilaiset etsivät lisää auttajia muualtakin kuin kaupungin palveluista – järjestöistä ja vapaaehtoistyöstä. Vertaisten tuki on keskeistä.

”Esimerkiksi yksinäisyys on vahva piirre Helsingissä. Siinä julkinen terveydenhoito ei ole tähän asti oikein osannut auttaa”, Luukkonen sanoo.

Vuosaaren suuri terveysasema palvelee noin 40 000:tta kaupunkilaista. Lääkärijonoja mittaava aika huiteli pahimmillaan 40 päivässä, nyt se on 23.

Teknisiä ja juridisia ongelmia on selätetty – esimerkiksi se, että ammattilaiset käyttävät eri teknisiä järjestelmiä. Nyt muillakin on pääsy terveyskeskuksien Pegasokseen. Ammattilaiset ovat uudesta tavasta innoissaan.

”Idea toimii. Nimeä olemme vielä miettineet. Vastuuhenkilö on siinä mielessä huono, että eihän tässä kukaan ihmisestä väkisin vastuuta ota. Enemmänkin kuunnellaan ihmisen omaa kokemusta ja autetaan häntä löytämään ratkaisuja ja apua ongelmiinsa”, sanoo Ojala.

Tomi on sikäli erityistapaus, että ammattilaisetkin ovat ihmeissään siitä, miten suuren muutoksen hän on saanut aikaan lyhyessä ajassa. Hänestä sillä on ollut väliä, että ammattilaiset ovat tuttuja.

”Olin jo menettänyt uskoni siihen, että voin toipua. Nyt usko on palautunut.”

Helsingin sote-uudistus kolmessa minuutissa. HS.fi/hstv
Markus Jokela / HS
Tomi kertoo huomanneensa, että hän saa enemmän apua, kun hän on ongelmistaan avoin. Vierellä kuuntelee terveydenhoitaja Hannaleena Vaalle-Vinni.
Tomi kertoo huomanneensa, että hän saa enemmän apua, kun hän on ongelmistaan avoin. Vierellä kuuntelee terveydenhoitaja Hannaleena Vaalle-Vinni.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat