Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostaloyhtiöiden aurinkovoimalat ovat vielä harvinaisia: Helsingin kantakaupungin ensimmäinen käynnistyi maanantaina

Helsingin kantakaupungin taloyhtiöiden ensimmäinen voimala käynnistyi.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Suurimman tehon Fredrikinkatu 25:n aurinkovoimala saavuttaa iltapäivällä, sillä paneelit osoittavat lounaaseen, sanoo Solarvoiman toimitusjohtaja taloyhtiön hallituksen jäsenelle Ari Sarmannolle. Yhteensä paneelien asennus ja piuhoitus vei noin neljä päivää.
Suurimman tehon Fredrikinkatu 25:n aurinkovoimala saavuttaa iltapäivällä, sillä paneelit osoittavat lounaaseen, sanoo Solarvoiman toimitusjohtaja taloyhtiön hallituksen jäsenelle Ari Sarmannolle. Yhteensä paneelien asennus ja piuhoitus vei noin neljä päivää. Kuva: Rio Gandara / HS

Punavuori

Sinne putosivat. Ari Sarmannon silmiä suojelleet aurinkolasit katosivat mitä todennäköisimmin ilmanvaihtokanavaan.

”Ei hätää, eivät olleet Ray-Banit!”

Olemme talon katolla Ison Roobertinkadun ja Fredrikinkadun kulmauksessa osoitteessa Fredrikinkatu 25. Täällä on Helsingin kantakaupungin tiettävästi ensimmäinen asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön ostama aurinkosähköjärjestelmä.

Aurinko hellii vasta-asennettuja ja verkkoon kytkettyjä paneeleja. 32 kappaleesta koostuva paneelisto vie katolta noin 48 neliötä. Maanantaina kello 12.20 paneelit tuottivat sähköä 5,7 kilowatin teholla.

”Voimalan vuosituotanto vastaa kahden–kolmen kerrostaloasunnon vuosikulutusta”, sanoo ympäristöjärjestö Dodo ry:n energia-asiantuntija ja tietokirjailija Janne Käpylehto.

Käpylehto on tehnyt yhdessä työryhmän kanssa seitsemälle Ison Roobertinkadun asunto- tai kiinteistöosakeyhtiölle aurinkosähkökartoituksen. Lisäksi seitsemän muuta yhtiötä on saanut alustavaa neuvontaa.

Kartoitukset liittyvät EU-rahoituksella pyörivään Ilmastokatu-hankkeeseen. Sekä Isolla Roobertinkadulla että Vantaan Tikkuraitilla etsitään HSY:n projektikoordinaattori Elina Mattero-Merosen mukaan jo rakennetussa kaupunkiympäristössä toimivia ratkaisuja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja energiankulutusta.

”Uudisrakennuksiin on kehitetty vaikka mitä, mutta Suomen rakennuskanta uudistuu hitaasti”, Mattero-Meronen sanoo.

”Yhtiöille hankinta ja kilpailutus aurinkosähköön halutaan tehdä kartoituksen avulla mahdollisimman helpoksi. Ensiaskeleena kiinteistösähköön järjestelmän liittäminen on kätevin tapa”, Käpylehto jatkaa.

Suomen ensimmäinen kerrostaloyhtiön itsenäisesti tilaama aurinkosähköjärjestelmä avattiin kaksi kuukautta sitten Helsingin Oulunkylässä. Fredrikinkatu 25:n taloyhtiö on siis aivan etujoukoissa.

Kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsen Sarmanto kehuu hankintaa: ”Lupaprosessi oli hoidettu ja järjestelmä saatiin avaimet käteen -periaatteella.”

Asuinkerrostalon yhtiökokoukselle harvinaisesti päätös aurinkovoimalasta syntyi Sarmannon mukaan yksimielisesti.

”Se oli ihmeellistä, mutta ehkä siinä näkyy jokin yhteinen arvomaailma.”

Kiinnostusta aurinkovoimaan oli jo etukäteen. Sarmanto omistaa Merisatamanrannassa sijaitsevan Café Caruselin, jossa aurinkoenergiaa on hyödynnetty viimeiset kolme vuotta.

Yhtiökokouksessa Solarvoiman toimitusjohtaja Lauri Hietala oli vielä esittelemässä hankkeen, mitä Sarmanto piti tärkeänä.

”Ilman asiantuntijaa kokouksessa olisi helppo heittää minkälaisia väitteitä tahansa.”

Arvojen ja tulevaisuuden energiaratkaisujen miettimisen lisäksi investointipäätöksessä puhui myös raha. Arvonlisäverojen jälkeen noin 15 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin ainakin kolmin–nelinkertaisesti, sanoo Sarmanto.

Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä on 40–60 vuotta ja tuotantotakuu 25 vuotta. Paneeleissa ei ole liikkuvia osia ja puolijohteet on suojattu.

Myös kiinteistön arvo voi paneelirivistön ansiosta kasvaa, sanoo Mattero-Meronen.

”Suomesta tutkittua tietoa ei vielä ole, mutta ulkomailla asunnoista maksetaan enemmän, jos ne ovat aurinkosähkökiinteistössä.”

Oikaisu 19.7. kello 9:45: Verkkojuttuun oli jäänyt virheellinen sitaatti Janne Käpylehdolta. Alun perin Käpylehdon suuhun oli laitettu ”Se riittää 2–3 kerrostalohuoneiston käyttöön”, kun oikea sitaatti on ”Voimalan vuosituotanto vastaa kahden–kolmen kerrostaloasunnon vuosikulutusta”. Lisätty myös lause ”Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä on 40–60 vuotta ja tuotantotakuu 25 vuotta. Paneeleissa ei ole liikkuvia osia ja puolijohteet on suojattu”.

Janne Käpylehto
Fredrikinkatu 25:n aurinkopaneelirivistö on noin 48-neliöinen. Katon loivuuden takia sitä on melkein mahdoton havaita katutasosta.
Fredrikinkatu 25:n aurinkopaneelirivistö on noin 48-neliöinen. Katon loivuuden takia sitä on melkein mahdoton havaita katutasosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat