Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravintola Savoyn mehiläiset karkasivat perinteiselle kesäretkelleen Helsingin keskustassa

Savoyn katolla elää noin 200 000 mehiläisen yhdyskunta, joka tuottaa ravintolalle pari sataa kiloa hunajaa vuodessa.

Kaupunki
 
Tanja Kim
Ravintola Savoyn katolta karanneet mehiläiset kerääntyivät rykelmäksi Kasarmikadulla tiistaina aamupäivällä.
Ravintola Savoyn katolta karanneet mehiläiset kerääntyivät rykelmäksi Kasarmikadulla tiistaina aamupäivällä. Kuva: Tanja Kim

Valtava mehiläisparvi asettui tiiviiksi rykelmäksi rakennuksen ulkoseinälle Helsingin Kaartinkaupungissa tiistaina aamupäivällä. Minkäänlaisesta ”kedoilta kivikaupunkiin” -muuttoliikkeestä ei ole kuitenkaan kysymys, sillä Kasarmikadulla parveilleet pistiäiset olivat lähteneet karkuteille läheisen ravintola Savoyn kattotasanteelta.

Savoyn tarhamehiläiset alkavat jo olla kuuluisia karkuretkistään. Joukkopako herätti poikkeuksellisen paljon huomiota viime vuoden heinäkuussa, koska tuolloin mehiläiset päättivät laskeutua Kasarmikadun varteen pysäköidyn auton päälle.

”Kyllä, olemme aloittaneet ihan huomaamattamme tällaisen uuden kesäperinteen”, kertoo Savoyn ravintolapäällikkö Virpi Lipponen.

Mehiläisiä karkailee Lipposen mukaan joka kesä. Yleensä, kuten tiistainakin, ne kerääntyvät tiiviiseen rykelmään rakennuksen seinälle tai katolle.

”Mehiläisistä ei sinällään ole mitään haittaa, vaan ennemminkin se on vain pysähdyttävä näky. Tosin silloin, jos ne jonkun auton valtaavat, niin ei kukaan tietenkään tykkää lähteä niitä härkkimäänkään”, Lipponen sanoo.

Tanja Kim pääsi seuraamaan työhuoneensa ikkunasta, kuinka mehiläiset alkoivat järjestyä muodostelmaansa Kasarmikatu 25:n kohdalla tiistaina aamupäivällä.

”Ne olivat aika korkealla. Eivät kadulla kävelleet ihmiset edes huomanneet, että ylhäällä on tällaista kauhuelokuvaa menossa”, Kim kertoo nauraen.

Ravintola Savoyn katolla asuu nyt jo seitsemättä kesää lähihunajaa tuottava mehiläisyhdyskunta. Ravintolapäällikkö Virpi Lipposen mukaan karkureissuille osallistuu vain pienehkö osa noin 200 000 mehiläisen populaatiosta.

”Viime kesänä auton päälle karkasi noin 10 000 mehiläistä.”

Lipponen arvioi, että karkailevat mehiläiset pyrkivät löytämään lisää elintilaa kotikaton ulkopuolelta. Savoyn mehiläistenhoitajat puolestaan yrittävät hakea karkulaiset takaisin, mutta aina se ei onnistu. Kerääminen hoidetaan Lipposen mukaan yksinkertaisesti hyönteiset pahvilaatikkoon lakaisemalla.

Omat tarhamehiläiset tuottavat vuosittain noin 200 kiloa hunajaa ravintola Savoyn käyttöön.

Thomas Hamberg
Viime vuoden heinäkuussa Savoyn mehiläiset parveilivat sinisen Toyotan ympärillä.
Viime vuoden heinäkuussa Savoyn mehiläiset parveilivat sinisen Toyotan ympärillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat