Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omituinen muoviryönä sotkee Helsingin rantoja – ”Olemme jo vähän luovuttaneet”

Venekerhon satamamestari kertoo luovuttaneensa, koska roskaa tulee jatkuvasti niin paljon.

Kaupunki
 
Oletko nähnyt räjäytysroskaa rannoilla tai merellä? Kerro meille havainnoistasi osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai lähetä numeroon 17181
Rio Gandara / HS
Lauttasaaren rannan roskat ovat peräisin todennäköisesti Jätkäsaaren työmaalta – ehkä länsimetron työmaan louheesta.
Lauttasaaren rannan roskat ovat peräisin todennäköisesti Jätkäsaaren työmaalta – ehkä länsimetron työmaan louheesta. Kuva: Rio Gandara / HS

Lauttasaaren rannalla Helsingfors Segelklubbin (HSK) kulmauksessa voi ihailla kauniisti liplattavaa merta – kunnes katse osuu vedessä kelluviin muoviletkun pätkiin.

Tarkemmin katsottuna muoviroskaa näkyy ympäri rantaa. Sitä lojuu kallioille kulkeutuneena, kivenmurikoiden välissä ja vesirajassa. Roskien värikirjoon kuuluu pinkkiä, keltaista ja sinistä, enemmän tai vähemmän vedessä haalistunutta väriä.

HSK:n satamamestari Björn Ekroth kertoo, että roskia alkoi tulla kun Jätkäsaaren rakentamistyöt alkoivat. Muoviletkun pätkät ovat niin sanottua impulssiletkua, jota käytetään työmaiden räjäytyksissä. Se päätyy mereen louhintajätteen seassa.

”Ennen joku kaupungin instanssi kävi siivoamassa sitä, mutta ei enää. Pidämme siivoustalkoot kahdesti vuodessa ja keräämme pahimmat pois, mutta olemme jo vähän luovuttaneet, koska roskaa tulee koko ajan”, Ekroth sanoo.

Onni onnettomuudessa on Ekrothin mukaan se, että vesialueella kulkee Tallinnan-laivoja.

”Laivat pätkivät muovilangat pienemmiksi, jolloin niistä ei enää ole niin paljon haittaa pienveneilijöille. Roska vain on rannoilla todella rumaa.”

Ekroth epäilee, että nyt räjäytysroskaa tulee myös metrotyömaalta.

Lauttasaaren veneilijöiden satamakapteeni Thomas Åberg muistaa nähneensä muoviroskaa eniten noin vuosi sitten.

Rio Gandara / HS
Lauttasaaressa on ollut räjäytysroskaa Jätkäsaaren rakentamistöiden alkamisesta lähtien.
Lauttasaaressa on ollut räjäytysroskaa Jätkäsaaren rakentamistöiden alkamisesta lähtien.

”Jos roska on pitkulaista ja menee veneen potkuriin, matka voi pysähtyä siihen. Se on riski, varsinkin jos roskaa on paljon.”

HS:n paljon veneilevän lukijan mukaan räjäytysroskaa löytyy rannoilta, saaristosta ja jopa Hangosta. Pahimmillaan sitä näkyy hänen mukaansa lauttoina.

Työmaiden räjäytyksistä tulleesta roskasta on vastuussa haitan aiheuttaja.

Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Perttu Ottelin sanoo, että luvanhaltija on yleensä velvoitettu nykyisissä luvissa keräämään roskansa pois merestä ja rannoilta.

”Saamme kyllä selvitettyä, mistä roskat ovat peräisin, ja otamme sitten yhteyttä luvanhaltijaan.”

Oikaisu kello 18.26: Korjattu jutun lopusta kohta, jonka mukaan räjäytyksistä tulleesta roskasta on vastuussa haitan aiheuttaja. Aiemmin tekstissä oli erheellisesti, että vastuussa olisi lupamääräyksiä valvova ely-keskus. Tarkennettu toiseksi viimeisimmässä kappaleessa, että nykyisissä luvissa luvanhaltija on velvoitettu keräämään roskansa pois merestä ja rannoilta. Aiemmin tekstissä oli, että roskat olisi kerättävä myös merestä

Rio Gandara / HS
Muoviletkut ovat Lauttasaaren rannoilla yleinen näky.
Muoviletkut ovat Lauttasaaren rannoilla yleinen näky.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat