Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuminen Helsingin keskustassa uhkaa kallistua entisestään

Helsingin hallinto-oikeus linjasi, että Töölön arvokiinteistöjen pitäisi maksaa enemmän veroa. Päätös voi nostaa kiinteistöveroa koko maassa.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Laura ja Tatu Artman muuttivat Töölön Kivelänkadulle alkuvuodesta 2014. Pariskunta pelkää, että hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa heidän asumismenojensa nousua. ”Asumismenot tuntuvat nousevan jatkuvasti, joten toivoisi, että ne välillä laskisivatkin”, Tatu Artman sanoo.
Laura ja Tatu Artman muuttivat Töölön Kivelänkadulle alkuvuodesta 2014. Pariskunta pelkää, että hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa heidän asumismenojensa nousua. ”Asumismenot tuntuvat nousevan jatkuvasti, joten toivoisi, että ne välillä laskisivatkin”, Tatu Artman sanoo. Kuva: Markus Jokela / HS
Tästä on kyse

Suojelu toi veroedun

 Helsingin kantakaupungissa on noin 2 500 kiinteistöä, jotka ovat suurempia kuin kaava sallisi.

 Helsinki laati etenkin 1960–1980-luvuilla asemakaavoja, joissa tonttien rakennusoikeudet merkittiin keinotekoisen alhaisiksi.

 Tarkoitus oli suojella vanhoja rakennuksia toisen maailmansodan jälkeen vallinneelta rakennusten purkuvimmalta. Rakennuksen purkaminen ei ollut grynderien kannalta enää yhtä houkuttelevaa, kun tontille rakennettavasta uudesta rakennuksesta olisi saanut tehdä selvästi alkuperäistä pienemmän.

 Helsinki haluaa kiristää näiden tonttien verotusta niin, että kiinteistöjä verotettaisiin toteutuneen rakennusoikeuden mukaisesti.

”Ei asumisen kallistuminen ikinä nastaa ole.” Helsingin Taka-Töölössä, Kivelänkadulla, asuva Tatu Artman tiivistää monen helsinkiläisen tunnot.

Kantakaupungissa asuminen on jo pitkään ollut kallista. Lähivuosina asuminen saattaa kallistua entisestään. Syynä on Helsingin hallinto-oikeuden päätös, joka kiristää toteutuessaan vanhojen kiinteistöjen verotusta.

Nykyään tontin kiinteistöveroa maksetaan sen mukaan, kuinka paljon kaavaan on merkitty rakennusoikeutta. Erityisesti Helsingin kantakaupungissa on paljon taloja, jotka ovat paljon suurempia kuin mitä kaavaan on merkitty.

Esimerkiksi Töölössä, Kampissa, Punavuoressa, Ullanlinnassa tai Eirassa sijaitseva asuinrakennus saattaa olla jopa kaksi kertaa suurempi kuin mitä se voimassaolevan asemakaavan mukaan saisi olla. Kyseisten kiinteistöjen asukkaat maksavat liian vähän kiinteistöveroa, jos tilannetta tulkitsee hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaisesti.

Hallinto-oikeus linjasi heinäkuussa, että seitsemän töölöläisen taloyhtiön verotusta pitäisi kiristää niin, että kiinteistöjä verotettaisiin tonttien toteutuneen rakennusoikeuden mukaisesti.

Kiinteistöt sijaitsevat Taka-Töölössä Mannerheimintien, Runeberginkadun, Töölönkadun ja Kivelänkadun varressa niin sanotussa Carelia-korttelissa.

”Tämä ratkaisu koskee ensisijaisesti näitä Töölössä sijaitsevia yhtiöitä, mutta toki Helsingissä on muitakin vastaavia kiinteistöjä. On mahdollista, että myös niiden verotus kiristyy”, sanoo asian esittelijänä hallinto-oikeudessa toiminut hallinto-oikeussihteeri Heidi Orrenmaa.

Hallinto-oikeus perustelee ratkaisua tasapuolisuudella. Hallinto-oikeuden mielestä nykykäytäntö ei kohtele kiinteistön omistajia tasapuolisesti, sillä uusilla tonteilla kaavaan merkitty rakennusoikeus vastaa yleensä myös todellista tilannetta.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö pitää hallinto-oikeuden ratkaisua merkittävänä ennakkopäätöksenä. Yksikkö edustaa asiassa Helsingin kaupunkia.

”Pidän hallinto-oikeuden ratkaisua oikeana”, sanoo yksikön johtaja veroyliasiamies Timo Räbinä. ”Koko maan tilanne pitää ottaa tarkasteluun, jos korkein hallinto-oikeus pitää päätöksen voimassa. Tämä koskee kaupunkeja, joissa on ollut samanlaista käytäntöä kuin Helsingissä.”

Räbinä pitää lähes varmana, että asiasta valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Verokiristykset tulisivat siis voimaan aikaisintaan noin puolentoista vuoden päästä. Asiasta voi valittaa syyskuun alkuun asti.

Asukkaille muutos toisi lisälaskua. HS kertoi marraskuussa, että Helsinki haluaisi kerätä lisää kiinteistöveroja.

Tuolloin Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi, että muutos voisi karkean arvion mukaan tuoda asukkaille ainakin 10 sentin lisälaskun asuinneliötä kohti. Sadan neliön asuntoon muutos toisi siis 120 euron lisälaskun vuodessa.

Helsingille muutos toisi lisää rahaa. Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Risto Peltola arvioi, että Helsinki voisi kerätä kiinteistöveroina vuosittain 18 miljoonaa euroa enemmän, jos veroa maksettaisiin toteutuneen rakennusoikeuden mukaan.

Helsinki sai vuonna 2015 kiinteistöveroina noin 214 miljoonaa. Se on noin seitsemän prosenttia kaupungin verotuloista.

Hallinto-oikeuden päätös ei ota kantaa siihen, laskisiko kiinteistövero sellaisilla kiinteistöillä, joissa rakennusoikeutta on käytetty kaavaa merkittyä vähemmän. Ainakaan Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö ei ole valmis veronalennukseen.

”Rakennusoikeus määrittää tontin arvon. Maanomistajan vallassa on se, kuinka paljon hän rakennusoikeudesta käyttää”, Räbinä sanoo.

Helsinki käräytti itse itsensä verottajalle

Helsingin Hallinto-oikeuden päätöstä edelsi Helsingin tekemä erikoinen ilmianto. Kaupunki käräytti syksyllä itsensä verottajalle. Tarkoituksena oli saada kaupungille jatkossa enemmän verotuloja.

Helsinki valitti viime syyskuussa verottajalle Mannerheimintiellä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön verotuksesta. Tarkoituksena oli tehdä Asunto Osakeyhtiö Mannerheimintie 54:sta ennakkotapaus, jolla kaupunki saisi muutettua kiinteistöverotusta haluamaansa suuntaan. Helsingin kaupunki omistaa epäsuorasti taloyhtiön, josta se verottajalle kanteli. Omistus tapahtuu kaupungin tytäryhtiön, Helsingin asuntohankinnan kautta.

Kyseinen kiinteistö on vuokrattu kaupungin erityisryhmien tarpeisiin. Siinä asuu esimerkiksi asunnottomia.

Mannerheimintien taloyhtiö on huomattavasti kaavan sallimaa suurempi. Helsinki haluaa, että yhtiötä verotetaan jatkossa sen todellisuudessa käyttämän rakennusoikeuden mukaan. Näin kaupunki koetti siis tehdä omasta yhtiöstään ennakkotapausta, jonka perusteella se saisi jatkossa enemmän rahaa muilta. Hallinto-oikeuden tuore päätös osoittaa, että kaupunki onnistui tavoitteessaan. Hallinto-oikeuden päätös ei tosin välttämättä jää voimaan, mikäli ratkaisusta valitetaan.

Asia eteni hallinto-oikeuteen syyskuun puolivälissä. Helsinki ei ole ollut asiassa virallisesti osapuoli vaan vastakkain ovat Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö ja As Oy Mannerheimintie 54. Vastaavia tapauksia on Helsingin hallinto-oikeudessa nyt ainakin seitsemän.

Kiinteistöveron suuruuteen vaikuttava maapohjan verotus pohjautuu nykyisin asemakaavaan merkittyyn rakennusoikeuteen. Helsingissä on tuhansia vanhoja kiinteistöjä, joille on rakennettu huomattavasti enemmän kuin kaavaan on merkitty rakennusoikeutta.

Markus Jokela / HS
Kivelänkadun asuntojen kiinteistöverotus saattaa kiristyä lähivuosina.
Kivelänkadun asuntojen kiinteistöverotus saattaa kiristyä lähivuosina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat