Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selfie-kuvien otto lähti käsistä Helsingissä: kahdella työmaalla keikuttiin nostokurjella keskiviikkoyönä

”Näyttämisen halua, kaikkea voidaan tehdä -fiilis”, Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala listaa kesäöisten kiipeilyjen klassikkomotiiveja

Kaupunki
 

Keskiviikon ja torstain välinen yö innosti ihmisiä kiipeilemään nostokurkiin Helsingissä. Päivystävä palomestari Vesa Hyvönen Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että silminnäkijähavaintojen mukaan kummassakin uhkarohkeassa tempauksessa oli kyse selfie- eli omakuvien ottamisesta.

Yön hälytyksistä ensimmäinen tuli Meri-Rastilasta noin kello 23.30 keskiviikon puolella, ja aamuneljän jälkeen kiipeiltiin Pitäjänmäellä. Kiipeilijät, tiettävästi nuoret sellaiset, pääsivät omin avuin alas nostokurjista.

”Molemmat tapaukset olivat sellaisia, että nämä henkilöt olivat poistuneet ennen kuin viranomaiset saapuivat paikalle”, Hyvönen sanoo.

Meri-Rastilassa työmaanosturiin kiipesi silminnäkijän mukaan yksi henkilö. Pitäjänmäellä korkeuksissa keikkui kolme henkilöä, kertoo Hyvönen.

”Näppituntumani on se, että näitä erikoisissa ja eksoottisissa paikoissa selfieitä ottavia henkilöitä on ilmestynyt enemmän meidän ja muiden harmiksi – ja tietysti omaksi vaarakseen”, Hyvönen arvioi.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala ei kuitenkaan näe, että kymmenien metrien korkeuteen kiipeämisestä ja valokuvan vuoksi itsensä hengenvaaraan asettamisesta olisi sukeutunut mitään varsinaista trendiä Helsingissä. Maailmalta on joka tapauksessa raportoitu kuolemaan johtaneista selfie-turmistakin.

”Ja eiväthän nämä kaikki tule meille hälytyksinä”, Hakala toteaa.

Erityisesti kesäöihin painottuvia kiipeilytempauksia on harrastettu jo kauan ennen älypuhelinten keksimistä. ”Näyttämisen halua, kaikkea voidaan tehdä -fiilis”, Hakala mainitsee kiipeilyjen klassikkomotiiveja.

”Näitä urheilijanuorukaisia pienissä kaasuissa.”

Surullisimman lopun saaviin tapauksiin liittyy Hakalan kokemuksen mukaan yleensä alkoholi tai joku muu päihde.

Jos kiipeily toteutetaan puhtaasti huvittelu- ja näyttämismielessä, halutaan sille usein myös yleisöä.

”Selfie on tuonut suuremman yleisön. Ennen näytettiin niille kavereille, jotka olivat messissä, ja sitten huhut lähtivät ehkä liikkeelle. Nykyisin huhukone on vähän globaalimpi”, Hakala sanoo viitaten selfieihen ja sosiaaliseen mediaan.

Hakala muistuttaa, että putoaminen ei ole ainoa riski, joka liittyy luvattomiin ja ilman turvavarusteita tehtyihin kiipeilyihin. Esimerkiksi voimalinjojen tolppaan tai junanvaunun katolle nousu voi päättyä myös sähköiskuun.

Torstain vastaisen yön nosturikiipeilyistä kertoi ensimmäisenä STT.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat