Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetron sotku ei pelota Raide-Jokerin suunnittelijaa: ”Jokerin pitää olla menestystarina”

Raide-Jokeri tuo ratikat lähiöihin. Hankkeen vetäjä on keskustellut Länsimetron tekijöiden kanssa.

Kaupunki
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Raide-Jokerin projektijohtaja Juha Saarikoski asuu Maunulassa, lähellä pääkaupunkiseudun maantieteellistä keskustaa. Siellä Jokeri syö kaksi Pakilantien autokaistaa raitiovaunuilla ajettaviksi.
Raide-Jokerin projektijohtaja Juha Saarikoski asuu Maunulassa, lähellä pääkaupunkiseudun maantieteellistä keskustaa. Siellä Jokeri syö kaksi Pakilantien autokaistaa raitiovaunuilla ajettaviksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Raide-Jokeri

 Raide-Jokeri on pikaraitiolinja, joka korvaa vuonna 2021 seudun suosituimman bussilinjan 550.

 Jokeri on poikittaisliikennettä: se kiertää Itäkeskuksesta Otaniemeen ja kuljettaa ihmisiä seudun säteittäisten pääväylien välillä. Pääväyliä pitkin väki voi sitten jatkaa esimerkiksi Helsingin keskustaan.

 Seudun kasvaessa bussin kapasiteettia ei voi enää lisätä, liikennesuunnittelijat katsovat.

 Valtio osallistuu linjan rakentamiseen, koska se mahdollistaa uusien asuinalueiden rakentamisen nykyväylien katvealueille.

Maunula

Helsingissä ja Espoossa on uusi, kitkerä huumorin laji: länsimetrovitsit. Kauan odotettu metrolinja myöhästyy, ja Helsingin metron automatisointi päättyi lakitupaan. Siellä ei naurata.

Parin vuoden päästä mennään taas, kun 25 kilometrin ratikkalinjan teko Itäkeskuksesta Otaniemeen alkaa. Linjan nimi on Raide-Jokeri, ja se tuo lähiöihin ratikat ja kaupungin tunnun.

Metrofarssin taustaa vasten: Pelottaako, Jokerin projektijohtaja Juha Saarikoski?

”Ei”, 48-vuotias siltainsinööri sanoo ja seisoo keskellä Pakilantietä kotikulmillaan Helsingin Maunulassa.

Autoja virtaa molempiin suuntiin kahdella kaistalla, mutta ei virtaa pitkään.

Viiden vuoden kuluttua autokaistoja on suuntaansa yksi, ja niiden välissä viuhtovat Jokeri-raitiovaunut. ”Ihmisiä tulee lisää, joten eiköhän tuokin tyhjä läntti ala kiinnostaa jotain rakentajaa”, Saarikoski sanoo ja viittilöi puretun Suursuon ostarin suuntaan.

”Seutu siistiytyy, huonoja taloja on korjattu, ja kiinteistöjen arvo nousee.”

275 miljoonan euron ratikkalinjan rakentajaa ei pelota budjetti eikä aikataulu. Ihmiset sen sijaan vähän huolettavat. Jokerin työmaa tulee ihmisten keskelle.

Miten asukkaat kestävät rakentamisen aikaiset liikennejärjestelyt? Valittavatko he katusuunnitelmista, radan mahdollistamista uusista kerrostaloista tai kokonaisista asuinalueista? Näitä projektijohtaja miettii.

”Helsingissä Jokeri kulkee melko tarkasti vanhassa katuverkossa, mutta Espooseen tulee uusia katuja ja asuinrakentamista”, Saarikoski sanoo.

Siellä rata sivuaa myös Laajalahden Natura-aluetta.

Yksikin valitus riittää urakan jarruksi. Miten siis perustella rata heille, jotka eivät siitä varsinaisesti hyödy?

”Katuverkkoon tulee enemmän tilaa, koska aina löytyy niitä, jotka palvelun parantuessa vaihtavat joukkoliikenteeseen. Radan ansiosta liikenne ei ruuhkaudu yhtä nopeasti kuin ilman rataa.”

Saarikoski lupaa myös lisää kaupunkia eli ihmisiä ja palveluita. Mutta mitä sanoa heille, jotka eivät moisia kaipaa?

”Jos asuu näin lähellä Helsingin keskustaa, pitää sopeutua kaupunkimaiseen asumiseen.”

Länsimetrosta poiketen Jokeri tehdään mallilla, jossa pääurakoitsija osallistuu suunnitteluun ja kantaa taloudellista vastuuta.

”Työmaakokoukset ovat helpompia, kun siellä on yksi urakoitsija eikä kahtakymmentä.”

Länsimetron rakentamista johti oma yhtiö, mutta Jokerin johto pysyy Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL:ssä. Urakoitsijan ja suunnittelijan kilpailuttamisessa auttaa konsultti.

Saarikoskella on nyt ainakin kahdella tavalla näytön paikka.

”Meidän on pystyttävä näyttämään, että pääkaupunkiseudulla osataan tehdä raideinfraa aikataulujen ja kustannusarvioiden puitteissa”, Saarikoski sanoo.

Toinen paine tulee siitä, että Jokeri on seudun ensimmäinen pikaratikkalinja. Sellaisten varaan perustuu pitkälti myös Helsingin kiistelty yleiskaava bulevardivisioineen.

”Jokerin pitää olla sellainen menestystarina, että käyttäjät huomaavat sen olevan toimiva, kiva ja nopea.”

Korjaus kello 8.53: Raide-Jokerin valmistuttua autokaistoja on suuntaansa yksi, ei kaksi, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat