Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räjähdyksestä rannalle – miksi roskaista kivilouhetta kipataan mereen?

HS kertoi keskiviikkona Helsingin rannoilta löytyneestä räjähdysroskasta. Muoviroska päätyy mereen, kun louheella täytetään rantoja. Miten roskaamista voisi estää?

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Lauttasaaren rannan roskat ovat peräisin todennäköisesti Jätkäsaaren työmaalta – ehkä länsimetron työmaan louheesta.
Lauttasaaren rannan roskat ovat peräisin todennäköisesti Jätkäsaaren työmaalta – ehkä länsimetron työmaan louheesta. Kuva: Rio Gandara / HS
1. Miksi räjäytystöissä käytetään impulssiletkua?

Impulssiletkua on käytetty räjäytyksissä 1970-luvulta lähtien, kertoo räjähdealan yrityksen Forcitin myynti- ja markkinointijohtaja Tommi Halonen. ”Nykyään kaikki ison mittakaavan louhinnat tehdään impulssiletkun avulla.”

Leif Rosas
Panostaja Aku Korhonen panosti reikiä räjäytystä varten länsimetron tunnelityömaalla Ruoholahdessa vuonna 2010.
Panostaja Aku Korhonen panosti reikiä räjäytystä varten länsimetron tunnelityömaalla Ruoholahdessa vuonna 2010.

Letkun täytyy kestää räjähdysaineen kulkeminen sisällään, joten letku on usein kolmikerroksinen. Se osa letkusta, joka ei räjähdä, jää louhintajätteen sekaan. Vaihtoehtona impulssiletkuille olisivat Halosen mukaan elektroniset räjähdysnallit, mutta ne ovat merkittävästi kalliimpia, ja niistä jäisi jätteeksi metallia. Kolmas vaihtoehto on räjähtävä tulilanka, joka katoaisi räjähtäessään kokonaan, mutta se olisi Halosen mukaan turvallisuusriski.

YIT:n Kalliorakentaminen ja kaivokset -yksikön johtaja Ari Bergström kertoo, että räjäytyksen jälkeen louheesta ei voi alkaa poimia letkunjämiä, koska se olisi vaarallista.

2. Miksi roskaista kivilouhetta kipataan mereen?

Helsingin rakennusviraston projektinjohtaja Jukka Repo kertoo, että louhe on rantarakentamisessa välttämätöntä. ”Meritäyttöä ei ainakaan vetämissäni kohteissa voi tehdä muulla kuin louhintatyömailta vastaanottopaikoille tulevalla isolla louheella.”

Kari Pullinen
Kivilouhetta kuljetettiin täyttömaaksi Jätkäsaareen vuonna 2012.
Kivilouhetta kuljetettiin täyttömaaksi Jätkäsaareen vuonna 2012.

Revon mukaan kaikissa louheissa ei välttämättä ole impulssiletkun jäämiä. Monissa kuitenkin on, ja näkyvät letkut noukitaan vastaanottovaiheessa pois. Siivousta edellytetään urakoitsijoilta tai vastaanottajalta kaikissa kohteissa, ja Revon mukaan velvoite kirjataan myös urakkasopimuksiin.

Muovia kerätään myös merentäyttövaiheessa, mikäli roskaa nousee vedenpintaan. Kaikki roska ei kuitenkaan nouse pintaan, vaan jatkaa matkaansa muille rannoille. 

3. Miksi muoviroskaa ei siivota merestä?

Urakoitsijan siivousvastuu ulottuu Jukka Revon mukaan periaatteessa vain urakka-alueelle. Tuulisena päivänä roskaa voi kuitenkin päätyä vastaanottopaikkojen ja urakointialueiden ulkopuolelle, jolloin vastuukysymys jää auki.

Roskan leviämisen estämiseksi meritäyttökohteissa voi käyttää öljypuomeja – paitsi jos lähellä kulkee laivaliikennettä. Puomeihin kertyneen roskan siivoaminen kuuluu urakoitsijan tai louheen vastaanottajan siivousyksikölle.

Esimerkiksi Jätkäsaaren työmaan lähellä kulkee laivoja, jotka paitsi estävät öljypuomien käytön myös pilkkovat impulssiletkut pienemmiksi. Siksi letkuja päätyy Jätkäsaaresta Pihlajasaareen, Lauttasaareen ja muille lähialueille.

Laura Oja / HS
Jätkäsaaren ympärillä kulkee laivoja, joten muoviroskan leviämistä ei voi estää öljypuomeilla.
Jätkäsaaren ympärillä kulkee laivoja, joten muoviroskan leviämistä ei voi estää öljypuomeilla.
4. Kuka siivoaisi edes rannat?

HS:n lukijat ovat löytäneet räjäytysroskaa esimerkiksi Katajanokalta, Pihlajasaaresta ja Suomenlinnasta. Lauttasaaressa venekerholaiset ovat pitäneet siivoustalkoita, ja Katajanokalla roskia ovat poimineet satunnaisesti ainakin koiranulkoiluttajat.

YIT:n Ari Bergström ehdottaa, että koululaisia voisi palkata siivoamaan rantoja.

”Poishan ne roskat pitää sieltä rannalta saada, eikä se olisi kovin iso työ. Jos olisin vastuussa, palkkaisin työhön koululaisia”, Bergström sanoo.

Lupia valvova ely-keskus on luvannut jäljittää impulssiletkujen alkuperän ja edellyttää luvanhaltijalta siivoamista Lauttasaaresta löytyneiden roskien tapauksessa.

Muovi häiritsee meren ekosysteemiä

Räjäytysroska häiritsee ihmisten lisäksi eläimiä. Esimerkiksi mereen joutunut impulssiletku päätyy helposti syötäväksi, vaikkei sitä sellaiseksi ole tarkoitettu.

Meribiologi ja tutkija Julia Talvitie Aalto-yliopistosta kertoo, että eläin voi päätyä syömään muovia joko erehdyksessä tai passiivisesti suodattamalla sen. Syötynä muovi aiheuttaa eläimelle jopa kuolemanvaaran.

”Muovista voi tulla tukkeumia, ja valheellinen kylläisyyden tunne voi johtaa eläimen nääntymiseen”, Talvitie sanoo.

Roska saattaa aiheuttaa myös sisäisiä ja ulkoisia vaurioita. Mitä pienemmässä muodossa muovi on, sitä useammat eläimet päätyvät syömään sitä.

Muovissa on monesti vaarallisia kemikaaleja, ja lisäksi siihen sitoutuu helposti rasvaliukoisia ympäristömyrkkyjä. Syödessä nekin päätyvät eläimistöön.

Vaikka roska hajoaisi veteen niin, ettei sitä ihmissilmällä enää erota, sen haitallisuus eläimelle ei silti häviä.

”Muovi vaikuttaa hajottuaankin. Se jää veteen mikro- tai jopa nanomuovina. Jos se painuu pohjaan, sitä syövät pohjaeläimet”, Talvitie kertoo.

Uusissa tutkimuksissa on paljastunut, että muovi kulkeutuu todella pitkälle. Se voi myös kuljettaa mukanaan vieraslajeja.

”Tämä tulee olemaan ongelmamme pitkään.”

Talvitie arvelee, että muovista ei huolehdita, koska se on niin halpaa.

Pidä saaristo siistinä -järjestön raportin mukaan Helsingin rannat ovat vertailluista Itämeren kaupungeista roskaisimpia. Rannoilta löytyi kertakäyttöastioiden ohella eniten juuri rakennustyömaajätettä.

Järjestön projektipäällikkö Hanna Haaksi kertoo, että kolme kertaa vuodessa tehtävissä monitorointisiivouksissa rannoilta löytyy impulssiletkujen lisäksi valkoista lasikuitusilppua.

Vuonna 2013 järjestö keräsi Pihlajasaaressa sadan metrin kaistaleelta 18 jätesäkillistä impulssiletkua ja lasikuitusilppua.

”Nyt jätteen määrä on vähentynyt, mutta sekä letkua että silppua löytyy edelleen joka kerta”, Haaksi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat