Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leppäkerttusuman perässä tulevat pirkkoja orjuuttavat pistiäiset – vaellus tallentui tutkakuvaan

Loispistiäisen tartuttama virus tekee leppäkertusta tahdottoman zombin, joka varjelee pistiäisen toukkaa henkensä uhalla.

Kaupunki
 
Ilmatieteen laitos
Leppäkertut näkyivät sadetutkassa keskiviikkona kello 14 sinisinä laikkuina Etelä-Suomen yllä. Pieni osa tutkakaiuista on peräisin leppäkerttuja napsivista linnuista.
Leppäkertut näkyivät sadetutkassa keskiviikkona kello 14 sinisinä laikkuina Etelä-Suomen yllä. Pieni osa tutkakaiuista on peräisin leppäkerttuja napsivista linnuista. Kuva: Ilmatieteen laitos

Venäjältä lentäneet leppäkerttulaumat ovat jatkoa Suomeen keväällä lentäneille hyönteislaumoille. Pääosin koivukirvoja sisältäneet hyönteisseurueet näkyivät sadetutkakuvissa keväällä jopa monta kilometriä paksuna mattona. Myös leppäkertut tallentuivat Ilmatieteen laitoksen tutkakuvaan tällä viikolla.

Koivukirvat ovat leppäkerttujen herkkua. Kaikki kotimaiset leppäkertut eivät niitä ole vielä päässeet maistelemaan, sillä tämänkesäinen sukupolvi on vasta kuoriutumassa. Hyönteistutkija ei kuitenkaan usko, että maahanmuuttajapirkot uhkaisivat niiden apajia.

”Kirvoja tuli alkukesästä aika reippaasti, joten eiköhän täällä ole popsittava kaikille”, arvioi Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Suomeen lentäneet leppäkertut edustavat pääosin täälläkin tuttua lajia, seitsenpistepirkkoa. Jos ruokaa vain on riittävästi, ne voivat talvehtia täällä ja siten vahvistaa paikallista leppäkerttukantaa.

Leppäkertut eivät varsinaisesti suunnistaneet Suomeen kirvojen perässä, vaan kotiseudun kuumuus, kuivuus tai ravintopula on ajanut ne liikekannalle. Kun siivet on levitetty, määräävät ilmavirrat leppäkerttulauman suunnan. Matkansa pääteaseman ne tosin voivat valita ravintotilanteen mukaan.

Sari Seppänen
Saimaalla leppäkerttuja riitti keskiviikkona.
Saimaalla leppäkerttuja riitti keskiviikkona.

Leppäkerttujen massaesiintymät kirvavyöryn perään on osa luonnon kiertokulkua, jossa saaliseläimen runsastuminen lisää sitä syövien petojen määrää. Leppäkerttu on tehokas kirvaimuri, jota käytetään jopa luomuviljelmillä tuholaistorjuntaan.

Vuoden pari kestävän elämänsä aikana leppäkerttu syö tuhansia kirvoja. Eniten niitä kuluu toukkavaiheessa, kun eläin tarvitsee ravintoa kasvamiseen.

Leppäkerttujen runsastumista seuraa ennustettavasti niitä hyödyntävien loispistiäisten määrän kasvu.

Loispistiäiset eivät syö leppäkerttuja perinteisessä mielessä, vaan ne pyrkivät huijaamaan toisen lajin kasvattamaan poikasensa sisällään.

Leppäkerttuihin erikoistunut Dinocampus coccinellae -loispistiäinen tökkää munansa kertun mahapuolelle. Kun toukka kuoriutuu, se porautuu leppäkertun elimistöön. Siellä se nakertaa kuoriaista sisältä päin, pitäen isäntänsä kuitenkin hengissä.

Munan mukana D. coccinellae pistää pirkkoon viruksen, joka osin halvaannuttaa eläimen siinä vaiheessa, kun loispistiäisen toukka on valmis ryömimään ulos leppäkertusta ja koteloitumaan. Leppäkertusta tulee kuin zombi, joka vailla omaa tahtoaan suojelee kotelossa muotoaan muuttavaa pistiäistoukkaa saalistajilta.

Pistiäisen kuoriuduttua kotelostaan leppäkerttu useimmiten kuolee. Arviolta kolmasosa pirkoista toipuu kuitenkin kokemastaan ja munii jopa myöhemmin itsekin.

Toisin kuin kirvojen ja leppäkerttujen runsautta, loispistiäisten riemujuhlaa tavallinen kansalainen tuskin huomaa. Loispistiäisiä tavataan Suomessa yli 5 000:ttä lajia, mutta vaatimattoman näköisenä ja harmittomana se jää ihmiseltä usein huomaamatta. Kotipihallakin mahtuu elämään satoja loispistiäislajeja.

Riina Lindroos
Leppäkerttuja oli torstaina runsaasti Jussarön saaressa Tammisaaren ulkosaaristossa.
Leppäkerttuja oli torstaina runsaasti Jussarön saaressa Tammisaaren ulkosaaristossa.
Kristiina Junttu
Leppäkertut tulivat Länsitoukin saarelle Laajasaloon keskiviikkona.
Leppäkertut tulivat Länsitoukin saarelle Laajasaloon keskiviikkona.
Kati Eronen
Helsingin Vallisaaressa leppäkerttuja oli perjantaina paikoittain satoja.
Helsingin Vallisaaressa leppäkerttuja oli perjantaina paikoittain satoja.
Sergey Krylov
Nämä leppäkertut kuvattiin Helsingin Vuosaaressa torstaina.
Nämä leppäkertut kuvattiin Helsingin Vuosaaressa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat