Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunki osasyyllinen Helsingin rannoille kertyneeseen muoviroskaan – ”Näin ei olisi pitänyt päästä käymään”

Rakennusvirasto on lähettänyt siivouspartioita rannoille ja vesialueille.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Lauttasaaren tuoreimman muoviroskan alkuperä on Länsisataman laajennuksen meritäytöissä käytetty länsimetron työmaan louhe.
Lauttasaaren tuoreimman muoviroskan alkuperä on Länsisataman laajennuksen meritäytöissä käytetty länsimetron työmaan louhe. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingin ja Suomenlahden rannoille kertyneiden tuoreimpien räjäytysroskien alkuperä on selvinnyt. Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Perttu Ottelinin mukaan viimeisimpänä roskaa on päässyt Länsisataman laajennuksesta.

HS on viime päivinä uutisoinut rannoilta löytyneestä räjäyteroskasta ja kartoittanut roskaamiseen puuttumisen mahdollisuuksia.

”Aluehallintovirastolta on kyllä lupa vesialueen täytölle, mutta siinä edellytettiin roskan leviämisen estämiseksi kelluvaa verhorakennetta, jota ei ilmeisesti laivaliikenteen takia käytetty”, Ottelin sanoo.

Toisekseen meritäytössä käytettiin länsimetron työmaalta peräisin olevaa louhetta, jota ei sen roskaisuuden vuoksi olisi pitänyt käyttää. Muualta kuin tunnelityömaalta tuleva louhe olisi Ottelinin mukaan vähemmän roskaista. Siivousta ei kyseisessä meritäyttöluvassa edellytetty, mutta verhorakenteen käyttämistä edellytettiin.

Koska öljypuomimaista verhorakennetta jätettiin käyttämättä, ely-keskus harkitsee Ottelinin mukaan tekevänsä tutkintapyynnön.

Jatkossa meritäyttöjen pitäisi Ottelinin mielestä lähteä siitä, että roskaista louhetta ei käytetä lainkaan, jollei varmuudella pystytä estämään roskien leviämistä mereen.

”Vanhoissa meritäyttöluvissa roskaamista ei ole kovin hyvin huomioitu, mutta uusissa luvissa edellytetään aina sekä roskan leviämisen estämistä että rantojen siivoamista”, Ottelin sanoo.

Louheen vastaanotosta on kohteessa vastannut Helsingin rakennusvirasto ja meritäytöistä Helsingin satama. Helsingin rakennusviraston massakoordinaattori Mikko Suominen myöntää, että työprosessin valvonta on pettänyt.

”Näin ei olisi pitänyt päästä käymään”, Suominen sanoo.

Länsisataman laajennuksen meritäytöissä on nyt käytetty länsimetron tunnelityömaiden viimeisiä louheita, ja niistä on päässyt mereen räjähdeaineen kuljettamiseen käytettyä impulssiletkun lisäksi tunnelin betonoinnissa käytettyä muovikuitua.

”Puomeja ei ole pystynyt käyttämään laivaliikenteen takia, joten Staran [Helsingin kaupungin rakentamispalvelu] veneyksikkö on pyörinyt meritäyttöalueen edustalla siivoamassa käytännössä koko ajan. Nyt roskaa oli selvästi enemmän ja valvonta petti.”

Murske on Suomisen mukaan niin pientä ja niin suurissa lasteissa, että muoviletkua ei joukosta näe ellei seulo todella tarkasti. Jatkossa seulonta aiotaan tehdä tarkemmin, Suominen lupaa.

Muitakin täyttömaavaihtoehtoja on.

”Esimerkiksi Hernesaaren tulevissa täytöissä käytetään Olympiastadionilta tulevaa avolouhintakiveä, jossa impulssiletkua on paljon vähemmän kuin tunnelityömaalta tulevassa louheessa”, Suominen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat