Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tattarisuo on peltilehmien hautausmaa – joskus autoista löytyy huumeita, käsikranaatteja tai ruumisarkku

Helsinki kärrää Tattarisuon siirtokeskukseen vuosittain pari tuhatta autoa. Suurin osa autoista päätyy romutettavaksi, pieni osa autoista haetaan myös takaisin. Oma auto on monille pyhä. Niin pyhä, että sen siirron takia uhataan tappaa.

Kaupunki
 
Käsikranaatteja, ruumisarkku ja ruostuvaa terästä peltilehmien hautausmaalla
Käsikranaatteja, ruumisarkku ja ruostuvaa terästä peltilehmien hautausmaalla
Helsingin Tattarisuolla sijaitsevaan ajoneuvojen siirtokeskukseen tuodaan vuosittain pari tuhatta autoa. Autoista löytyy välillä hämmentäviä yllätyksiä. Toimittaja: Joonas Laitinen, kuvaus ja leikkaus: Akseli Valmunen
Fakta

Autojen jäähyaitio

 Tattarisuon ajoneuvojen siirtokeskukseen tuodaan autoja, mopoja ja pyöriä.

 Auto voidaan siirtää, jos se on ollut virheellisesti pysäköitynä kaksi päivää. Se voidaan siirtää heti, jos siitä on huomattavaa haittaa tien käytölle. Auto päätyy Tattarisuolle myös silloin, kun samalla autolla on viisi lainvoimaista maksamatonta parkkisakkoa.

 Kun auto siirretään Tattarisuolle, omistaja saa siitä tiedon kirjeitse. Omistajaa muistutetaan asiasta vielä toisella kirjeellä. Omistajan on haettava autonsa 67 päivän kuluessa kirjeen saamisesta tai auto siirtyy kaupungin omistukseen.

Tattarisuo. ”Eivät nämä portit varkaita pidä, jos tänne todella haluaa.”

Rakennusviraston siirtopäällikkö Pekka Holopainen, 54, sulkee Tattarisuolla sijaitsevan hiekkakentän portin. Pellistä tehtyä porttia ja seiniä kehystää piikkilanka-aita. Yläpuolella valvontakamerat vartioivat kenttää.

”Tärkeää on, että hälytysjärjestelmät toimivat, jotta poliisi ja vartijat pääsevät tänne tarvittaessa nopeasti. Lähes kaikki tunkeutujat saadaan kiinni”, Holopainen selittää.

Porttien takana sijaitsee Helsingin rakennusviraston ylläpitämä ajoneuvojen siirtokeskus. Tänne tuodaan vuosittain parituhatta virheellisesti pysäköityä tai hylättyä autoa sekä satoja polkupyöriä.

”Toimintamme kuvaa pienellä viiveellä aika hyvin vallitsevaa taloustilannetta”, Holopainen sanoo.

”Esimerkiksi lamavuonna 1993 meille tuotiin vain 250 autoa. Normaalisti autoja siirretään vuodessa noin 2 000.”

Jo siirtokeskuksen osoite Kaasutintie 4 kertoo, että nyt liikutaan korostetun testosteronisella alueella. Naapurissa toimii muun muassa autopurkaamoja, jotka pyörittävät bisnestään Kytkintien, Jäähdytintien ja Jarrutien kaltaisissa osoitteissa.

Alueen äänimaailma muodostuu särkyvästä tuulilasista, metallin paukkeesta ja matalalla yli lentävistä lentokoneista.

”Niihin on vuosien varrella tottunut. Mielestäni on hulluutta lakkauttaa Malmin lentokenttä”, Holopainen sanoo.

Siirtokeskuksen ympäristö on kuin suoraan HBO:n suositusta mafiasarjasta Sopranosista. Rikoksia liittyy vahvasti myös Tattarisuon historiaan.

Alue tunnetaan kenties parhaiten vuonna 1931 paljastuneesta tapauksesta, jossa Tattarisuon lähteestä löydettiin ruumiinosia.

Pitkällisten tutkintojen jälkeen paljastui, että Vilho ”Noita” Kallio -niminen mies oli silponut apulaistensa kanssa ruumiita Malmin hautausmaalla ja myöhemmin upottanut irrottamiaan käsiä, jalkoja ja muita osia Tattarisuolla sijaitsevaan lähteeseen.

Holopainen on työskennellyt Tattarisuon siirtokeskuksen parissa vuodesta 1988. Hän ei ole löytänyt paikalle tuoduista autoista ruumiita. Ruumisarkku on sen sijaan tullut kerran vastaan.

”Saimme parikymmentä vuotta sitten ilmoituksen hylätystä puoliperävaunusta, jossa oli entisen itäblokin kilvet. Kun avasimme vaunun oven, ensimmäisenä tuli vastaan ruumisarkku. Onneksi se oli tyhjä.”

Ruumisarkun lisäksi vaunusta löytyi peliautomaatteja sekä painonnostotarvikkeita. Autoista on myös löytynyt pariin otteeseen käsikranaatteja. Huumeita peltilehmistä löytyy toisinaan.

”Joskus on joutunut tekemään häätöjäkin, kun olemme saaneet ilmoituksen hylätystä autosta, jossa onkin asunut joku.”

Useimmiten siirtokeskukseen tuotavista autoista ei kuitenkaan löydy mitään erityistä. Esimerkiksi siirtokeskuksen varasto numero 1:ssä nököttää hyväkuntoisen näköisiä autoja.

Se ei ole yllättävää, sillä tähän varastoon kuljetetaan pääosin hyväkuntoisia autoja, jotka on tuotu Tattarisuolle esimerkiksi maksamattomien parkkisakkojen takia. Joukossa on käytettynäkin helposti kymmeniätuhansia euroja maksavia Bemareita, Audeja ja Mersuja.

Kyseisten autojen omistajat voivat hakea menopelinsä Tattarisuon siirtokeskuksesta rahaa vastaan. Esimerkiksi virheellisesti pysäköidyn auton saa takaisin maksamalla parkkisakon sekä siirto- ja säilytysmaksun. Henkilö- ja pakettiautojen siirtomaksu on ensimmäiseltä viikolta 165 euroa, sen jälkeen summa kasvaa 26 eurolla viikossa.

Osa ihmisistä ottaa autonsa siirron hyvin raskaasti.

”Auto on joillekin todella pyhä asia. Itsekin olen saanut tappouhkauksia.”

Vuonna 2011 laki uudistui. Nyt autot voidaan kuljettaa siirtokeskuksiin myös silloin, kun omistajalla on viisi lainvoimaista maksamatonta parkkisakkoa.

”Nykyään myös muualta tulevat katsovat tarkemmin, minne pysäköivät. Aiemmin ulkomaalaiset ovat voineet repiä parkkisakot”, Holopainen sanoo.

Sitten on myös autoja, joita kukaan ei koskaan nouda. Holopainen sanoo, että tänä vuonna siirtokeskukseen on tuotu hieman yli 1 100 autoa. Niistä noin 390 eli 35 prosenttia on haettu pois.

Se on Holopaisen mielestä ”aika iso osuus”.

Ne autot, joita ei haeta pois, siirtyvät kaupungin omistukseen. Sen jälkeen ne saavat tuulilasiinsa keltaisella tussilla joko kirjaimet ”PV” tai ”X34” -kaltaisen merkinnän. X-kirjain tarkoittaa purkutuomiota. Perässä oleva numero on siirtokeskuksen oma koodi, joka helpottaa autojen käsittelyä.

”Tällaisista autoista suuri osa on ehtoopuolella. Voisi siis sanoa, että tämä on autojen saattohoitokoti.”

Tattarisuolle tuotavista autoista suuri osa päätyy romutettavaksi. Niistä kerätään ensin ongelmajätteet. Sen jälkeen auto romutetaan ja metalli otetaan talteen. Autojen osista jopa 95 prosenttia päätyy kierrätykseen.

PV-kirjaimet puolestaan tarkoittavat, että rakennusvirasto pitää autoa niin hyväkuntoisena, että se kannattaa myydä eteenpäin. Tattarisuolle tuotavista autoista noin viisi prosenttia päätyy myytäväksi.

Auton ostaminen edellyttää, että ostajalla on voimassa oleva ympäristölupa. Tästä syystä ostajat ovat usein esimerkiksi autopurkaamoja tai -korjaamoja. Usein autot päätyvät varaosiksi, mutta näkee niitä myös liikenteessä, Holopainen kertoo.

”Pyrimme saamaan myytävistä autoista keskimäärin vähintään tuhat euroa autoa kohti. Esimerkiksi tuosta E320-mallisesta Mersusta voisi jossain nettikaupassa pyytää kymppitonnin, mutta me saamme siitä ehkä kolmetuhatta. Ei näistä uskalla maksaa normaalia markkinahintaa, kun ikinä ei voi tietää, missä kunnossa esimerkiksi moottorit ovat.”

Holopainen vietti Tattarisuolla suuren osan työpäivistään vuosien 1988–2009 välillä. Sen jälkeen hän on ollut toimistossa ensin Kasarmikadulla ja nyt Vallilassa. Hän pyrkii yhä käymään Tattarisuolla päivittäin.

Holopaisen mielestä Tattarisuo on siistiytynyt noin 30 vuodessa selvästi.

”1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa tämä oli aika epämääräisen näköinen paikka. Tuntui, että täällä liikkuu iltaisin ja öisin enemmän porukkaa kuin päivisin”, hän sanoo.

”Nyt täällä on rauhallista. Ehkä alueella on todellisuutta pahempi maine.”

Akseli Valmunen / HS
Suurin osa Tattarisuon ajoneuvojen siirtokeskukseen tuoduista autoista päätyy purettavaksi naapurissa sijaitsevaan takuupurkamo Sapomaan.
Suurin osa Tattarisuon ajoneuvojen siirtokeskukseen tuoduista autoista päätyy purettavaksi naapurissa sijaitsevaan takuupurkamo Sapomaan.
Akseli Valmunen / HS
Rakennusviraston siirtopäällikkö Pekka Holopainen on saanut tappouhkauksia vihaisilta autonomistajilta. ”Auto on joillekin pyhä.”
Rakennusviraston siirtopäällikkö Pekka Holopainen on saanut tappouhkauksia vihaisilta autonomistajilta. ”Auto on joillekin pyhä.”
Akseli Valmunen / HS
Tattarisuon ajoneuvojen siirtokeskuksen ykkösvarastoon tuodaan pääosin hyväkuntoisia autoja. Autot odottavat ensin noutajaansa. Sen jälkeen ne päätyvät joko purettavaksi tai myyntiin.
Tattarisuon ajoneuvojen siirtokeskuksen ykkösvarastoon tuodaan pääosin hyväkuntoisia autoja. Autot odottavat ensin noutajaansa. Sen jälkeen ne päätyvät joko purettavaksi tai myyntiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat