Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisälämpötila keskimäärin 26 astetta ympäri vuoden – helsinkiläisestä taloyhtiöstä muutetaan pois kuumuuden takia

Monissa Vallilan Konepajan asunnoissa on tukalan kuuma. Osa ongelmaa ovat lämpimät talvet.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Jorma Mansikka on valittanut talon virheistä rakennuttajalle ja asentanut parvekkeelleen pimennysverhot.
Jorma Mansikka on valittanut talon virheistä rakennuttajalle ja asentanut parvekkeelleen pimennysverhot. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Rakennusvirheet yleisiä uusissa taloissa

  Kuluttajariitalautakuntaan on tullut valituksia uusien talojen ja asuntojen rakennusvirheistä enemmän kuin koskaan.

  Valituksia aiheuttavat esimerkiksi ikkunoiden ja parvekkeiden ovien säädöt.

  Jos epäilee rakennusvirheitä uudessa asunnossaan, kannattaa reklamoida aiheesta rakennuttajalle ja tallentaa viestinvaihto.

  Vaikeissa tilanteissa maistraattien kuluttajaneuvonta neuvoo eteenpäin puhelimitse.

Vallila

Toukokuussa 2015 Miia Amee muutti Vallilaan juuri valmistuneisiin Konepajan asuntoihin. Kesällä oli kuuma, mutta Amee ajatteli sen menevän ohi. Ei mennyt.

”Sisälämpötila oli keskimäärin 26 astetta ympäri vuoden”, Amee kertoo.

Kesällä hän piti ikkunoita koko ajan auki, talvella se ei houkutellut. Ongelmaa yritettiin korjata isännöitsijän ja huoltomiehen kanssa. Huoltomies totesi, että kuumuus johtuu tuloilmasta, joka oli 24-asteista.

Tuloilman lämpötilaa pystyy kyllä säätämään, mutta huoltomies ei saanut tehdä sitä ilman talojen rakennuttajan YIT:n lupaa. YIT:ltä luvattiin selvittää asiaa. Muutosta ei tapahtunut.

”Olimme koko ajan kipeitä koko perhe, kun sisäilma oli niin kuivaa”, Amee kertoo.

Hän kuuli naapureiltaan, että monen parkettikin kärsi kuivasta sisäilmasta. Ilmankostutin ei Ameeta auttanut, vaikka se oli koko ajan päällä. Lopulta Amee perheineen muutti pois tämän vuoden toukokuussa.

”Koin, että se on helpoin ratkaisu.”

Konepajan asukkaiden Facebook-ryhmässä kuumuusongelmasta valittaa moni. Lämmöstä ja ilman kuivuudesta kärsiviä on eri taloissa ja kerroksissa.

Iiro Kaksonen on asunut Konepajalla vuodesta 2011, mutta kuumuus alkoi häiritä vasta vuosi sitten.

”Laitoin Facebook-ryhmäämme kyselyn, jonka tuloksista kävi ilmi, että suurimmalla osalla vastaajista oli asunnoissaan liian kuuma.”

Vastaajista 53 prosenttia eli yhteensä 47 ihmistä raportoi huoneiston sisälämpötilan olevan liian kuuma. Yksi asukas olisi halunnut ilmastointilaitteen, mutta se ei onnistunut. Parvekkeettomiin huoneistoihin ei Kaksosen mukaan edes saa asentaa ilmastointilaitetta.

Tilanteen muuttaminen vaatisi Kaksosen mielestä asukkailta lisää aktiivisuutta, kuten yhtiökokouksiin osallistumista.

YIT:n asuntorakentamisen liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita kertoo kuullensa yksittäisistä liian lämpimistä asunnoista Konepajan alueella. Hänen mukaansa taloihin on rakennettu normaali lämmitysjärjestelmä.

”Järjestelmä on säädetty esiarvo säätöihin. Hienosäätö ja tasapainotus tehdään yleensä ensimmäisellä riittävällä pakkasjaksolla.”

Isoviita arvelee, että viime vuosien lämpimien talvien takia lämpöjärjestelmän tasapainotusta ei ole voitu tehdä.

Moni Konepajan asukas toivoisi ratkaisuksi viilennysjärjestelmää. Isoviidan mukaan sitä ei ole rakennettu uusiin taloihin, koska se nostaa kustannuksia.

”Tämä on yleinen tapa, viilennyksiä rakennetaan nykyään harvoin.”

Jälkikäteen viilennyksen rakentaminen on hankalampaa.

”Jos asumistasoa nostetaan, se vaatii satsauksia. Taloyhtiö tekee niistä omat päätöksensä”, Isoviita sanoo.

Kaikkia Konepajan asuntoja ongelma ei koske. Teemu Kastula asuu viidennessä kerroksessa yhdessä taloista, eikä ole kuullut taloyhtiössään olevan ainakaan laajaa kuumuusongelmaa.

”Meillä tehtiin lämmönsäätö kolme vuotta sitten. Sitä ennen oli keskustelussa, onko talvella liian kylmä.”

Samassa naapurustossa asuvalla Jorma Mansikalla on selitys vaihteleviin lämpötilakokemuksiin.

”Järjestelmä tuntuu toimivan niin, että jos yläkerran tai alakerran naapuri pitää parvekkeen ovea auki, kone puskee omaan asuntoon kylmää ilmaa.”

Parvekkeen ovia taas moni pitää auki nimenomaan kuumuuden takia. Mansikka hankki parvekkeelleen pimennysverhot helpottamaan tilannetta.

”Ilman pimennysverhoja tämä olisi kuin savutuvan sauna”, hän kuvailee. Mansikan huoneiston sisälämpötila on jatkuvasti 25–26 astetta.

Liian korkea sisälämpötila voi vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn ja unen laatuun, ja erityisesti lämmityskaudella kuivalta tuntuva ilma voi aiheuttaa limakalvoärsytystä ja iho-oireita. Vuonna 2015 voimaan tullut asumisterveysasetus määrittelee, että liian korkea sisälämpötila on lämmityskaudella 26 astetta ja lämmityskauden ulkopuolella 32 astetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Ulla Haverinen-Shaughnessy muistuttaa, että rajat ovat ehdottomia terveydellisiä ylärajoja, joiden ylittyessä täytyy ryhtyä toimenpiteisiin.–

”Suositeltavaa olisi, että lämpötilat pysyisivät selvästi rajoja matalampina”, Haverinen-Shaughnessy sanoo. ”Esimerkiksi Sisäilmastoluokituksen S1-luokan tavoitetaso on kesäaikaan maksimissaan 24 astetta ja lämmityskaudella noin 21 astetta. Kesällä sallitaan hieman korkeampi lämpötilan yläraja, jolloin Suomen ilmastossa voidaan normaalisti pärjätä ilman koneellista jäähdytystä.”

THL ei voi velvoittaa kiinteistönomistajaa toimenpiteisiin lämpötilan madaltamiseksi, mutta terveystarkastaja voi tarvittaessa edellyttää viilennystoimenpiteitä.

Oikaisu 26.7. kello 14.54: Toisin kuin karttagrafiikasta voisi päätellä, lämpöongelmat eivät koske jokaista Konepajan taloyhtiötä.

Rio Gandara / HS
Iiro Kaksonen ja Eemeli Kaksonen alkoivat kärsiä kuumuudesta vuosi sitten.
Iiro Kaksonen ja Eemeli Kaksonen alkoivat kärsiä kuumuudesta vuosi sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat