Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä hylätään vuosittain satoja pyöriä – ”Vakuutusrahojen jälkeen ihmisiä ei enää kiinnosta pyörän sijainti”

Helsingissä hylätyt pyörät päätyvät usein ajoneuvojen siirtokeskukseen Tattarisuolle. Hylättyjen pyörien joukossa on ajoittain todella arvokkaita menopelejä.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Helsingin rakennusvirasto ottaa vuosittain talteen satoja hylättyjä polkupyöriä. Pyörät päätyvät Tattarisuolle. Monet myös myyntiin.
Helsingin rakennusvirasto ottaa vuosittain talteen satoja hylättyjä polkupyöriä. Pyörät päätyvät Tattarisuolle. Monet myös myyntiin. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Tattarisuo

Helsingissä hylätään vuosittain satoja polkupyöriä. HS kertoi sunnuntaina laajassa jutussa Tattarisuolla sijaitsevasta ajoneuvojen siirtokeskuksesta.

Siirtokeskukseen kuljetetaan vuosittain parituhatta autoa. Autojen lisäksi Tattarisuolle tuodaan satoja polkupyöriä. Autoihin verrattuna erona on, että pyöriä osataan kysellä Tattarisuolta äärimmäisen harvoin.

”Emme tiedä, kuka minkäkin pyörän omistaa. Autoissa omistaja on helppo selvittää rekisterikilpien avulla”, sanoo Helsingin rakennusviraston siirtopäällikkö Pekka Holopainen.

Rakennusvirasto tiedottaa säilöön otetuista polkupyöristä kaupungin nettisivuilla, kaupungintalolla sijaitsevalla kuulutustaululla sekä rakennusvirastossa.

Holopainen arvioi, etteivät monet ihmiset tiedä, että kadonneita pyöriä voi kysellä ajoneuvojen siirtokeskuksesta. Hän kehottaakin ihmisiä ottamaan heihin yhteyttä, jos oma pyörä on hävinnyt.

”Toisaalta monilla on pyörissä vakuutus, joten he saavat kadonneesta pyörästä rahansa takaisin. Ei heitä enää silloin kiinnosta, missä pyörä on.”

Helsinki tulkitsee hylätyiksi pyöriksi sellaiset polkupyörät, jotka ovat olleet paikallaan kuukausia. ”Jos on renkaat tyhjät tai pyörästä puuttuu jotain ulkoisia osia, niin voi päätellä, että pyörä on hylätty”, Holopainen sanoo.

”Nyt on meneillään niin kova pyöräilybuumi, että hylätyt pyörät vievät turhaa tilaa esimerkiksi pyörätelineistä.”

Säilöön otettujen polkupyörien joukossa on paljon hyvässä kunnossa olevia pyöriä. Tattarisuolta löytyy esimerkiksi Pelagoja ja maantiepyöriä, joiden hinnat pyörivät sadoissa ellei tuhansissa euroissa.

”Välillä meille on tuotu jopa viiden tonnin fillareita”, Holopainen sanoo.

Tattarisuolle siirrettävät pyörät siirtyvät kaupungin omistukseen 67 päivän jälkeen siitä, kun pyörän säilöönotosta on ilmoitettu.

Sieltä pyöriä siirretään esimerkiksi Helsingin sosiaali- ja terveysviraston pyörittämään Uusix-verstaaseen. Kyseessä on työllistymistä tukeva yksikkö, jossa pyöriä kunnostetaan ja myydään eteenpäin. Huonokuntoiset pyörät päätyvät metallinkeräykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat