Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki pyytää havaintoja rantojen muovisilpusta

Helsingin edustalta on viime aikoina löytynyt poikkeuksellisen paljon muoviroskaa. Sen on kerrottu olevan peräisin Länsisataman merentäyttöön käytetyn louheen seasta.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Muoviletkuja Lauttasaareen rannassa viime viikolla.
Muoviletkuja Lauttasaareen rannassa viime viikolla. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsinki pyytää rantojen ulkoilijoilta ja veneilijöiltä yhä havaintoja rannoille ja mereen joutuneesta muovijätteestä. Helsingin rakennusvirasto toimitti maanantaina julkisuuteen asiasta kertovan tiedotteen.

Helsingin edustalta on viime aikoina löytynyt poikkeuksellisen paljon muoviroskaa. Sen on kerrottu olevan peräisin Länsisataman merentäyttöön käytetyn louheen seasta. Louhe puolestaan on kuljetettu mereen länsimetron tunnelityömailta.

Tunnelilouhe on sisältänyt muun muassa räjähdeaineen kuljettamiseen käytettyä impulssiletkua ja tunnelin betonoinnissa käytettyä muovikuitua. Rakennusvirastossa arvellaan, ettei jäte ole kotoisin tuoreimmista merentäytöistä, vaan jo aiemmista.

”Nykyisin louhetta on jalostettu, roska pystytään poistamaan seasta entistä paremmin. Nyt löytynyt muovijäte on todennäköisesti peräisin vanhemmista isoista täytöistä. Roska on pikkuhiljaa tullut sieltä esiin ja joutunut mereen”, projektinjohtaja Kati Kiyancicek Helsingin kaupungin rakennusvirastosta kertoo.

HS kertoi roskalöydöistä laajasti viime viikolla. Lehteen yhteydessä olleet HS:n lukijat kertovat löytäneensä roskaa esimerkiksi Lauttasaaresta, Katajanokalta, Pihlajasaaresta ja Suomenlinnasta. Kiyancicekin mukaan viimeisin havainto rakennusvirastolle on ilmoitettu Hylkysaaresta, Korkeasaaren kainalosta.

”Se tosin oli ihan toisenlainen roska”, Kiyancicek kertoo. Hänen mukaansa muoviroskan saama ”iso rooli” on terästänyt ulkoilijoiden katsetta.

”Staralla on rantoja putsaamia veneyksiköitä. He keräävät koko ajan muitakin roskia. Mereen joutuu kaikenlaista, se on luonnollista.”

Rakennusvirasto on muovilöytöjen myötä tehostanut venepartioiden toimintaa. Virasto pyytää yleisön apua roskan löytämiseksi.

Paras tapa ilmoittaa roskaisista rannoista on merkitä paikka kartalle rakennusviraston palautenettisivulla osoitteessa www.hkr.hel.fi/palaute, kertoo virasto tiedotteessaan. Toinen mahdollisuus on soittaa rakennusviraston asiakaspalveluun numeroon (09) 310 39 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat