Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helle lämmittää asuntoja jopa yli 30-asteiseksi – Helsinki: ”Ei pystytä tekemään mitään”

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Vallilan Konepaja-alueella asuvat Iiro (oik.) ja Eemeli Kaksonen alkoivat kärsiä kuumuudesta vuosi sitten.
Vallilan Konepaja-alueella asuvat Iiro (oik.) ja Eemeli Kaksonen alkoivat kärsiä kuumuudesta vuosi sitten. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingin ympäristökeskuksella ei juuri ole mahdollisuuksia puuttua asuntojen korkeiden kesälämpötilojen aiheuttamiin ongelmiin.

Asumisterveydestä vastaava johtava ympäristötarkastaja Päivi Vepsäläinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kertoo, että kuumina kesäkausina valituksia tulee tasaiseen tahtiin.

”Joka kesä tulee tulee soittoja, että asunnossa on liian kuuma”, Vepsäläinen kertoo.

Tänä kesänä oli pitkä kausi, ettei valituksia kuulunut. Tämä johtui todennäköisesti parista suhteellisen viileästä jaksosta. Kun helteet alkoivat, valituksia alkoi taas saapua.

HS kertoi maanantaina entisen VR:n konepajan alueelle Vallilassa rakennettujen uusien kerrostalojen lämpöongelmista. Asukkaista monet ovat valittaneet huonelämpötilan olevan noin 26 astetta ympäri vuoden.

Eräs asukas oli jo muuttanut pois pakoon liian korkeaksi ja epäterveelliseksi kokemansa sisäilmaa.

Huoneilman suositeltu lämpötila sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeessa on 21 lämpöastetta. Tätä ohjetta ei Päivi Vepsäläisen mukaan ole mitään mahdollisuuksia noudattaa, ei ainakaan kesäisin ja vanhoissa asunnoissa.

”Ei pystytä tekemään mitään. Meidän yläraja on 32 astetta. Aurinko paistaa ja lämmittää. Varsinkaan vanhoissa rakennuksissa viilennys ei vain voi olla mahdollista. Emme voi velvoittaa siihen”, Vepsäläinen sanoo.

STM:n ohjeistuksessa onkin maininta, että ”huoneilman lämpötila ei saa ylittää 26 asteen lämpötilaa, ellei lämpötilan kohoaminen johdu ulkoilman lämpimyydestä”.

Esimerkiksi Helsingin rakennuskannassa jugend-talojen paksut kiviseinät lämpenevät hellekesinä ja lämmettyään lämmittävät pitkään koko huoneistoa.

Vaikeimpia asuntoja huonelämpötilojen suhteen Helsingissä ovat pienet yksiöt, joissa ikkuna tai ikkunat ovat etelän suuntaan eikä tuuletus läpi asunnon ole mahdollista.

Vallilan kerrostalot ovat kuitenkin uusia ja niihin on rakennettu sisäilman lämmitysjärjestelmä. Järjestelmä säädetään talvella normien mukaiseksi. Vastuu uuden talon järjestelmän toimivuudesta on Vepsäläisen mukaan viime kädessä rakennuttajalla.

Konepajan alueen rakennuttaja on YIT. Asuntorakentamisen liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita arveli maanantain HS:ssa, että järjestelmän säätöä on mahdollisesti vaikeuttanut viime vuosien talvien lämpimyys.

”Kuulostaa kummalliselta [selitykseltä]. Ainahan voidaan tehdä tarkistussäätöjä”, Päivi Vepsäläinen kommentoi. Sen sijaan hän arvelee monesti syyksi nykyjärjestelmien monimutkaisuuden.

”Tuntuu, ettei kukaan enää hallitse niitä. Siellä on pieni näyttötaulu, josta saa säädettyä monia asioita. Asukkaat eivät enää osaa, ja onko osaamattomuutta sitten myös kiinteistöpuolella”, Vepsäläinen miettii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat