Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Purossa akkuja, renkaita ja loputtomasti muovia – Vantaa palkkasi kaksi talkkaria raivaustöihin

Kylmäojan läntinen haara Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumassa oli aiemmin lähes toivottomassa kunnossa.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Kaupunki on palkannut kaksi maantiedon opiskelijaa, Antti Kinnusen (vas.) ja Aleksi Raution, puhdistamaan roskia, raivaamaan purouomia ja kitkemään jättipalsamia kesäkuukausien aikana.
Kaupunki on palkannut kaksi maantiedon opiskelijaa, Antti Kinnusen (vas.) ja Aleksi Raution, puhdistamaan roskia, raivaamaan purouomia ja kitkemään jättipalsamia kesäkuukausien aikana. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Simonkylä. Se roskan määrä! Maitohinkkejä, autonakkuja, renkaita ja loputtomasti muovia. Vantaan kaupungin ensimmäiset purotalkkarit myöntävät olevansa järkyttyneitä siitä roinasta, mitä purojen varsilta löytyy.

”Jotkut tavarat ovat sen näköisiä, että ne on hylätty puron varteen ennen sotia”, Antti Kinnunen sanoo.

”Osa rannoista on siinä kunnossa, ettei niitä ole ikinä siivottu”, Aleksi Rautio säestää.

Maantieteen opiskelijat ovat kulkeneet kesäkuun alusta lähtien purojen varsilla siivoten, raivaten ja jättipalsamia kitkien. Viime viikolla Kylmäojalla purotalkkarit kantoivat kivenmurikoita taimenten kutupaikan tueksi Simonkylässä.

Taimenen tiedetään jo nousevan Kylmäojaan, mutta poikastuotantoa helpottaa huomattavasti, jos kutupaikat ovat kunnossa.

Vielä kahdeksan vuotta sitten Kylmäojan läntinen haara oli Vantaan teettämän ekologisen selvityksen perusteella pahoin saastunut, ja puro haisi rikkivedyltä. Pääuoman veden laatu oli parhaimmillaankin vain välttävä, vaikka Kylmäojan itäinen haara oli pysynyt melko lailla luonnontilaisena.

Suurin kuormitus läntiseen haaraan tulee lentokentältä, jonka asvaltoiduilta pinnoilta sade- ja hulevedet purkautuvat ojien kautta purouomaan. Helsinki-Vantaan lentoaseman uudessa ympäristöluvassa Finaviaa on velvoitettu laittamaan tilanne kuntoon.

Finavian seurantatietojen perusteella lentokentän aiheuttama vesistökuormitus on vähentynyt viimeisten 5–6 vuoden aikana. Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen laskee, että Finavia on sijoittanut yhteensä 55 miljoonaa euroa jäänpoistoalueisiin, joista lentokoneiden pinnalle ruiskutettavat kemikaalit päätyvät viemäriin ja jätevedenkäsittelyyn.

Finavian seuraamissa purkuojissa happikuormitus onkin tasaisesti keventynyt. Tuoreimmat tulokset vuosilta 2014–2015 olivat parhaimmat kymmeneen vuoteen.

Parhaillaan Finavia varautuu rakentamaan Kylmäojan varteen viivästysaltaita, joiden avulla saadaan kuriin puron vedenpinnan roimat vaihtelut. Jos ensi vuonna valmistuvat altaat toimivat, niitä tehdään lisää myös muihin lentokentän vaikutusalueella oleviin puroihin.

Myös Vantaan purotalkkarit ovat havainneet vedenpinnan vaihtelun vaikutuksia purojen varsilla.

”Jos yöllä on kunnon ukkoskuuro, vesi nousee Kylmäojassa tosi nopeasti”, vahvistaa Antti Kinnunen.

Purouomassa näkyy Simonkylän mutkittelevalla osuudella puolen metrin verran paljasta saviseinämää ennen kuin kasvillisuus peittää penkereen. Rannoilla on myös merkkejä vanhoista sortumista, kun vedenpinnan vaihtelut ovat vuolleet kiintoainesta purouomasta.

Esimerkiksi kalojen poikastuotannolle ylimääräiset saven ja hiekan hippuset sekä veden samentuminen ovat haitallisia. Purovesien laadun vaihtelua ei kuitenkaan järjestelmällisesti seurata Finavian purkuojia lukuunottamatta.

Vantaan ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen sanoo, että pysyvää seurantaa ollaan käynnistämässä. Monista puroista otetaan vesinäytteitä kuusi kertaa vuodessa, mutta Vantaanjoen kaltaista pitkäaikaista seurantatietoa ei vielä ole mistään purosta.

”Kaupunkia rakennetaan koko ajan. Olisi hyvä, jos meillä olisi ajoittain käytössä myös jatkuvatoimisia mittareita, joiden avulla näkisi heti, jos puroveteen humpsahtaa jotain”, sanoo Rantalainen.

Jatkuvasti toimivat mittarit asennetaan puron pohjaan, missä vesi kulkee mittarin läpi esteettä. Veden laadusta kertyy tietoa reaaliaikaisesti.

Vantaan virtavesiselvityksen tekijä Aki Janatuinen arvioi, että juuri puroluonnon herkkyys edellyttää parempaa seurantaa.

”Meillä on aihetodisteita siitä, että ollaan menossa parempaan suuntaan. Taimenia on nähty, taimenten poikasiakin on havaittu. Mutta kun vertailutieto puuttuu, on mahdotonta tietää, onko kyseessä satunnainen ilmiö vai pysyvä muutos.”

Janatuinen teki selvityksensä vuosina 2011–2012. Silloin oli nähtävissä, että Vantaan purojen tilanne oli jonkin verran parantunut 1990-lukuun verrattuna. Hän kuitenkin korostaa, että purot ovat pieniä ja muutoksille herkkiä. Jo yhden korttelin kokoinen työmaa voi aiheuttaa vahinkoa puroveden laadulle.

”Pitäisi koko ajan olla sormi puron pulssilla, jotta mahdollisiin päästöihin pystyttäisiin puuttumaan nopeasti. Nyt voi joku viemäri tai teollisuuslaitos pitkään vuotaa haitallisia aineita, tai rakennustyömaalta voi päästä veteen kiintoaineita, mutta nämä huomataan vasta myöhemmin.”

Ihmisen kokoisia keitaita

Vantaalaiset ovat nyt havahtuneet siihen, että kaupungissa virtaa muutakin kuin Vantaanjoki ja Keravanjoki. On Hakunilassa mutkitteleva Kormuniitynoja, Tikkurilaa kaunistava Kylmäoja, on Rekolanoja sekä Kartanonkoskea sivuava Krakanoja.

Näiden lisäksi on puolisen tusinaa pienempää puroa, jotka laskevat suoraan vantaalaisiin jokiin.

Monille asukkaille purot ovat todellisia henkireikiä, ja jatkuva ilon aihe.

”Purot ovat Vantaalla lähiluontoa ja jokaisen asukkaan ulottuvilla. Ne ovat keitaita, jännittäviä paikkoja, joiden luonne muuttuu vuodenkierron aikana”, luonnehtii Vantaan virtavesiä tutkinut Aki Janatuinen.

”Keväällä purojen varret ovat täynnä valoa ja kevätkukkia. Myöhemmin kesällä, kun lehvästö peittää kaiken, ne ovat kosteita ja vehreitä salaisia laaksoja, joissa yölaulajat visertävät kilpaa.”

Vantaalla on menossa jokien ja purojen teemavuosi, jonka aikana kaupunki muun muassa järjestää kaikille avoimia kunnostustalkoita. Itävantaalaiselle Kormuniitynojalle ja sen sivuhaaralle Itä-Hakkilanojalle on tekeillä kunnostus- ja hoitosuunnitelma, jonka perusteella voidaan järjestää pienimuotoisia talkoita jo tänä vuonna.

Purojen kunnostustalkoista ensimmäinen on keskiviikkona 27. heinäkuuta Kylmäojalla Ilolan Nietospuistossa. Lisätietoja osoitteessa vantaa.fi.

Heidi Piiroinen / HS
Antti Kinnunen (edessä) ja Aleksi Rautio kantavat kivenmurikoita taimenten kutupaikan tueksi.
Antti Kinnunen (edessä) ja Aleksi Rautio kantavat kivenmurikoita taimenten kutupaikan tueksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat