Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postiluukkua hyödyntäneet murtovarkaat iskeneet useasti kesän aikana Helsingissä

Postiluukun kautta tehtyä murtoa voi olla vaikea havaita, jos puretut rakenteet on myös laitettu siististi paikoilleen

Kaupunki
 

Helsingin poliisilla on tutkinnassa useita asuntomurtoja, joissa tekijän epäillään avanneen kerrostaloasunnon oven hienovaraisesti postiluukun kautta.

Rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että toistaiseksi selvittämättömien asuntomurtojen listalta löytyy muun muassa viisi tapausta Etelä-Haagasta. Murrot on tehty niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin lähellä toisiaan, mikä voi viitata samaan tekijään tai tekijöihin.

Etelä-Haagan murrot tehtailtiin Niinimäen mukaan muutaman päivän sisällä kesäkuun puolivälissä. Myös myöhemmin kesällä asuntoihin on menty avaamalla ovi postiluukun kautta.

Etelä-Haagan murtoryppään jälkeen poliisille on ilmoitettu kuudesta vastaavanlaisesta tapauksesta. Nämä rikokset ovat kuitenkin tapahtuneet eri puolilla kaupunkia, eivätkä ne Niinimäen mukaan painotu ajallisestikaan lyhyelle aikavälille.

Postiluukkua hyödyntävä murtautuja joutuu todennäköisesti irrottamaan luukun rakenteita, jotta käden saa ujutettua oven toiselle puolelle. Koko murtoa voi olla vaikea havaita, jos osat on myös laitettu siististi takaisin paikoilleen.

”Tietyille ihmisille tällainen tekotapa ei ole kuitenkaan vaihtoehto. Jos on tarpeeksi lihasta tai muuta paksuutta kädessä, niin ei se hauis mahdu sisään siitä postiluukusta, vaikka jonkun osan ottaisi irtikin”, Niinimäki toteaa.

Mistään uudesta murtokikasta ei Niinimäen mukaan ole kyse.

”On tämä aika lailla harvinainen tekotapa, mutta kyllä näitä kuitenkin joka vuosi kirjautuu.”

Yleisempää on se, että murtovaras vääntää oven auki väkivalloin tai menee sisään esimerkiksi tuuletusikkunan kautta.

”Kerrostalossa huoneiston varsinainen sisäänkäyntiovi on kyllä se, mistä yleensä tullaan, ja tekotapoja on monenlaisia. Aika iso osa olisi estettävissä hyvällä takalukituksella ja erillisellä turvalukolla”, Niinimäki sanoo.

Myös postiluukkutaktiikka muuttuu turvalukon avulla Niinimäen mukaan ”tekemättömäksi paikaksi”.

Kesä ja muut loma-ajat ovat murtovarkaiden sesonkikausia, kun monet asunnot jäävät pitkiksi ajoiksi tyhjilleen asukkaiden lomaillessa muualla.

Murtoja tehtailevat niin yksittäiset tekijät kuin rikollisryhmätkin. Ammattimaisia, pelkästään asuntomurtoihin keskittyneitä ryhmiä on tullut poliisin mukaan viime vuosina pistokeikoille Suomeen muun muassa Baltian maista.

Rikollisryhmiä kiinnostaa erityisesti käteinen raha sekä korut, jotka saa muutettua verrattain helposti rahaksi. Kodin arvoesineet onkin varmuuden vuoksi hyvä valokuvata, minkä lisäksi myös niiden tunnistenumerot ja kaiverrukset kannattaa kirjoittaa muistiin.

Poliisi neuvoo lomailijoita myös pitämään asunnon mahdollisimman asutun näköisenä, jotta se olisi mahdollisimman epähoukutteleva kohde murtovarkaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat