Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin uudet pysäköinti­automaatit pakottavat monen maksamaan luotolla

Debit/credit-yhdistelmäkortilla pysäköintimaksu menee aina luotolta Helsingin uusissa parkkimittareissa. Mobiili­sovelluksilla maksamalla luotolle pakottamisen voi kiertää.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Laura Peltonen ei onnistunut ostamaan parkkilippua uudesta laitteesta kortillaan Helsingin Töölössä keskiviikkona. Andre Nossenko tuli neuvomaan ja osti lopulta Peltoselle lipun omalla kortillaan.
Laura Peltonen ei onnistunut ostamaan parkkilippua uudesta laitteesta kortillaan Helsingin Töölössä keskiviikkona. Andre Nossenko tuli neuvomaan ja osti lopulta Peltoselle lipun omalla kortillaan. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Helsingin uudet, kolikko- ja setelimaksamisen historiaan siirtäneet pysäköintilippuautomaatit pakottavat maksamaan luotolla, jos pysäköijä käyttää debit/credit-yhdistelmäkorttia.

Pakollinen luotolla maksaminen johtuu osittain siitä, että kaupungin tilaamat automaatit eivät kysy kortin tunnuslukua eli pin-koodia. Tässä on kuitenkin teknisiä eroja eri laitteiden välillä. Esimerkiksi Q-parkin automaatit kysyvät valintaa debitin ja creditin välillä, vaikka nekin toimivat ilman pin-koodikyselyä.

Pakottaminen luottomaksuun yhdistelmäkortilla sotii joka tapauksessa kaupungin omaa automaattien hankintapäätöstä tai ainakin sen henkeä vastaan.

Päätöksen mukaan automaateissa voi maksaa luottokortin lisäksi pankkikortilla. Tämä pitääkin paikkansa, jos pysäköijällä on käytössään pelkkä debit-kortti. Yhdistelmäkortilla mahdollisuutta valita sen sijaan ei ole.

Mahdollisuutta valita luoton ja pankin välillä ei myöskään ole tulossa ainakaan ennen lähimaksun käyttöönottoa. Pin-koodin ja debit/credit-valinnan tekeminen onnistuu perinteisellä korttimaksulla vain, jos laitteiden sisuskaluihin tehdään muutoksia, sanoo pysäköintilippuautomaatit toimittaneen Laatukilpi Oy:n toimitusjohtaja Stefan Storgård.

”Pelkkä ohjelmistopäivitys ei riitä, vaan myös rautapuolta pitäisi muuttaa.”

Pin-koodin syöttämisestä luopuminen on säästänyt kaupungin hankintakustannuksia, jotka ovat nyt yli 3 300 000 euroa. Kortin tunnusluvun kysymättä jättämisen on kuitenkin ensisijaisesti ajateltu olevan asiakasystävällisempi tapa hoitaa maksu, sanoo kunnallinen pysäköintivalvoja Kaija Kossila Helsingin rakennusvirastosta.

”Maksutapahtuma on haluttu nopeammaksi, koska laitteeseen syötetään rekisteritunnus. Se vie jo oman aikansa. Kolikolla lipuke tulee nopeasti. Asiakasystävällisyyden takia on tehty näin, että pin-koodiominaisuutta ei ole.”

Myös Laatukilpi Oy:n Storgård sanoo, että rekisteritunnuksen syöttäminen on lisännyt automaateilla käytettävää aikaa. Kun jokainen on nykyisin kiireinen ja aika on rahaa, on jokainen ylimääräinen sekunti automaatilla riesa pysäköijälle.

Storgårdin mukaan monet eivät edes muista käyttämänsä auton rekisteritunnusta automaatilla, joten pysäköintipaikoilla on pinna kireänä jo sen takia.

Uusista automaateista ostettavaan parkkilippuun pitää syöttää ajoneuvon rekisteritunnus. Tämän jälkeen lippu on edelleen vietävä tuulilasiin näkyville.

Kaupungin tavoitteena on, että tulevaisuudessa lippua ei tarvitsisi enää panna tuulilasiin. Tarkistuksen hoitaisi tällöin esimerkiksi kamera-auto, joka skannaisi pysäköityjen autojen rekisterinumerot ja tarkistaisi tietokannasta, onko pysäköinnistä maksettu vai ei.

Auto sen sijaan saattaa jo nyt olla laillisesti pysäköity, vaikka maksulipuketta ei tuulilasin alla olisikaan. Mobiilisti maksettu pysäköinti näkyy vain pysäköinninvalvojien päätelaitteilla.

Mobiilisovelluksilla ja tekstiviesteillä maksaminen on yleistynyt merkittävästi. Tammi–kesäkuussa tehdystä yli 300 000 pysäköintimaksusta 54 prosenttia tehtiin mobiililaitteilla. Vielä vuonna 2014 mobiilimaksujen osuus oli 34 prosenttia.

Mobiilisovelluksia käyttämällä voi maksaa myös maksukortin debit-puolella, eli luottokortin käytön voi kiertää tätä kautta.

Pysäköintimaksun hoitaminen ilman pin-koodia on kummastuttanut osaa kaupunkilaisista. Tässä ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä, sanoo OP-pankin tuote- ja palvelukehityksen tiimipäällikkö Jani Ristimäki.

”Käytäntö on sama kuin lähimaksussa, eli pieniä ostoksia voi tietyissä tilanteissa maksaa ilman tunnuslukua tai allekirjoitusta. Korttien liikkeellelaskijan näkökulmasta tämä ei ole ongelma.”

Myös Helsingin kaupungin uusiin pysäköintilippuautomaatteihin on suunniteltu lähimaksuominaisuutta, jolloin valinta debitin ja creditin välillä tulisi taas mahdolliseksi. Lähimaksua on rakennusviraston Kossilan mukaan jo pilotoitu, ja se otetaan todennäköisesti käyttöön lähiaikoina.

Helsingissä on edelleen myös kolikoita hyväksyviä automaatteja. Kaupungissa on noin 600 pysäköintilippuautomaattia, joista 200 on vielä vaihtamatta uusiin. Tarkkaa vaihtamisajankohtaa ei ole päätetty.

Käteismaksusta luopuminen kokonaan saattaa olla ongelmallista, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoi viime vuonna. Oikeus maksaa välttämättömiä palveluita käteisellä pitäisi Aarnion mukaan selvittää perusteellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat