Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa Helsingin busseista on edelleen pätsejä – ”Tavoitteena ei ole tehdä niistä kovin viileitä”

Bussin ilmastointilaite syö suurella voimakkuudella paljon polttoainetta.

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Vain harvoissa linja-autoissa kuljettaja voi vaikuttaa ajon aikana ilmastoinnin säätöihin.
Vain harvoissa linja-autoissa kuljettaja voi vaikuttaa ajon aikana ilmastoinnin säätöihin. Kuva: Benjamin Suomela

Kluuvi

Osa Helsingin seudun busseista kuumenee helteellä edelleen varsinaisiksi pätseiksi, vaikka suurimmassa osassa busseista on ollut toimiva ilmastointi vuodesta 2013 alkaen. Helsingin seudun liikenne (HSL) vaatii, että kaikissa sen linjoilla liikennöivissä uusissa busseissa on ilmastointilaite.

Se ei kuitenkaan vielä takaa viileää bussimatkaa, sillä vanhemmissa busseissa ilmastointia ei ole lainkaan eikä uusissa autoissakaan kylmää ilmaa puhalleta täydellä teholla.

Tarkoituksena ei ole muuttaa bussin sisälämpötilaa viileäksi, kertoo osastonjohtaja Reijo Mäkinen HSL:n liikennepalveluista.

”Tavoitteena ei ole tehdä niistä kovin viileitä”, Mäkinen huomauttaa.

”Tarkoitus on, että sisällä olisi mukava olla ja helteellä sisäilma olisi viileämpää kuin ulkona.” Ilmastointilaitteet on säädetty viilentämään sisäilmaa viimeistään silloin kun lämpötila sisällä nousee 25 asteeseen.

”Se ei vielä itsessään takaa, että sisäilma pysyisi 25 asteessa.”

Sovittu asteluku on kompromissi, kertoo Mäkinen. Nykyisellä säädöllä saadaan aikaan se, että bussissa ei ole yhtä kuuma kuin ulkona. ”Ilman ei sen tarvitse olla paljon viileämpää bussin sisällä, kun se jo tuntuu helpottavalta kun sinne astuu”, Mäkinen sanoo.

”25 ei vielä ole tukahduttavan kuuma. Yli 25 astetta on jo liian kuuma. Tässä ei myöskään tuhlata energiaa vielä kovin paljon. ”

Toimiessaan tehokkaasti ilmastointilaite syö paljon polttoainetta. Liikennöitsijöiden arvion mukaan se voi olla useita litroja päivässä yhdeltä bussilta.

”Kyllä sen huomaa ihan selvästi kulutuksessa. Tosi lämpimänä päivänä yksi bussi vie parikin litraa sadalla kilometrillä enemmän, se tekee päivässä 7–10 litraa enemmän polttoainetta yhdeltä bussilta”, kertoo liikennejohtaja Tom Roth Transdeviltä.

Jos helsinkiläiset haluaisivat matkustaa helteellä selvästi viileämmässä sisäilmassa, voisi se aiheuttaa yllättävän lisälaskun.

”Jos bussin lämpötila säädettäisiin todella alhaiseksi, olisi polttoaineen kulutus ihan järkyttävää”, sanoo liikennepäällikkö Jari Syväoja Helsingin Bussiliikenne Oy:ltä. Hän arvioi polttoainetta kuluvan hellepäivinä noin 4–5 litraa enemmän sadan kilometrin matkalla.

”Sillä on suuri merkitys, siksi tämä sovittu lämpötila on kompromissi.”

Syväojan mukaan lämpötilan pitäminen viileänä on varsinkin kaupunkiajossa hyvin vaikeaa lämpiminä päivinä, sillä bussit ajavat hitaasti ja pysähtyvät usein.

”Kaupunkiajossa bussi pysähtyy 500 metrin välein ja ajaa hitaasti. Ovi avautuu usein ja sieltä tulee kuumaa ilmaa bussiin. Se on ihan eri asia kuin ajaa moottoritietä pitkin, mikä voi olla tosi mukavaa”, Syväoja kertoo.

HSL saa jonkin verran palautetta liian lämpimästä sisäilmasta, kertoo Mäkinen. ”Silloin kysymys on usein niin vanhasta autosta, ettei siinä ole ilmastointia tai sitten ilmastointi ei toimi kunnolla.”

HSL tekee satunnaisia tarkastuksia liikennöitsijöiden autoihin ja niiden ilmastointilaitteisiin. Päävastuu on kuitenkin liikennöitsijöillä.

Suurimmat toimijat kuten Transdev ja Helsingin Bussiliikenne tekevät säännöllisen huoltotarkistuksen autoihin vähintään kerran vuodessa. Samalla tarkastetaan myös ilmastointi, sillä se toimii automaattisesti. Vain harvoissa autoissa kuljettajalla on itse ajon aikana mahdollisuus vaikuttaa ilmastoinnin säätöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat