Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoaseman pysäköintiin haetaan lisätilaa – kaksi yritystä havittelee uusia alueita

Lentoparkki mielii uutta pysäköintialuetta Koivuhakaan. Sen kilpailijalla on vaikeuksia saada lisäalue Seutulassa.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Lentoparkki on yksityisten pysäköintiyritysten konkari lentoasemalla. Tikkurilantieltä matkustajat kuljetetaan lentoasemalle bussikuljetuksilla.
Lentoparkki on yksityisten pysäköintiyritysten konkari lentoasemalla. Tikkurilantieltä matkustajat kuljetetaan lentoasemalle bussikuljetuksilla. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Pysäköintiyhtiöillä kova kilpa

 Yksityisten pysäköintiyhtiöiden kilpailu lentomatkustajista on ollut kireää jo pitkään. HS kertoi vuonna 2014, miten Vantaa oli kohdellut epätasa-arvoisesti eri yrityksiä.

 Lentoasemalla ja sen tuntumassa toimii viisi yksityistä pysäköintiyritystä sekä Finavian omat pysäköintipalvelut.

 Pysäköintipaikkoja on yksityisillä yrityksillä yhteensä liki 5 000. Finavialla parkkipaikkoja on noin 10 000, ja elokuussa avautuu 3 000 uutta parkkipaikkaa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman yksityisistä pysäköintiyrityksistä kaksi hakee uusia alueita. Alalla pitkään toiminut Lentoparkki ja sen kilpailija Lentopysäköinti P24 yrittävät saada lisämaata toimintansa kehittämiseen.

Lentopysäköinti haluaa pidentää nykyistä vuoteen 2019 ulottuvaa vuokrasopimusta neljällä vuodella ja laajentaa toimintaansa 1 000 neliön maa-alueella Katriinantiellä. Lentoparkki taas on kiinnostunut kuuden hehtaarin alueesta Koivuhaassa.

Näistä kahdesta hankkeesta Lentoparkin suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään. Se on vasta jättänyt kaavasta poikkeamishakemuksen Vantaan kaupunkisuunnitteluun. Naapureiden kuuleminen on vasta alkamassa.

Sen sijaan Lentopysäköinnin hanke on jämähtänyt Vantaan kaupunkisuunnittelulautakuntaan. Lähinaapuri Vantaan Moottorirata Oy, moottoriurheiluseurat sekä Seutulan kyläyhdistys ovat vastustaneet esitystä.

Moottoriradan mielestä vuokrasopimusta ei pidä missään tapauksessa jatkaa, koska ratayhtiö tarvitsee itselleen pysäköintitilaa juuri siltä tuhannen neliön alueelta, jota Lentopysäköinti mielii omaan toimintaansa. Päättäjille toimitetun kirjeen mukaan myös alueelle alun perin kaavoitettu huoltoasema tukisi moottoriradan omia toimintoja.

Seutulan kyläyhdistyksen sihteerin Jukka Vartiaisen mukaan alueen asukkaat ovat suivaantuneita palveluiden puutteeseen. Seutulassa ei ole lähikauppaa eikä kioskia, joten huoltoaseman yhteydessä toimiva liikennemyymälä olisi toivottu.

Lentopysäköinnin toimitusjohtaja Jarno Kangas pitää äärimmäisen epätodennäköisenä, että mikään alan ketjuista pystyttäisi uutta asemaa Katriinantien varteen.

”Ihan vähän aikaa sitten Neste avasi raskaan kaluston kylmäaseman Katriinantien alkupäähän. Siitä 500 metrin päässä Tikkurilantiellä on Teboilin täyden palvelun huoltoasema.”

Kangas ihmettelee, miksei ratayhtiö voi omalla alueellaan sovitella pysäköintijärjestelyjä. Hänen mielestään ei voi olla sattumaa, että moottorirata on kirjoittanut moitekirjelmänsä pian sen jälkeen, kun se tuomittiin maksamaan korvauksia Kankaan toiselle yritykselle.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa ratayhtiön maksamaan Kankaan yritykselle yli 27 000 euroa korvauksia sopimusrikkomuksesta. Kansliapäätös on julkaistu 9. kesäkuuta. Ratayhtiö jätti vastineensa Kankaan omistaman Lentopysäköinnin hankkeesta 11. kesäkuuta.

Ratayhtiön toimitusjohtaja Raimo Heikkonen sanoo, että asiat eivät liity toisiinsa. Ratayhtiöllä on Heikkosen mukaan aito tarve saada yleisöpysäköintiin tilaa, mutta neuvottelut Vantaan yrityspalveluiden kanssa eivät ole edenneet. Yleisöpysäköintiä tarvitaan, jos radalle halutaan lisää kovatasoisia kilpailuja.

”Sitä paitsi emme ole valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta, ja korvaussummakin on jo hoidettu”, Heikkonen sanoo.

Kankaan mukaan 1 000 neliön lisäalue ei ole heille kynnyskysymys, mutta neuvoteltu vuokrasopimuksen jatko on.

Lentoparkki hakee uutta aluetta Tuusulanväylän itäpuolelta Koivuhaasta. Se on jättänyt poikkeamishakemuksen kuuden hehtaarin korttelista Ohtolankadulla.

Lentoparkin markkinointipäällikkö Stefan Nyman sanoo, ettei yritys ole lähdössä nykyisiltä sijoiltaan Tikkurilantiellä.

”Me etsimme aluetta mahdollisia tulevaisuuden hankkeita varten. Ohtolankadun suunnitelmat eivät ole vielä niin kypsyneet, että niistä voisi kertoa julkisuuteen”, sanoo Nyman.

Nymanin mukaan vuokrasopimus maa-alueen omistajan eli Postin kanssa on voimassa. Postin Vantaan logistiikkakeskus sijaitsee Tikkurilantien varressa Lentoparkkia vastapäätä. Posti Kiinteistöjen toimitusjohtaja Jarkko Ämtö on vaitonainen Vantaan maa-alueiden tulevaisuudesta.

”Emme kommentoi suunnitelmiamme tässä vaiheessa”, Ämtö vastaa tekstiviestillä.

Posti joutuu joka tapauksessa miettimään jakelutoimintaansa, koska Helsingin kaupunki kaavailee Ilmalan jakelukeskuksen kupeeseen uutta asuinaluetta.

Heidi Piiroinen / HS
Lentopysäköinti P24 aloitti toimintansa pari vuotta sitten. Yritys on hakenut vuokrasopimukseensa lisäaikaa ja aluelaajennusta.
Lentopysäköinti P24 aloitti toimintansa pari vuotta sitten. Yritys on hakenut vuokrasopimukseensa lisäaikaa ja aluelaajennusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat