Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylisuuria huviloita ja peltikattoja – Helsingin siirtolapuutarhoissa on rakennettu ja remontoitu säännöistä piittaamatta

Vähävaraisten ruoka-aitoiksi perustetuista siirtolapuutarhoista on tullut hyvin toimeen­tulevien kesänviettopaikkoja. Mutta onko siirtolapuutarha museo vai lomakohde?

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen / HS
Malla Haapanen kertoo, että hänen perheensä mökistä tuli vahingossa 30 senttiä muita mökkejä korkeampi. Vanhoista ja suurpiirteisistä tyyppipiirroksista ei saanut tarkkaa kuvaa oikeasta korkeudesta. ”Kysyin rakennustoimikunnalta erikseen rakennuksen korkeudesta, mutta tarkkoja tietoja ei toimitettu.”Etualalla pomppii Emil Friman.
Malla Haapanen kertoo, että hänen perheensä mökistä tuli vahingossa 30 senttiä muita mökkejä korkeampi. Vanhoista ja suurpiirteisistä tyyppipiirroksista ei saanut tarkkaa kuvaa oikeasta korkeudesta. ”Kysyin rakennustoimikunnalta erikseen rakennuksen korkeudesta, mutta tarkkoja tietoja ei toimitettu.”Etualalla pomppii Emil Friman. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Siirtolapuutarhat

 Helsingissä on yhdeksän siirtolapuutarhaa. Siirtolapuutarhamökkejä on lähes 2 000.

 Helsingin ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin Ruskeasuolle 1918.

 Mökkien rakentamista ohjataan useimmissa siirtolapuutarhoissa tyyppipiirustusten avulla. Valvonta kuuluu siirtolapuutarhayhdistyksille.

Ylisuuria huviloita, sääntöjä rikkovia piharakennelmia, kellareita ja saunoja. Helsingin siirtolapuutarhoissa tehtävät remontti- ja rakennustyöt muuttavat alueita lopullisesti.

Mutta minkä kokoiset muutokset ovat hyväksyttäviä? Sitä pohditaan tällä hetkellä niin siirtolapuutarhoissa kuin Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirastossakin.

Pakilan siirtolapuutarhayhdistykseen kuuluvan siirtolapuutarha-aktiivi Mauri Kymäläisen kanta on tiukka.

”Nämä ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita paikkoja”, Kymäläinen sanoo.

Hän kulkee totisena pitkin siirtolapuutarhan kapeita hiekkapolkuja ja osoittelee kädellään kohti sääntörikkomuksia. Tuolla on huopakatto korvattu peltikatolla, tuolla varasto on remontoitu selvästi ylisuureksi ja tuolla on vanha mökki korvattu selvästi muuta rivistöä korkeammalla rakennuksella.

Pelkästään tänne Pakilan siirtolapuutarhaan on rakennettu yli kymmenen tyyppipiirustusten ja asemakaavan vastaista siirtolapuutarhamökkiä. Osa remonteista on tehty viime vuosina, osa jo vuoksikymmeniä sitten.

”Siirtolapuutarhayhdistysten pitäisi vahtia mökkiläisiä, että he eivät pääse rakentamaan salaa sääntöjen vastaisia mökkejä. Mutta se on hyvin vaikeaa”, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen toimi viime syksyyn asti rakentamista valvovassa Pakilan siirtolapuutarhayhdistyksen rakennustoimikunnassa, mutta erosi, kun toimikunta ajautui yhdistyksen hallituksen kanssa erimielisyyksiin.

Hallituksen mielestä rakennustoimikunta meni valvomisessa liiallisuuksiin.

Mutta mikseivät mökin omistajat sitten saisi rakentaa mökkejään niin hulppeiksi kuin haluavat? Ymmärtääkseen kiistaa pitää katsoa siirtolapuutarhojen historiaan.

Englannista lähtöisin olevia siirtolapuutarhoja perustettiin Suomessakin alunperin vähävaraisten ruoka-aitoiksi. Niiden oli tarkoitus turvata kaupunkien köyhemmälle väestölle mahdollisuus hankkia lisäravintoa ja -tienestejä viljelemällä maata kotien lähistöllä.

Alkuperäisen kohderyhmän vuoksi ensimmäiset mökit valmistuivat pieniksi ja vaatimattomiksi. Vuosien saatossa siirtolapuutarhat ovat kuitenkin kokeneet oman Kallio-ilmiönsä. Mökkien hinnat ovat nousseet kymmeniin tuhansiin euroihin ja alueista on tullut paremmin toimeentulevien kesänviettopaikkoja.

Vanhojen mökkien rapistuessa, niitä on alettu purkaa. Tilalle rakennettavien mökkien pitäisi asemakaavan mukaan noudattaa vanhojen mökkien mallia, mutta läheskään aina näin ei käy.

Mauri Kymäläisen mielestä Helsingin pitäisi puuttua asiaan ennen kuin kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi nimetyt alueet tuhoutuvat.

”Nuori sukupolvi haluaa toteuttaa unelmansa muista välittämättä”, Kymäläinen sanoo.

Helsingin siirtolapuutarhojen aluejärjestön hallituksen puheenjohtaja Maarit Louekari ei ole kannassaan yhtä jyrkkä. Kyllä, kaikissa Helsingin siirtolapuutarhoissa on rakentamisrikkomuksia, Louekari myöntää.

”Mutta minusta kyse ei kuitenkaan ole suuresta trendistä. Useimmat haluavat edelleen noudattaa siirtolapuutarhojen sääntöjä”, Louekari sanoo.

Hänen mukaansa mökkirakentamisen rönsyilyä on itseasiassa saatu viime aikoina hieman kuriin, kun valvonta on siirretty siirtolapuutarhayhdistysten omalle vastuulle. Vielä 1990-luvulla valvonta kuului kaupungille, eikä sitä saatu Louekarin mukaan hoidettua.

”Tahallisia virheellisiä rakennusratkaisuja suurempi ongelma on, ettei tieto säännöistä kulje mökkejä myyvien välittäjien ja ostajien välillä. Monesti ostajat eivät ymmärrä, ettei kyseessä ole vapaasti rakennettavissa oleva kesämökkitontti”, Maarit Louekari sanoo.

Välillä siirtolapuutarhayhdistykset ovat pyytäneet mökin omistajia purkamaan vääränlaisia rakennelmia, mutta käytännössä virheitä katsotaan useimmiten läpi sormien. Yhdistyksillä on käytössään ainoastaan yhdenlainen sanktio: tontin vuokrasopimuksen irtisanominen. Sitä pidetään yleensä liian rajuna ratkaisuna.

”Ei sellaisia ole ainakaan viime aikoina tullut minun tietooni”, Louekari sanoo.

Pakilan siirtolapuutarhaalueen laidalla kohoaa komea keltaiseksi maalattu mökki. Mauri Kymäläisen mukaan se on kolmekymmentä senttiä korkeampi kuin muut mökit.

Sisältä kuuluu lasten hihkuntaa. Hugo, 2, ja Emil Friman, 3, viettävät ensimmäistä kesäänsä Pakilassa.

”Ostimme tällä tontilla olleen mökin kolme vuotta sitten. Katto oli kuitenkin niin laho, ettei se ollut enää korjauskuntoinen. Siksi jouduimme rakentamaan kokonaan uuden mökin”, Hugon ja Emilin äiti, Malla Haapanen kertoo.

Mökin rakentaminen ei sujunut ongelmitta. Vanhat tyyppipiirustukset olivat Haapasen mukaan suurpiirteiset, eikä niistä löytynyt kaikkia tarvittavia mittoja. Pakilan siirtolapuutarhayhdistyksen hallitus onkin toimittanut Helsingin rakennusvalvontaviraston arvioitavaksi uudet tyyppipiirustukset.

”Mökkiä ei todellakaan tehty tarkoituksellisesti liian korkeaksi. Kysyin rakennustoimikunnalta erikseen rakennuksen korkeudesta, mutta tarkkoja tietoja ei toimitettu. Lopulta rakensimme suu-sanallisen ohjeen mukaan”, Haapanen sanoo.

Haapanen kertoo olevansa Mauri Kymäläisen kanssa samoilla linjoilla siitä, että siirtolapuutarhan historiallisia arvoja on vaalittava.

”Ehdottomasti. Mitä tarkemmat ohjeet, sitä parempi.”

Heidi Piiroinen / HS
Mauri Kymäläinen leikkaa siirtolapuutarhamökkinsä nurmikkoa Pakilassa.
Mauri Kymäläinen leikkaa siirtolapuutarhamökkinsä nurmikkoa Pakilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat