Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johannes, 75, ja Anneli, 72, Porttilahti heräävät joka aamu kalastamaan kotipuronsa taimenille ruokaa

Vain harvoissa Helsingin puroissa elää luonnonvaraisia taimenia. Haaganpuron ”ihme” on pitkälti yli 50 vuotta yhdessä kalastaneen Porttilahden pariskunnan ansiota.

Kaupunki
 
Näin Johannes Porttilahden taimenet villiintyvät ruoka-aikana
Näin Johannes Porttilahden taimenet villiintyvät ruoka-aikana
Haagalainen Johannes Porttilahti on syöttänyt keskellä kaupunkia pienessä purossa eläviä taimenia jo monta vuotta. Nyt ne ovat isoja ja syövät joka päivä kymmeniä salakoita. 75-vuotias Porttilahti käy pyytämässä taimenille tuoretta kalaa joka aamu. Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Fakta

Taimen on uhanalainen

  Taimen elää luonnonvaraisena yhteensä noin 15 purossa pääkaupunkiseudulla. Helsingissä taimenia on eniten Haaganpurossa ja Longinojassa.

  Taimen on erittäin uhanalainen laji Suomessa. Kantojen elinvoimaisuutta uhkaa virtaavien jokien ja purojen patoaminen sekä vesistöjen saastuminen. Osa taimenista elää puroissa, osa emoista tekee merivaelluksia. Taimen palaa takaisin puroon kutemaan.

  Taimenen kalastus pääkaupunkiseudun puroista on pääosin kielletty. Rasvaevällinen taimen on kokonaan rauhoitettu.

  Helsingin edustalla taimenista 80 prosenttia jää verkkoon kiinni ensimmäisen vuoden aikana.

  Haaganpuron on noin 11,6 kilometriä pitkä. Se on lähdepohjainen puro ja laskee mereen Pikku-Huopalahdessa.

Haaga

Vielä 10 vuotta sitten tätä pidettiin mahdottomana.

Pienessä purossa keskellä Helsinkiä polskii puolentoista kilon kokoinen taimen, yksi Suomen uhanalaisimmista kaloista. Se on kuin villi lohi, pilkullinen selkä kimaltelee auringossa. Hämeenlinnanväylä kohisee sadan metrin päässä, eikä Mannerheimintiekään ole kaukana.

Välillä kuuluu loiskahdus kalan heilauttaessa pyrstöään matalassa purossa. Pian taimenia hyppii purossa yli kymmenen. Onpa paikalle eksynyt yksi kirjolohikin.

Johannes Porttilahti, 75, heittää taimenille salakan. Veden poreilua seuraa vieressä Porttilahden kalakaveri ja vaimo, Anneli Porttilahti.

Pariskunta käy joka aamu tuomassa taimenille vastapyydettyä kalaa. Kalat tietävät jo milloin niiden ruoka-aika on, väittävät Porttilahdet.

”Aluksi ne olivat ihan arkoja, eivät tulleet ollenkaan tuohon”, Anneli Porttilahti kertoo.

”Nyt ne aivan kuin tietävät jo askeleista ja ovat tuossa alapuolella jo odottamassa”, Johannes kuvailee. Ruohikossa loiskuu vesi – yksi taimenista taisi saada saaliin.

Lauri ASanti
Anneli ja Johannes Porttilahti ovat kalastaneet yhdessä avioliittonsa ajan.
Anneli ja Johannes Porttilahti ovat kalastaneet yhdessä avioliittonsa ajan.

Neljä vuotta sitten tämä haagalainen pariskunta huomasi purossa taimenenpoikasia. Johanneksen kävi ressukoita sääliksi.

”Ne pyydystivät mehiläisiä pinnalta, olivat selvästi ruokaa vailla. Aluksi minä pyydystin niille niitä mehiläisiä ruuaksi.”

”Sitten ajattelin, että on kalojen saatava syödä kalaa.”

Siitä lähtien pariskunta on lähtenyt joka aamu kuudelta kalastamaan taimenille ruokaa. Salakat, noin 10 senttimetrin mittaiset sintit Porttilahdet pyytävät pikkuverkolla.

Verkoille lähteminen tuntui helpolta, ovathan Porttilahdet kalastaneet yhdessä koko avioliittonsa ajan, 51 vuotta.

”Vaimo se on melkein innokkaampi, ikinä ei ole ensimmäisenä sanonut, että lähdetään jo pois”, Johannes kehaisee. Annelia ujostuttaa.

Supermarketin kalaa ei tässä haagalaisperheessä syödä eikä kalaa pyydetä ihan mistä tahansa.

”Likaisessa vedessä en pyydä, sellainen maku tarttuu nopeasti kalaan. Pitäähän se tietää minkälaisessa vedessä se on uinut.”

Haaganpuron taimenet ovat kuitenkin eri asia, ne ovat lemmikkejä. Ei niitä syöttöpossun lailla ruokita, vaan pyyteettömästi.

”Nehän ovat ihan kuin pikkupentuja kun kaikki on siinä, sillä lailla ne kisaavat ja leikkivät keskenään”, Johannes miettii.

Niiden pyytäminen tuntuisi mahdottomalta.

Lauri ASanti
Taimen kiertelee salakan ympärillä ennen kuin nappaa sen.
Taimen kiertelee salakan ympärillä ennen kuin nappaa sen.

”Jos näen jonkun tässä kalastavan niin heitän sen kyllä varmasti jorpakkoon”, mies lupaa ja näyttää kuinka vahva ote on 75-vuotiaan sormikoukussa.

Vaikeaa rauhoitetun taimenen pyytäminen olisikin. Taimenpuro on lähitalojen asukkaille paitsi tuttu, myös rakas. Puron rauhalla on paljon vartijoita. Lisäksi taimenten pyytäminen purosta on laitonta.

Ilman Johannes ja Anneli Porttilahtea eivät nämä tällaisia vonkaleita olisikaan.

Taimenkanta on Helsingin elinvoimaisin ja hämmästyttää alan asiantuntijoitakin. Itse asiassa harvassa joessa tai purossa Uudellamaalla elää näin pulska ja vahva taimenkanta. Meressä ehkä eläisi, mutta ne jäävät herkästi verkkoihin.

Vielä 1990-luvun puolessavälissä ei Helsingin kaupunkipuroissa taimenta tavattu, kertoo Virtavesin hoitoyhdistyksen kala-asiantuntija Aki Janatuinen. Useimpien purojen vesi oli likaista ja taimen on elinolosuhteistaan tarkka. Se haluaa uida raikkaassa, puhtaassa ja virtaavassa vedessä.

1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa taimenia ryhdyttiin kokeiluna istuttamaan kaupunkipuroihin, kertoo taimenistutuksia tehnyt kala-asiantuntija Henrik Kettunen. Sellaisten istutustaimenten jälkeläisiä nämä Haaganpuron lemmikitkin ovat.

Ne elävät hyvin Porttilahtien ruokinnassa, mutta ihanteellisinta olisi, jos ne saisivat saalistaa salakkansa itse. Luonnontilassa näin olisikin.

Lauri Asanti
Johannes Porttilahti, Henrik Kettunen ja Jukka Linder ruokkivat taimenia Haaganpurossa.
Johannes Porttilahti, Henrik Kettunen ja Jukka Linder ruokkivat taimenia Haaganpurossa.

Nyt salakat eivät elä purossa, sillä ne eivät pääse nousemaan puroon merestä Pikku Huopalahden maisemoidun puiston padon vuoksi, Kettunen kertoo.

Jos ihminen ei olisi sekaantunut Haaganpuron elämään, voisi taimenten elinalue olla Kettusen arvion mukaan kaksinkertainen. Nyt taimenet elävät pienessä osassa puroa, sillä Haagasta alavirtaan puron vesi seisoo padon vuoksi ja vesi on liian lämmintä.

Puroon nouseminen on hankalaa myös taimenille. ”Viime syksyn kudun aikana padon kohdalla oli yhtenä päivänä vesi riittävän korkealla emokalojen nousta.”

Helsingissä onkin herätetty ajatus Pikku Huopalahden padon purkamisesta. Asiasta jätettiin Helsingin kaupunginvaltuustoon kesän alussa aloite.

Sangollinen salakoita on nyt syötetty taimenille ja Porttilahdet tuijottavat veteen hymyssä suin.

”Katopas siinä yksi ui taas kala veikeästi suussa ja toinen ui takaa”, Johannes osoittelee veteen.

Taimenilla on hyvä ruokahalu, kalaa tuntuu uppoavan määrättömästi.

”Aina tuntuu, että se loppuu kesken”, Anneli päivittelee.

Se lupailee yläjuoksulle vilkasta kutuaikaa syksyllä. Sitä Porttilahdet seuraavat tiiviisti syksyisin, Johannes sanoo.

”Silloin me saatetaan käydä monta kertaa päivässä, sitä on minun mielestäni niin jännää seurata.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat