Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustikkamaalle perustettiin citykanala – Syötävällä puistolla halutaan monipuolistaa kaupunkilaisten suhdetta luontoon

Kolmivuotinen kokeilu loppuu tänä vuonna, eikä vielä ole tietoa, miten puiston toiminta voitaisiin rahoittaa tulevina vuosina.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Syötävän puiston kanat eivät ihmistä hätkähdä
Syötävän puiston kanat eivät ihmistä hätkähdä
Mustikkamaan syötävän puiston kanat hurmaavat niin niiden omistajia kuin ohikulkijoitakin. Kiltit linnut ovat tottuneet tuntemattomiinkin ihmisiin eivätkä lennähdä karkuun, vaikka joku haluaisi silittääkin. Lauantaina ne päästettiin kirmaamaan vapaina. Toimittaja: Liisa Niemi Kuvaus ja leikkaus: Axel Nordman

Mustikkamaa-Korkeasaari

Noin viisitoista silmäparia on tullut seuraamaan, kun Mustikkamaan syötävän puiston kanat päästetään vapaiksi aitauksestaan.

”Nämä ovat tyrannosaurus rexin lähimmät sukulaiset”, sanoo Iina Remonen, joka on yksi kanojen hoitajista.

Kymmenen kanaa lähtee tottuneesti kuopsuttamaan pihanurmea ja tonkimaan kukkapenkkiä kukon, Carl Philipin, jäädessä aitaukseen katsomaan hämmentyneenä perään. Lieneekö prinssimäisiä elkeitä vai avuttomuutta, mutta kukko ei omin voimin aitauksesta poistu vaan se joudutaan nostamaan ulos.

Mustikkamaan syötävä puisto on kaikille kaupunkilaisille avoin puutarha. Syötävään puistoon on istutettu hedelmäpuita, marjapensaita ja kasviksia. Keskiviikkoisin puistossa järjestetään talkoot, joihin osallistuvat pääsevät keräämään puiston satoa itselleen.

Osa käy talkoissa viikoittain ja jotkut käyvät kerran tai kahdesti, kertoo puistoa koordinoiva Pinja Sipari.

”Ideana on ollutkin, että hommaan ei ole pakko sitoutua, vaan voi tulla kerran tai kaksi kokeilemaan”, Sipari sanoo. Viimeiset talkoot järjestetään syyskuun puolivälissä.

Tänä kesänä puiston uusimpina ihmeteltävinä ovat sinne majoittuneet kanat.

Nyt kanat päästetään kolmatta kertaa vapaiksi. Vikkelistä liikkeistään huolimatta yksikään lintu ei ole päässyt vielä karkaamaan. Paikalle tulleita katsojia ohjeistetaan ottamaan kanasta tiukasti kiinni ja kääntämään ympäri, jos lintu meinaa lähteä väärille teille.

”Ne antavat ottaa aika helposti kiinni, koska ne tietävät, että ihmisiltä saa ruokaa”, Sipari sanoo.

Kanat hankittiin puistoon Siparin ehdotuksesta. Hänen omana haaveenaan on ollut jo monta vuotta saada kanoja.

Sipari sai houkuteltua mukaan kymmenen eri kokoista asiasta kiinnostunutta porukkaa, joiden kanssa kanat hankittiin yhdessä. He myös hoitavat kanoja aina vuoroviikoin. Kanojen munat pyritään jakamaan tasan kaikkien kesken.

”Meillä on erilaisia syitä olla mukana tässä. Minulla oli ihan puhtaasti vaan se, että mä olen aina halunnut citykanalan”, kertoo kanaporukassa mukana oleva Iina Remonen.

Täysin ummikoille kanoja ei annettu hoidettavaksi, sillä ennen kanojen saapumista Mustikkamaalle, Luomuliiton eläintuotannon asiantuntija piti porukalle koulutuksen kanojen hoitoon ja asumiseen liittyen. Kanat on vuokrattu Mustikkamaalle tuusulalaiselta tilalta. Mustikkamaalle kanat tulivat toukokuun lopussa.

Syötävä puisto tuo mökkimäistä tunnelmaa keskelle kaupunkia ja kanojen hoitaminen töiden jälkeen on hyvin terapeuttista puuhaa, Remonen kertoo.

”Ei tule paljon muuta mietittyä kun rapsuttelee kanoja”, Remonen sanoo.

Puisto on Maaseudun sivistysliiton hanke. Kolmivuotinen kokeilu loppuu tänä vuonna, eikä vielä ole tietoa, miten puiston toiminta voitaisiin rahoittaa tulevina vuosina.

”Pahin skenaario on, että toimintaa ei pystytä jatkamaan”, Sipari sanoo.

Jatkoa tietysti toivotaan, sillä kanat eivät ilostuta pelkästään niitä hoitavia ihmisiä. Todella monet ohikulkijat poikkeavat puistoon ihmettelemään ja silittämään kanoja, Pinja Sipari kertoo. Kalasatamasta Mustikkamaalle kesäkuun alussa avattu Isoisän silta on myös lisännyt puistossa kävijöiden määrää.

”Kanat toimivat hyvänä vetonaulana”, Sipari sanoo. Vaikka puiston puutarhatalkoissakin käy viikoittain kymmenestä kahteenkymmeneen henkilöä, eläimet tahtovat silti kiinnostaa ihmisiä enemmän kuin kasvit.

”Tämä on myös lapsille mahtava kokemus. He voivat mennä eläimen luokse, ottaa syliin ja silittää. Samalla he näkevät mistä munat tulevat ja miten kanoja hoidetaan”, sanoo Leena Aholainen. ”Olisi ihanaa jos kaupungissa olisi enemmän kanoja!”

Vaikka puisto on kokonaan syötävä, kanat eivät päädy kesän lopulla lautaselle. Osa hoitajista on kiintynyt kanoihin niin, että ovat pohtineet, miten niitä voisi säilyttää kaupungissa talvenkin yli. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että kanat palautetaan syksyllä kotitilalleen Tuusulaan.

Axel Nordman / HS
Pinja Siparin pitkäaikainen haave toteutui kun hän sai hankittua Mustikkamaalle kanoja.
Pinja Siparin pitkäaikainen haave toteutui kun hän sai hankittua Mustikkamaalle kanoja.
Axel Nordman / HS
Kanoilla on oma hierarkiansa. Kukko Carl Philipillä on esimerkiksi omat suosikkikanansa, joiden kanssa se nukkuu.
Kanoilla on oma hierarkiansa. Kukko Carl Philipillä on esimerkiksi omat suosikkikanansa, joiden kanssa se nukkuu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat