Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka paljon louhintaa, murskaamista ja kierrätystä pieni asuinalue kestää? Hankkeet kiristävät hermoja Vantaan Kiilassa

Lukuisat uudet hankkeet kummastuttavat Kiilan alueen asukkaita.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta / HS
Timo Parkkima yritti löytää Kiilan omakotitaloyhdistyksen talkoissa ojarummun, joka on hautautunut.
Timo Parkkima yritti löytää Kiilan omakotitaloyhdistyksen talkoissa ojarummun, joka on hautautunut. Kuva: Mika Ranta / HS

Puolisen tusinaa uutta hanketta Vantaan pohjoisosissa kiristävät paikallisten asukkaiden hermoja. Kiilan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Marja Parkkima kertoo seuranneensa ”tukka pystyssä”, miten hanke toisensa perään tulee lupakäsittelyyn.

Edelliseen on hädin tuskin ehditty perehtyä, kun jo uutta lupahakemusta pukkaa sisään Vantaan ympäristölautakunnan käsittelyyn.

”Aivan uusi juttu on tämä Helsingin seudun ympäristön puujätteen käsittelyhanke Seutulan vanhan kaatopaikan kaakkoispuolelle”, sanoo Parkkima, joka edustaa ympäristölautakunnassa perussuomalaisia.

HSY:n Sortti-asemille kertynyttä puuta halutaan hyödyntää noin 20 000 tonnia vuodessa. Viime viikolla jätetyn lupahakemuksen mukaan hanke ei koske kyllästettyä puuta.

Hsy on jo saanut ympäristöluvan Vantaan jätevoimalan tuhkan ja kuonan väliaikaiseen varastointiin Seutulan kaatopaikan luoteiskolkassa. Asukkaat ovat valittaneet luvasta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Lisäksi Purkupiha Oy on hakenut lupaa rakennusjätteen kierrättämiseen samaisella Hanskalliolla, missä Seutulan vanha kaatopaikka ja Kuusakoski Oy:n metallinmurskaamo sijaitsevat. Hanskallio nousee Kiilan vanhan pientaloalueen länsipuolella.

”Purkupihan lupa on nyt ympäristölautakunnan pöydällä, ja maastokäyntiä on suunniteltu elokuuksi. NCC sen sijaan heitti pyyhkeen kehään”, Parkkima sanoo.

NCC Road Oy kaavaili rakennusjätteen käsittelypaikkaa Purkupihan viereen, mutta veti hakemuksensa pois kesäkuussa.

Kevään ja kesän aikana Lemminkäinen Infra on raivannut metsää Hanskallion päällä louhinta- ja murskaustoimintaa varten.

”Tällä viikolla huomasin, että joku on mennyt ruoppaamaan Kiilinojan uomaa. Menee sitten vedet hyvällä vauhdilla Tuusulanjokeen”, hymähtää Parkkima.

Kiilinoja kulkee pitkin kuntarajaa Seutulan vanhan kaatopaikan pohjoispuolella, Lemminkäinen Infran ja tuusulalaisen Senkkerin louhinta- ja kivenmurskausalueen välissä.

Kiilan Kuutamotien asukkaat ovat olleet erityisen huolestuneita Tuusulanjoen veden laadusta. Joki kulkee omakotialueen vieritse matkallaan Vantaanjokeen. Viime vuonna tehtyjen vesianalyysien perusteella jokivesi on melko hyvässä kunnossa.

”Tuusulassa on tehty paljon töitä Tuusulanjoen kunnostamiseksi. Happitilanne on ollut hyvä, ja fosforitilanne parempi kuin Vantaanjoessa”, sanoo toiminnanjohtaja Kirsti Lahti Helsingin seudun ja Vantaanjoen vesiensuojeluyhdistyksestä.

Myös metallimurskaamo Kuusakoski Oy:n vesianalyysit tontilla kulkevasta ojasta ovat kohtuullisia. Kuusakoski viemäröi sekä käyttö- että hulevetensä. Asukkaiden havaintojen mukaan viemärin koko ei tahdo riittää rankkasateilla.

Samaa mieltä on myös Kuusakoski, koska se kaksi vuotta sitten haki ja sai luvan juoksuttaa ylimääräisiä hulevesiään myös purkuojaan.

Asukkaiden havaintojen mukaan rankkasateet ovat tuoneet lähiojiin epämääräistä mönjää, jonka alkuperästä ei ole tolkkua.

Vantaan virtavesiselvityksen tekijä Aki Janatuinen pitää yritystoiminnan lisääntymistä riskinä. Kuntarajan tuntumassa kulkee ekologisesti tärkeä poikittainen kulkureitti eläimille.

”On melko huolestuttavaa, jos kunnat miinoittavat rajan täyteen”, Janatuinen miettii.

Mika Ranta / HS
Viime vuonna tehtyjen vesianalyysien perusteella Tuusulanjoen vesi on melko hyvässä kunnossa.
Viime vuonna tehtyjen vesianalyysien perusteella Tuusulanjoen vesi on melko hyvässä kunnossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat