Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Citykanien virustauti ehkä taittumaan päin – uusia ilmoituksia kuolleista kaneista ei ole tullut

Eviran mukaan viimeisimmät ilmoitukset kuolleista citykaneista ovat heinäkuun alusta. Virus on tappanut myös ainakin yhden lemmikkikanin.

Kaupunki
 
Milla Valento
Kuolleita citykaneja on löydetty myös Espoosta. Kuva on Espoon Tontunmäestä.
Kuolleita citykaneja on löydetty myös Espoosta. Kuva on Espoon Tontunmäestä. Kuva: Milla Valento

Citykanien joukkokuolemia pääkaupunkiseudulla aiheuttanut virus on mahdollisesti heikentymään päin.

Tähän saattaa viitata se, ettei elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan ole tullut yhtäkään ilmoitusta kuolleista kaneista heinäkuun alun jälkeen. Evira on tilastoinut ihmisten ilmoituksia kuolleista kaneista ja niiden löytöpaikoista, ja virasto myös varmisti toukokuussa, että kanien kuolemat on aiheuttanut RHDV2-viruskanta.

”Siihen, ettei Eviraan ole tullut uusia ilmoituksia kuolleista kaneista, voi olla kaksi syytä: joko kanien populaatio on pienentynyt niin paljon, ettei kuolleita kaneja enää näe niin helposti, tai sitten tauti ei ole enää levinnyt”, sanoo erikoistutkija Marja Isomursu Evirasta.

Eviran omista tilastoista näkee, ettei ilmoituksia kuolleista kaneista ole tullut paljonkaan esimerkiksi Itä-Helsingistä. On siis mahdollista, ettei tauti ole levinnyt laajasti alueelle.

Villinä liikkuvien citykanien lisäksi RHDV2-virus on tappanut ainakin yhden lemmikkikanin. Eviran mukaan kuollut kani oli sekä ulkoillut että saanut sisäruokintaan tuoretta ruohoa alueella, jolla oli todettu kuolleita citykaneja. Heinäkuun alussa kuolleella lemmikkikanilla ei ollut ollut kontaktia muihin lemmikkikaneihin.

Kuolleita citykaneja havaittiin ensimmäisen kerran Helsingin Käpylässä huhtikuussa.

Alueen asukkaat kertoivat nähneensä useita kanin raatoja lyhyiden kävelylenkkien aikana. Tauti levisi nopeasti muuallekin Helsinkiin sekä Espooseen. Myös Vantaalta on havaintoja kuolleista kaneista, mutta Evira ei ole varmistanut niiden olevan RHDV2-viruksen aiheuttamia.

Kanien kuolemat aiheuttaneen taudin luultiin aluksi olevan niin sanotun klassisen RHD-viruksen aiheuttama, mutta myöhemmin paljastui, että virus olikin uudempaa muotoa RHDV2.

RHD-virukseen kuolee yleensä jopa 80–90 prosenttia kaniineista, kun taas RHDV2:n aiheuttama kuolleisuus vaihtelee enemmän, 5–70 prosenttia. Ensimmäistä kertaa populaatioon levitessään virus aiheuttaa yleensä korkean kuolleisuuden.

Eviran mukaan RHDV2 voi tarttua ainakin rusakoihin, mahdollisesti myös metsäjäniksiin.

RHD-viruksen oireina ovat hermostolliset oireet, hengitystieoireet, apaattisuus ja huonontunut ruokahalu. Maksavauriosta voi olla seurauksena verenvuotoja ja keltaisuutta.

Kuolleesta kaniinista ei voi ulkoisten merkkien perusteella varmistaa RHD-tartuntaa, vaan taudin määritys vaatii raadonavauksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat