Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Martikaisen pihasta tuli kaljakellunnan törkyjen uhri – asukkaat siivosivat Vantaanjoen rantoja talkoilla

Martikaisen taloyhtiö toivoi, että laituriin kiinnitetty lippusiima sekä maihinnousun kieltävä kyltti pitäisivät virtsaajat loitolla. Puskissa kävi kuitenkin vilske.

Kaupunki
 
Kaljakellujat käyttivät taloyhtiön rantatonttia vessanaan Helsingissä
Kaljakellujat käyttivät taloyhtiön rantatonttia vessanaan Helsingissä
Timo Martikainen näki taloyhtiönsä pensasaidalla Helsingin Tapaninvainiossa yhtäaikaisesti jopa 15 virtsaajaa. Toimittaja: Juho Jokinen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Heinikkoon tallautunut polku johtaa pensasaidan suojiin Vantaanjoen rannalla Helsingin Tapaninvainiossa. Ilmassa oli aistittavissa vielä maanantaina pistäviä aromeja, mikä muistutti lauantaina järjestetystä Kaljakellunta-tapahtumasta ja erityisesti sen osallistujien tekemistä tarpeista.

Timo Martikainen asuu taloyhtiössä, jonka tontti ulottuu joenrantaan. Ilman virallista järjestäjää pidettävä satojen osallistujien kaljakellunta kulkee joka toinen vuosi taloyhtiön laiturin ohi, eikä yhtälö ole ongelmaton. Martikainen nosti kaljakellunnan lieveilmiöt esiin mielipidekirjoituksessaan, joka julkaistiin maanantaina Helsingin Sanomissa.

Koska tapahtuman ideana on oluen juomisen sekä kumiveneillä ja muilla kelluvilla vempaimilla seilaamisen yhdistäminen, tulee osallistujille myös jossain vaiheessa väistämättä tarve tyhjentää rakkoaan. Joen rantoja ei epävirallisen tapahtuman vuoksi vuorata bajamajoilla, joten kellujat hoitivat virtsaamisen kukin missäkin. Muun muassa Martikaisen kotitalon päädyssä sekä muiden taloyhtiöiden pensaissa Tapaninvainiossa.

”Jotkut taloyhtiöt olivat viisaita ja nostivat laiturinsa ylös ennen kaljakelluntaa”, Martikainen kertoo.

Martikaisen taloyhtiö ei näin tehnyt, vaan toivoi, että laituriin kiinnitetty lippusiima sekä maihinnousun kieltävä kyltti pitäisivät virtsaajat loitolla. Tämä jäi kuitenkin haaveeksi, sillä laiturilla ja sen edustalla olevissa puskissa riitti vilskettä. Oloaan kävivät helpottamassa tasaiseen tahtiin niin miehet kuin naisetkin.

”Kerran, kun kävin tässä ja laskin, niin sieltä tuli 15 kundia sellaisesta 20 kundin veneestä”, Martikainen kertoo.

”Eihän se, että käy pissalla, ole sinällään mikään suuri rikos. Mutta jos ymmärrettäisiin käydä vaikka yksi kerrallaan – se säästäisi laituria.”

Nyt edessä on kuitenkin laiturin korjaamista, sillä sen tukilankut pettivät, kun kellujat rantautuivat porukalla näkösuojaa tarjoavan pensasaidan luokse. Sama tapahtui Martikaisen mukaan myös kaksi vuotta sitten.

Yksittäisistä ilkivaltatapauksista huolimatta tämän vuoden kaljakellunnasta selvittiin yllättävän pienellä roskamäärällä.

Helsingin liikuntaviraston saaristopäällikkö Sanna Kallionpää kertoo, että sunnuntaina uimarantojen tilanne oli yllättävän hyvä.

”Kun pääsimme Pikkukoskelta Tapaninvainion uimarannalle, paikalliset aktiivit olivat jo siivonneet rantaa. Jos kelluntavälineitä ei olisi ollut, olisi voinut ajatella, että siellä oli ihan normaalin rantapäivän roskia”, Kallionpää sanoo.

Maanantaiaamuna paikan päälle päässyt työnjohtaja Veijo Komonen Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staralta vahvistaa, että kumiveneiden ja olutlaatikoiden kaltaisia roskia oli aikaisempia vuosia paljon vähemmän. Komonen arvioi, että alueen siivous on huomiseen mennessä hoidettu.

”Lähtöpaikka ei vaikuttanut kovin likaiselta. Selviämme inhimillisillä kustannuksilla tänä vuonna”, kertoo Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö kertoo

”Jokivarressa on joitain styroksinpaloja ja roskia, eli siivota täytyy vielä mutta uimarannat näyttivät aika hyviltä”, hän jatkaa.

”Siitä voi ihan kiittää alueen asukkaita”, Sanna Kallionpää sanoo.

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Laura Vehkaoja kertoo, että alueen asukkaita kannustettiin siivoustalkoisiin Tapaninvainion Facebook-ryhmässä.

”Vein sunnuntaiaamuna paikalle jätesäkkejä, ja jotkut asukkaat olivat käyneet siivoamassa ympäristöä jo lauantai-iltana”, Vehkaoja sanoo. Vehkaoja muistelee toissavuotisia talkoita, joissa asukkaat olivat siivonneet roskia vedestä kumiveneen kyydissä.

Aikaisempina vuosina Vantaanjokeen on jätetty röykkiöittäin puhallettavia uima-altaita, ponttoonilauttoja sekä erilaisia kellukkeita ja kyhäelmiä.

Helsinki ja Vantaa suhtautuvat vastahakoisesti esimerkiksi bajamajojen pystyttämiseen reitin varrelle. Vantaan kaupunginvaltuustossa jätetyn aloitteen mukaan Vantaan tulisi osallistua kaljakelluntaan esimerkiksi järjestämällä tapahtuman reitin varrelle bajamajoja.

Viime vuonna yksityisyrittäjä pystytti reitin varrelle muutaman ulkokäymälän.

”Emme ole vielä päättäneet aiommeko tilata sinne bajamajoja. Jos joku firma ottaisi yhteyttä niin asiaa täytyisi miettiä. Lähinnä haluamme turvata oman toimintamme eli alueen siisteyden ylläpidon. Tällainen ihmismäärä vaatisi 40–50 bajamajaa”, Vantaan Vättö sanoo.

”Me emme tilaa bajamajoja, sillä se on tapahtumanjärjestäjän vastuu. Ehkä kahden vuoden päästä voimme katsoa, haluaisiko joku yrittäjä sponsoroida vessoja”, kertoo Riitta Partanen, Helsingin rakennusviraston vapaaehtoistyön koordinaattori.

Kaupunginosayhdistyksen Laura Vehkaoja ei kuitenkaan tuomitse vuodesta 1997 järjestettyä kaljakelluntaa kokonaan. Hän kiittelee tapahtuman iloista tunnelmaa, joka kuitenkin muuttui ikäväksi kellunnan reitin varrella asuville ihmisille mitä pidemmälle iltapäivää tapahtuma jatkui.

”Asukkailta tulee enimmäkseen surullisia kommentteja, sillä joenvarsi näyttää aina vähän raiskatulta. Edellisvuosien jälkeen olemme tajunneet, ettei kukaan muukaan aluetta siivoa”, Vehkaoja sanoo.

”Lapsiperheet saavat palkaksi muutaman kumiveneen.”

Luonnollisten tarpeiden uhri Martikainen näkee kaljakellunnan lieveilmiöissä syvällisemmänkin ongelman kuin murtuneet lankut tai virtsat pusikoissa.

”En ole niinkään suruissani rikkoutuneesta laiturista, koska niitähän pystyy rakentamaan uusia. Enemmän olen suruissani siitä, että kaljakellunta tällaisella välinpitämättömällä ja mistään piittaamattomalla toimintatavallaan kasvattaa nuorisoa, joka voi sitten jossain muussakin hommassa ruveta toimimaan samalla tavalla”, Martikainen pohtii.

Jo pelkkää toisten pihoille ulostamista voi pitää sangen röyhkeänä toimintana, mutta asiattomia olivat myös kommentit, joita Martikainen kertoo saaneensa kellujilta. Martikaista solvattiin muun muassa ”urpoksi”, kun hän kävi huomauttamassa virtsaajia.

Martikaisen mielestä laiturien rannalle nostelusta ja virtsaajien vahtimisesta ei ole kunnolliseksi lääkkeeksi kaljakellunnan lieveilmiöiden nujertamisessa. Hänen mukaansa keskeistä olisi se, että tapahtumalle tulisi virallinen järjestäjä, jolta edellytettäisiin paitsi siivoamista myös sotkujen ennaltaehkäisemistä.

Tapahtuma järjestäytyy puskaradion ja sosiaalisen median kautta, eli sillä ei ole virallista järjestäjää, joka hoitaisi loppusiivouksen. Reitti kulki tänä vuonna suurimmaksi osin Helsingin puolella, ja kaupungin rakennusvirastosta arvioidaan, että virastolle lankeavat siivouskulut olisivat noin 20 000–40 000 euroa.

Vantaan kunnossapitopäällikkö Vättö kertoo, että poliisi, pelastuslaitos sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit olivat varautuneet tapahtumaan etukäteen yhteistyössä. Vantaa toi tapahtuman lähtöpaikalle kaksi roskalavaa, ja Helsinki neljä lavaa Tapaninvainion ja Pikkukosken uimarannoille.

Esa Syväkuru / HS
Tapaninvainiolainen Timo Martikainen taloyhtiön laiturilla, jonka kautta lukuisat kaljakellujat siirtyivät virtsaamaan pihalle.
Tapaninvainiolainen Timo Martikainen taloyhtiön laiturilla, jonka kautta lukuisat kaljakellujat siirtyivät virtsaamaan pihalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat