Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Kannelmäen kirkon katolle kiivennyt soitti itse hätäkeskukseen ja aiheutti riskialttiin pelastustehtävän

Kaupunki
 
Wikimedia Commons
Kannelmäen telttamajaa muistuttava kirkko on valmistunut vuonna 1968. Kirkon jyrkkä katto ja sen päällä oleva risti kohoavat 30 metrin korkeuteen.
Kannelmäen telttamajaa muistuttava kirkko on valmistunut vuonna 1968. Kirkon jyrkkä katto ja sen päällä oleva risti kohoavat 30 metrin korkeuteen. Kuva: Wikimedia Commons

Nuori ja humalassa ollut mies kiipesi tiistaina aamuyöllä huoltotikkaita pitkin Kannelmäen kirkon jyrkälle ja 30 metriin asti nousevalle katolle, tuli toisiin aatoksiin, soitti itse hätänumeroon kello 3.30 ja aiheutti Helsingin pelastuslaitokselle riskialttiin virka-aputehtävän, kun mies jouduttiin avustamaan alas ilman tikasauton apua.

”Tikasautolla ei päästy lähelle, joten yksi pelastaja kiipesi itsensä varmistaen asiakkaan luokse ja turvasi tämän laskeutumisen”, kertoo päivystävä palomestari Ville Estlander.

Lisäksi kirkon seinustalle levitettiin Estlanderin mukaan hyppytyyny siltä varalta, että kiipeliin joutuneen miehen ote olisi livennyt ennen avun saapumista.

Pelastajan kiipeäminen autettavan luokse on hyvin harvinaista.

”Se on työtehtävänä melko riskialtis ja sitä pyritään siksi välttämään”, sanoo Estlander.

Kannelmäessä kiipeämiseen jouduttiin Estlanderin mukaan kuitenkin turvautumaan, sillä autettavan miehen tilanne näytti siltä, että hän ei omin voimin katolla kauaa jaksa. Kun tikasautoa ei saatu sellaiseen paikkaan, josta mies olisi sen avulla saatu pelastettua, oli pakko kiivetä.

”Pelastaja varmisti oman putoamisturvallisuutensa nousukahvoilla, joilla käytännössä jokainen tikasaskel otetaan niin, että pikalukituksella toimivaa isoa kahvaa siirretään pykälä ylöspäin.”

Nousukahvojen käyttäminen on Estlanderin mukaan hidasta ja hankalaa, mutta sillä varmistetaan, että pelastaja jää valjaista tikkaisiin, jos ote lipeää.

Kun pelastaja pääsee autettavan luokse, tämän kanssa pitää Estlanderin mukaan vielä neuvotella, että tämänkaltainen pelastusmuoto sopii. Sitten alas lähdetään kiipeämään niin, että pelastaja on pelastettavan alapuolella ja varmistaa, että tämä saa jalkansa oikeisiin paikkoihin.

”Tämän lisäksi pelastettavan turvallisuus varmistetaan kiipeilyssäkin käytettävällä liinalla, jolla tämä jää kiinni tikkaisiin tai vähintään pelastajan turvavaljaaseen.”

Yhteensä miehen pelastaminen vei vähän yli tunnin, Estlander kertoo. Paikalla oli kaksi pelastusyksikköä, yksi johtoyksikkö, yksi ambulanssi sekä poliisi. Miehen kunto tarkistettiin ambulanssissa, jonka jälkeen hän päätyi poliisin jututettavaksi.

Pelastustehtävästä kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat