Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Löylyn palohälytyksen syynä oli hormin kärynnyt pintamaali – yksi saunoista on muutostöiden takia käyttökiellossa viikon ajan

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Löylyn sunnuntaisen palohälytyksen aiheuttanut sauna on käyttökiellossa noin viikon ajan.
Löylyn sunnuntaisen palohälytyksen aiheuttanut sauna on käyttökiellossa noin viikon ajan. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Hernesaaren Löylyn sunnuntaisen palohälytyksen syynä oli puulämmitteisen saunan hormin maalipinta, joka alkoi kuplia ja kärytä liiallisen kuumuuden takia.

”Hälytys lähti muutamasta molekyylistä, eli mitään tulipaloa hormissa ei ollut”, sanoo Löylyn saunamajuri Seppo Pukkila ja kehuu rakennuksen palovaroittimia, jotka osoittivat toimivuutensa.

Saunan hormin pinnan musta maali ei Pukkilan mukaan kestänyt kunnolla sitä lämpötilaa, joka hormiin lämmityksen loppuvaiheessa sunnuntaiaamuna syntyi. Tämä aiheutti automaattisen palohälytyksen ja pelastuslaitoksen näyttävän saapumiseen Hernesaareen.

”Maalipinta lähti lämpötilan takia kuplimaan, josta aiheutui pientä käryä ja savua, joka meni hormin pintaa pitkin välitilaan, jossa meillä on palohälyttimet juuri tällaisen tilanteen varalta.”

Käry hälveni Pukkilan mukaan nopeasti, kun kiukaan tuli sammutettiin. Sen jälkeen sauna viilennettiin kylpemällä.

Käyttökieltoon joutuneeseen saunaan tehtiin maanantaina palotarkastus. Sen perusteella hormin tuuletus ja kotelointi muutetaan hieman toisenlaisiksi, Pukkila sanoo.

”Hormin pintalämpötila pitää saada pysymään tiettyjen rajojen sisällä. Se onnistuu uudella sisähormilla, jolloin hormille syntyy kolminkertainen vaippa, eikä lämpötila pinnalla nouse liian korkeaksi.”

Uuden tuuletusratkaisun piirustukset valmistuvat Pukkilan mukaan tiistain aikana ja itse muutostöissä menee vain päivä. Ratkaisun hyväksyntä viranomaisilla vie kuitenkin useamman vuorokauden.

”Arvion mukaan sauna on käyttökiellossa noin viikon ajan. Viranomaiskäsittely voi lomien takia hieman venyä”, Pukkila sanoo.

Pukkilan mukaan myös aiempi hormi- ja läpivientiratkaisu oli määräysten ja normien mukainen eikä pintamaalissakaan sinällään ollut vikaa. Tilanteen välttämiseksi jatkossa myös hormin pintamaali kuitenkin vaihdetaan, Pukkila kertoo.

”Vaihdetaan sellaiseen, joka on tarkoitettu polttomaalauksen maaliksi, jolloin se kestää vaikka minkälaisia lämpötiloja.”

Löyly on puulämmitteisen saunan käyttökiellosta huolimatta auki normaalisti, sillä kaksi muuta saunaa lämpiävät Pukkilan mukaan tavalliseen tapaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat