Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisen maailmansodan aikainen kone lensi matalalla Helsingin yllä – kyydissä muun muassa Neumann ja Pepe Willberg

Helsingin taivaalla saattoi nähdä tiistaina puoliltapäivin Suomen ainoan lentokuntoisen DC-3:n

Kaupunki
 
HSTV kävi Suomen ainoan lentokuntoisen DC-3:n kyydissä Helsingin yllä
HSTV kävi Suomen ainoan lentokuntoisen DC-3:n kyydissä Helsingin yllä
Yli 70-vuotias matkustajakone nousi pomppuisella lennolla vain noin 300 metrin korkeuteen. Toimittaja: Juho Jokinen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Lyhyehkö kiihdytys, pientä pomppailua ja sitten ollaankin jo ilmassa. Tällä matkalla lentokorkeus on vain noin 300 metriä, joten se on saavutettu nopeasti. Taas pientä ja vähän kovempaakin höykytystä – nyt turbulenssista johtuen.

Muun muassa Hunks-tanssijana ja radiojuontajana tunnettu Esko Eerikäinen parkaisee pelkäävänsä. Käynnissä on lähestyviin Malmin lentokentän 80-vuotisjuhliin liittyvä kutsuvieraslento, ja matkustajien joukossa on myös muun muassa muusikot Pertti Neumann ja Pepe Wilberg sekä lentämistä harrastava tanssija-koreografi Sami Saikkonen.

”Hotelli”-lempinimellä tunnetun, Suomen ainoan lentokuntoisen Douglas DC-3:n ohjaimissa on puolestaan aimo annos kokemusta: lentäjä Juha Korhosella on takana 20 vuoden ura Suomen ilmavoimissa ja toinen mokoma sen jälkeen Finnairin leivissä.

DC-3:n mittarissa on vieläkin järeämmät lukemat: 73 vuotta ilmailua. Matkustajien ei kuitenkaan tarvitse Korhosen mukaan olla huolissaan hieman alle 20 metriä pitkän matkustajakonevanhuksen ilmassa pysymisestä. Maallikon on myös turha rakentaa mitään värittyneitä johtopäätelmiä siitä, että miehistössä pitää olla aina mekaanikko, kun DC-3:lla lähdetään lennolle.

Esa Syväkuru / HS
DC-3-lentokoneen mittarissa on järeät lukemat: 73 vuotta ilmailua.
DC-3-lentokoneen mittarissa on järeät lukemat: 73 vuotta ilmailua.

”Tämän koneen huoltomäärät ovat samanlaisia kuin liikennelentokoneilla”, Korhonen kertoo ennen kuin DC-3 lähtee yläilmoihin Malmin kiitotieltä.

”Lentokoneethan lentävät – voisi sanoa melkein ikuisesti – jos ne vain huolletaan kunnolla.”

Sotilaskäytöstä siviili-ilmailuun historiansa aikana muutetun lentokoneen ajokokemusta kapteeni kuvailee toisaalta niin, että ”ilmassa kone saattaa heitellä sinne sun tänne”.

Ilmakuopat ja DC-3:n kommervenkit ovat varmasti läpeensä tuttuja Korhoselle, sillä pelkästään Ilmavoimissa hänelle kertyi 6 000 lentotuntia kyseisellä konetyypillä.

Tiistaina puoliltapäivin Korhonen kaartelee DC-3:lla varmoin ottein Helsingin rannikon yllä. Pepe Wilberg tähyilee vaimonsa Pauliina Visurin kanssa Suomenlinnaa, missä konkarimuusikko kertoo asuneensa vuoden verran koulupoikana.

Willberg ei ole ensimmäistä kertaa DC-3:n kyydissä. Myös koneen reittilennot ovat hänelle tuttuja.

”Olen lentänyt pikkukundina Turusta Helsinkiin, mutta siitä en muista juuri mitään”, Willberg kertoo.

Helsingin rannikko, keskusta ja hetken päästä myös itäisemmät kaupunginosat kylpevät kauniisti auringonpaisteessa. Maanpinta näyttää olevan todella lähellä, ja onhan se myös – hopeisella lentokoneella kun viiletetään tällä maisemalennolla reilusti nykyaikaisia matkustajakoneita matalammalla.

Alaspäin voi tiirailla erityisen tarkasti koneen peräpäässä olevasta kuplaikkunasta, joka mahdollistaa pään työntämisen koneen rungon ulkopuolelle. On vaikeaa välttyä ajattelemasta, ihmettelevätkö maankamaralla kulkevat ihmiset juuri nyt tätä muutaman sadan metrin korkeudella porhaltavaa antiikkilentokonetta.

Pian koneen nokan edessä häämöttää jälleen Malmin lentokenttä. Noin puolen tunnin reissulla ei ole tuntunut oikeastaan missään vaiheessa siltä, että nyt matkataan niinkin kauan sitten kuin toisen maailmansodan aikaan rakennetulla lentokoneella.

Esa Syväkuru / HS
”Hotelli”-lempinimellä tunnettu lentokone Malmin lennonjohtotornin edustalla.
”Hotelli”-lempinimellä tunnettu lentokone Malmin lennonjohtotornin edustalla.

Kuten sanottu, DC-3:n kyyti on eittämättä nykylentokoneita pomppuisempaa, mutta esimerkiksi matkustamoon tunkeutuva melu pysyy maltillisempana, kuin mitä saattaisi kuvitella. Jalkatilaa löytyy myös hyvin, ja muhkeat penkit ovat itse asiassa oikein miellyttävät.

Miellyttävä on myös lentokapteeni Korhosen operoima laskeutuminen. Pehmeän maakosketuksen jälkeen ”Hotelli” rullaa jälleen Malmin lentokentällä, jonka kiitoteiden paikalla tulee näillä näkymin olemaan 2020-luvun alusta lähtien asuntoja. Valtio on jo päättänyt vetäytyä Malmilta kuluvan vuoden loppuun mennessä, mutta lentoharrastajat ja muut Malmin lentokentän säilyttämistä vaativat aktiivit eivät ole vielä luovuttaneet.

Malmin lentokentän ystävät ry kertoi tiistaina päivittäneensä Uudenmaan Ely-keskukselle jo viime vuonna jättämäänsä suojeluhakemusta. Kentän puolustajat vetoavat muun muassa siihen, että kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsi viime vuonna Helsinki-Malmin yhdeksi Euroopan uhanalaisimmista kulttuuriperintökohteista. Myös Museovirasto säilyttäisi Malmin lentokentän nykyisessä käytössään.

Malmin lentokentän 80-vuotista historiaa juhlistava lentonäytös järjestetään 13.–14. elokuuta.

Esa Syväkuru / HS
Esa Syväkuru / HS
Douglas DC-3-koneen turvallisuusohje.
Douglas DC-3-koneen turvallisuusohje.
Esa Syväkuru / HS
Yli 70-vuotias DC-3 kiilteli iästään huolimatta upeasti auringossa Malmin lentokentällä.
Yli 70-vuotias DC-3 kiilteli iästään huolimatta upeasti auringossa Malmin lentokentällä.
Esa Syväkuru / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat