Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peijaksen sairaalassa kärsitään home- ja kosteusoireista – työntekijöiden mukaan asiasta on kielletty puhumasta

Peijaksen sairaalan työntekijöillä on home- ja kosteusoireita.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Peijaksen sairaala Vantaalla on osa Helsingin yliopistollista keskussairaalaa. Sen työntekijät ovat sairastelleet rakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi.
Peijaksen sairaala Vantaalla on osa Helsingin yliopistollista keskussairaalaa. Sen työntekijät ovat sairastelleet rakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Poiminta

Muissakin sairaaloissa sisäilma- ja kosteusongelmia

 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiöllä Hus-kiinteistöillä on koko ajan ratkottavanaan 150–200 eriasteista sisäympäristöongelmaa.

 Esimerkiksi viime keväänä vastikään remontoidun Malmin sairaalan betonilattioissa havaittiin kosteutta.

 Myös Lastenklinikan monia osastoja on viime vuosina jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi.

 Meilahden maamerkissä eli tornisairaalassa oli mittavia sisäilmaongelmia ennen viime vuonna valmistunutta isoa remonttia.

Vantaan Asolassa sijaitsevan Peijaksen sairaalan työntekijät sairastelevat rakennuksen sisäilmaongelmien vuoksi.

Osa Peijaksen sairaalan työntekijöistä kärsii sisäilmaoireista ja on joutunut jäämään sairauslomalle. Työntekijöiden oireet helpottuvat Peijaksesta poissa ollessa ja palaavat töihin tullessa.

Peijaksen sairaala on osa Helsingin yliopistollista keskussairaalaa ja sen vuodeosastoilla hoidetaan kirurgisia, psykiatrisia ja sisätautien potilaita.

”Vuoden sisällä olen ollut useasti todella pahassa ja pitkittyneessä flunssassa ja kuumeessa. Lisäksi on ollut väsymystä, nenän tukkoisuutta, kurkun kutinaa ja silmien vuotamista”, kertoo eräs Peijaksen sairaalan työntekijä.

”Kun on pois töistä, olo kummasti paranee. Kun on pari tuntiakin töissä, niin ääni lähtee.”

Työntekijä ei halua nimeään lehteen, koska hänen mukaansa Peijaksen työntekijöitä on kielletty puhumasta sairaalan sisäilma- ja kosteusongelmista.

”Tuli ihan ohjeistus ylemmältä taholta, että näistä asioista ei saa keskustella”, työntekijä kertoo HS:lle.

Peijaksen tilanne on valitettavan tuttu Husin kiinteistöjen kunnossapidosta vastaaville.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiöllä Hus-kiinteistöillä on nimittäin 150–200 eriasteista sisäympäristöongelmaa eli sisäilma- ja kosteusongelmaa ratkottavanaan koko ajan. Kun yksi paikka saadaan kuntoon, ongelmia ilmaantuu toisaalla.

Viime vuonna Hus-kiinteistöt teki kiinteistökorjauksia kuten kosteusvauriokorjauksia, märkätilojen saneerauksia sekä sisäympäristöongelmiin, ilmanvaihtoon ja viemäriverkostoon liittyviä korjaavia toimenpiteitä 499 kappaletta.

”Meillä on tiedossa neljä [Peijaksen] työntekijää, jotka oireilevat. Heillä on ollut päänsärkyä, silmien punoitusta ja yskää”, kertoo Hus-tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki.

”Tuo luku on kyllä alakanttiin. Kun työpaikan kahvipöydässä jutellaan, niin kyllä siellä on paljon enemmän väkeä kuin neljä, joilla on home- ja kosteusoireita”, työntekijä puolestaan sanoo HS:lle.

”Tiedän, että kun kosteusremontteja on tehty, niin on paljon työntekijöitä, jotka oireilevat samalla tavalla kuin minä”, hän sanoo ja on itse pohtinut jopa uudelleenkouluttautumista ja alanvaihtoa.

Peijaksessakin on hiljattain päättynyt sisäilmaremontteja, mutta uusien oireiden aiheuttaja ilmaantui saman tien.

”Työsuojeluhenkilöstö ja kiinteistönhoito on etsinyt syytä ja se on paikannettu yhteen toimistohuoneeseen”, sanoo kiinteistöjohtaja Lähteenmäki.

”Huoneen katossa olevan akustiikkalevyn pinta on rikki ja se korjataan ja vaihdetaan.”

Isompi ongelma on ilmanvaihtokanavien äänenvaimentimissa, joiden pinta on rikkoutunut.

”Jos pinta on rikki, niin on mahdollista, että ilmaan pääsee mineraalivillakuituja ja jotkut henkilöt sitten saavat oireita näistä mineraalivillakuiduista”, Lähteenmäki sanoo.

Sisäilmatutkimuksia Peijaksessa ei tällä hetkellä kiinteistöjohtajan mukaan tehdä.

”Nyt on mätäkuu ja homeitiöitä on joka paikassa, mutta asia on prosessinmukaisessa hoidossa ja saadaan kuntoon”, hän vakuuttaa.

HS:n haastatteleman työntekijän mukaan ongelma on suurempi kuin mitä ulospäin halutaan kertoa.

”Moni ei lähde tutkituttamaan oireitaan työterveyshuollossa, koska kokevat, ettei asialle kuitenkaan tehdä mitään. Kosteusvauriotkin vain kuivataan ja uutta maalia päälle, vaikka olisi hyvä poistaa kokonaan kostunut homehtunut kohta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat