Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijät pelkäävät ongelmista kertomista – ”Työtehtävä voidaan vaihtaa jämähommiin”

Varsinkin naisvaltaisilla, pienipalkkaisilla aloilla törmää siihen, että työntekijät eivät uskalla kertoa työpaikan epäkohdista, kirjoittaa HS:n toimittaja Satu Pajuriutta.

Kaupunki
 
Mitro Härkönen / HS
Kuva: Mitro Härkönen / HS

Välillä toimittajan työssä tulee eteen tilanteita, joissa julkisen alan työntekijöiden sananvapautta rajoitetaan. Viimeksi tähän törmäsin tehdessä juttua Peijaksen sairaalan sisäilmaongelmista.

Esimiehet kieltävät alaisiltaan mielipiteiden ilmaisun ja varsinkin medialle puhumisen työhön ja työoloihin liittyvistä asioista. Tähän törmää varsinkin sosiaali- ja terveysalalla, joka on naisvaltaista ja pienipalkkaista väkeä kunnan tai valtion leivissä.

Ei ole tavatonta, että esimerkiksi päiväkodin työntekijä kieltäytyy käyttämästä sananvapauttaan, ”koska on sovittu, että vain pomo saa puhua tiedotusvälineille”. Esimiehet itse taas tuovat esiin – varsinkin julkisuudessa – vain tietyt näkökulmat.

Työntekijöiden suut suljetaan usein suullisilla ohjeilla, jotta jälkiä asiasta ei jää. Vaientamiseen on harvoin laillisia perusteita, mutta sitä eivät kaikki työntekijät tiedä, eikä sitä tietenkään työpaikoilla korosteta. Salassapidettäviä asioita toki on, mutta useimmissa asioissa, kuten työpaikan olot tai ongelmat, työntekijällä on sananvapaus.

Vaientaminen onnistuu, koska työntekijät pelkäävät puhumisen seurauksia.

”Jos nyt ei vakituisesta työpaikasta irtisanota, mutta työtehtävä voidaan vaihtaa esimerkiksi jämähommiin”, kertoo HS:n haastattelema Peijaksen sairaalan työntekijä.

Kun toimeentulo on uhattuna, ihmisestä tulee arka ja säikky. Samoin, jos terveys esimerkiksi työpaikan kosteus- ja homeongelmien takia jatkuvasti reistailee, se vaikuttaa työntekijän vireystilaan ja fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen.

Tällaisessa tilanteessa työilmapiiri muuttuu huonommaksi, ihmiset kyräilevät toisiaan ja työhön keskittyminen heikkenee. Tämä ei voi olla vaikuttamatta itse työntekoon ja hoitoalalla pahimmillaan jopa potilasturvallisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat