Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalasatama kiinnostaa yrityksiä, mutta Itä-Helsinkiin ei ole työpaikoista tunkua

Keskon päätös siirtää pääkonttorinsa Länsi-Helsingin sijasta Kalasatamaan on merkittävä askel itäiselle kantakaupungille, uskoo apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Kauppakeskus Redin rakenteet ovat nousseet kesän aikana näkyviin syvästä montusta Helsingin Sörnäisissä, jonne rakennetaan Kalasataman kaupunginosaa.
Kauppakeskus Redin rakenteet ovat nousseet kesän aikana näkyviin syvästä montusta Helsingin Sörnäisissä, jonne rakennetaan Kalasataman kaupunginosaa. Kuva: Sami Kero / HS

Helsingin Kalasataman keskellä oleva monttu täyttyy vähitellen. Samalla näyttää todennäköiseltä, että Kalasatamasta tulee työpaikkoja houkutteleva kaupunginosa.

Kauppakonserni Kesko kertoi keskiviikkona siirtävänsä pääkonttorinsa Ruskeasuon sijasta Kalasatamaan. Askel on merkittävä Helsingille, koska toimitilojen synnyttäminen kantakaupungin itälaidalle ja Itä-Helsinkiin on pitkään ollut kaupungin tavoitteena. Toistaiseksi merkittävin keskittymä on OP-ryhmän ja Nordean pääkonttorit Vallilassa.

Keskon pääkonttoriin tulee noin 1 700 työntekijää ja lisäksi rakennukseen tehdään toimitilaa ulkopuolisillekin.

Helsingin kaupunkisuunnittelusta ja kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) pitää Keskon päätöstä tärkeänä.

”Kalasataman kannalta tämä nyt ikään kuin niittaa sen kiinni, että alueesta todella tulee sekoittunut, asumista, palveluja ja työpaikkoja sisältävä alue. Teurastamon tarjonnan kannalta tämä myös superhyvä, koska lounaan syöjät ovat tärkeitä.”

Myös kiinteistösijoittajan näkökulmasta Kalasatama on nousussa.

”Tämä vahvistaa entisestään käsitystämme siitä, että Kalasatama on mielenkiintoinen alue. Se on hyvien yhteyksien päässä keskustasta ja sanoisin melkein, että trendikäs alue”, sanoo sijoitusyhtiö Capmanin kiinteistötiimin vetäjä Mika Matikainen. Capman ei omista kiinteistöjä Kalasatamassa.

Toisaalta Kalasataman tapainen alue kiinnostaa yrityksiä senkin takia, että vuokrataso on 25–30 prosenttia alhaisempi kuin keskustassa.

Kaupungin yritykset houkutella isoja työnantajia Kalasataman itäpuolelle eivät juuri ole kantaneet hedelmää. Herttoniemen teollisuusalueella, aivan metroaseman tuntumassa, on suuri määrä tontteja vajaakäytöllä.

Capmanin Matikainen ei näe Herttoniemen nousevan Kalasataman haastajaksi.

”Onhan siinä merkittävä ero. Me emme ole Herttoniemeen katsoneet, siellä on selvästi alhaisemmat neliövuokrat.”

Sinnemäki myöntää, että Kalasataman menestys ei automaattisesti nosta Herttoniemeä.

”Mutta uskon, että sillä tulee silti olemaan merkitystä Itä-Helsingin kehitykselle.”

Myös Metropolian kampuksen valmistuminen Myllypuroon nostaa Sinnemäen mukaan itäisten kaupunginosien profiilia.

Osin Helsinki on jo myöntynyt siihen, että toimitilat Itä-Helsingissä eivät mene helposti kaupaksi. Muutamalle vajaakäyttöiselle toimistotontille Herttoniemessä nousee jo asuntoja, koska kaupunki on muuttanut kaavoja.

Matikaisen mukaan ”ekonomia ei puolla uuden toimistotalon rakentamista”. Kun rakentamiskustannukset ovat sijainnista riippumatta samat, vuokrataso ratkaisee sijoituksen kannattavuuden, vaikka tontin hinnassa olisikin eroa.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan Helsinki toivoo kuitenkin edelleen toimistorakentamista itäänkin.

”Ei toimitilakaavoista luovuta ihan heti, jossain määrin pitää olla kärsivällinen. Toisaalta kaupunki ei itse määritä mistä alueista tulee vetovoimaisia toimitiloille ja jossain vaiheessa pitää reagoida”, Sinnemäki sanoo.

Kesko
Havainnekuva Keskon tulevasta pääkonttorista.
Havainnekuva Keskon tulevasta pääkonttorista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat