Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä palaa Helsinkiin – Katso, millainen tapahtumien kimara valtaa pääkaupungin elokuussa

Helsinki vilkastuu, kun kaupunkilaiset palaavat lomilta ja turistit saapuvat tapahtumien perässä kaupunkiin. Weekend-festivaali täyttää Kyläsaaren viikonloppuna, ja myös Suvilahden tapahtuma-alueella järjestetään loppukesän aikana vielä kolme isoa festivaalia.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Jonne Heinonen
Jamaican Mamas -ravintolan Hazel Brevett-Tirronen odottaa jo Kallio Block Partyä.
Jamaican Mamas -ravintolan Hazel Brevett-Tirronen odottaa jo Kallio Block Partyä. Kuva: Jonne Heinonen

Lomansa lopettelevat pääsevät kaupunkiin palatessaan vielä nauttimaan kesästä ja kulttuurista ennen syksyn saapumista. Edessä ovat elokuisten yleisötapahtumien superviikonloput, jotka tuovat Helsinkiin turisteja läheltä ja kaukaa.

Monet tapahtuvat keskittyvät Sörnäisiin, jossa myös ravintolat täyttyvät ihmisistä elokuisina superviikonloppuina.

Vilhovuorenkadulla sijaitsevan Jamaican Mamas -ravintolan omistaja Hazel Brevett-Tirronen kertoo, että viime vuonna ravintolasta loppui ruoka kesken Kallio Block Partyn.

”Kello oli vasta kymmenen ja ihmisiä tuli koko ajan ovesta sisään. Se oli ihan hullua ja hienoa. Tänä vuonna varaudumme paremmin.”

Ruoka-ainesten santsaamisen lisäksi ravintolaan on palkattu lauantaiksi kaksi ylimääräistä työntekijää.

”Odotan jo sitä. Tuntuu, että tällaisina päivinä kaupunki näyttää parhaat puolensa.”

Lisämakua Brevett-Tirroselle tuo se, että lauantai sattuu olemaan myös Jamaikan itsenäisyyspäivä. Tarjolle asetetaan muun muassa kotitekoista inkivääriolutta, johon on lisätty rommia ja mausteita.

Kallio Block Partya ja Flowta on nimitelty hipsteritapahtumiksi, mutta Brevett-Tirrosen mukaan festivaalivieraiden elämänasenne ei juuri näy ravintolassa. Lihaa menee siinä missä kasvisannoksiakin ja partasuisiin miehiin on totuttu jo valmiiksi.

”Meillä käy paljon suomalaisia rastafareja”, Brevett-Tirronen sanoo.

Viikonloppuista vilskettä odotetaan myös Helsinginkadun Stadin Kebabissa. Ravintolan työntekijä Arsalan Chir kertoo, että ravintolaan on palkattu lauantaille täysmiehitys.

Jonne Heinonen
Stadin Kebabin työntekijä Arsalan Chir.
Stadin Kebabin työntekijä Arsalan Chir.

”Tällaisina päivinä katu on täynnä ja talo on täynnä. Silloin täällä tehdään töitä hiki hatussa 12 tuntia putkeen lähes ilman taukoja”, Chir sanoo.

Vilkkaimpina iltoina Stadin Kebabissa saatetaan myydä pelkästään kebabrullia 150. Tunnelma on muutenkin poikkeuksellinen.

”On mukavaa, kun ihmiset ovat liikkeellä”, Chir sanoo.

Visit Helsingin toimitusjohtajan Tuulikki Beckerin mukaan suurin osa Helsinkiin saapuvista matkailijoista tulee pääkaupunkiseudulta, mutta suuret tapahtumat vetävät kauempaakin.

”Nuoret matkailevat paljon festareiden perässä. Esimerkiksi Weekend ja Flow ovat todella suosittuja ympäri Suomen”, Becker sanoo.

Kansainvälistä tunnettavuutta saaneet festarit keräävät vierailijoita myös ulkomailta. Elokuu on ulkomaalaisten suosituin lomakuukausi.

Turistien määrästä kertoo myös Helsingin hotellien varausaste.

Booking.com -sivuston mukaan 75 prosenttia Helsingin majoituspaikoista on varattuna seuraavien kahden viikonlopun aikana. Esimerkiksi ydinkeskustan Original Sokos Hotel Helsinki on täynnä.

Hotellipäällikkö Heidi Rutin mukaan huoneen saaminen voi osoittautua haasteelliseksi jos majoituksen hankkimisen on jättänyt viime tinkaan.

”Jonkun verran tulee kuitenkin peruutuksia, ja ne ovat yleensä heti myytävissä”, Ruti sanoo.

HSL on varautunut matkailijoihin erityisesti yöllä. Metro kulkee kahtena seuraavana viikonloppuna kaksi tuntia normaalia pidempään, ja lähijunien yöliikenteeseen on lisätty vaunuja.

Helsingissä on viikonloppuna festivaalisuma – listaus koko loppukesän isoista tapahtumista

Elokuu toi tullessaan Helsingin tapahtumakesän vilkkaimmat viikonloput. Tänä viikonloppuna on edessä varsinainen tapahtumasuma, eikä menoista ole puutetta lähiviikkoinakaan. Alkamassa on myös kesän viimeisten isojen kesäfestivaalien kimara Kyläsaaressa ja Suvilahden tapahtuma-alueella.

Weekend Festival (pe 5. 8. ja la 6. 8. klo 14–24)
Terhi Ylimäinen
Weekend-festivaalilla juhlitaan tänä perjantaina ja lauantaina kello 14–24.
Weekend-festivaalilla juhlitaan tänä perjantaina ja lauantaina kello 14–24.

Elektronisen tanssimusiikin eli edm:n ystäville on tarjolla Kyläsaaressa muun muassa jättimäinen päälava ja genren kansainvälisiä huippunimiä. Weekendin artistilistasta löytyvät esimerkiksi Hardwell, Armin Van Buuren, Martin Garrix ja Tiësto. Kotimaisia kärkinimiä edustavat JVG ja Antti Tuisku. Tänä vuonna Weekend järjestetään samaan aikaan myös Ruotsin Tukholmassa ja Viron Pärnussa, minkä vuoksi pääesiintyjiä kuljetetaan järjestäjien mukaan maasta toiseen viidellä helikopterilla.

Kallio Block Party (la 6. 8. klo 14–22)
Leif Rosas
Skeittaaja Rob Maatman esitteli taitojaan viime vuonna Kalliossa.
Skeittaaja Rob Maatman esitteli taitojaan viime vuonna Kalliossa.

Maksuton Kallio Block Party muuttaa Kallion kadut ja puistot festarialueeksi jo kuudetta kertaa. Talkoovoimin järjestetyn korttelijuhlan sijainti vaihtelee vuosittain kaupunginosan sisällä, ja tänä vuonna tapahtuma-alue levittäytyy Ympyrätalolta Linjoille ja Tokoinrantaan. Suljettujen katujen vuoksi raitiolinjat 3 ja 9 sekä bussilinjat 23, 51 ja 502 ajavat poikkeusreittejä pitkin lauantaina.

Kallio Block Partyssa on ohjelmaa niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin. Monipuolisen musiikin lisäksi tarjolla on muun muassa tanssia, sirkusta ja skeittausta. Useiden esiintymislavojen lisäksi ohjelmaa järjestetään esimerkiksi Kallion kirkossa: siellä soi elektroninen musiikki.

Lasten festarit (la 6. 8. klo 10–16)
Anni Koponen
Mutaveijarit valmistautuivat esitykseen 2014.
Mutaveijarit valmistautuivat esitykseen 2014.

Töölönlahden kupeessa Hesperian puistossa järjestetään päiväfestivaalit, joiden ohjelma on räätälöity lapsille. Koko perheen ilmaistapahtumassa esiintyvät muun muassa Mutaveijarit ja Loiskis-orkesteri. Lapsia liikuttavat bändien ohessa myös esimerkiksi parkour- ja temppuradat, minkä lisäksi monia urheilulajeja pääsee kokeilemaan ammattilaisten opastuksella. Kulttuurinnälkäiset voivat valita ohjelmatarjonnasta myös vaikkapa Tatu ja Patu hiekkalaatikolla -näytelmän, joka esitetään festivaalilavalla.

URB 16 -festivaali (ke 3. 8.–pe 12.8.)

Monitaiteellisessa URB 16 -tapahtumassa keskiössä ovat nuoret urbaanin taiteen tekijät. Ohjelmassa on niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin taiteilijoiden teoksia ja projekteja. Näyttelyjen lisäksi nähtävänä on tanssia, teatteria, elokuvaa sekä kaupunkitilaan sijoittuvia teoksia ja tapahtumia. URB 16 -festivaalin tapahtumapaikkoja ovat muun muassa nykytaiteen museo Kiasma, Alppitalo, Itäkeskuksen Stoa sekä yksityisasunto Helsingin keskustassa.

Flow Festival (pe 12. 8. klo 15.30–2, la 13. 8. klo 14–2 ja su 14. 8. klo 13–00.30)
Katarina Sällylä
Yleisö tunnelmoi viime vuonna Flow-festivaaleilla.
Yleisö tunnelmoi viime vuonna Flow-festivaaleilla.

Suvilahden vanhan voimala-alueen täyttävän Flow’n esiintyjäkaarti ulottuu rocklegenda Iggy Popista marginaalia edustaviin artisteihin, joten yleisökin tulee todennäköisesti olemaan viime vuosien tapaan kaikenkirjavaa. Lavalle nousevat muiden muassa Sia, Jamie xx, Morrissey, Massive Attack, New Order, Descendents ja J. Karjalainen.

Helsingin ympäristökeskuksen päätöksellä ulkoilmakonserttien on päätyttävä Flow’ssa perjantaina ja lauantaina kello 1 ja sunnuntaina kello 24. Muiden Suvilahden tapahtuma-alueen loppukesän festivaalien soitto saa jatkua vain kello 23:een, joten juhlat kestävät Flow’ssa poikkeuksellisen pitkään.

Tubecon16 (pe 12. 8. klo 15–21 ja la 13. 8. klo 12–21)

Suomen suurin Youtube-tapahtuma tarjoaa kohtaamispaikan tubettajille eli Youtube-videopalveluun sisältöä tuottaville ihmisille ja näiden yleisöille. Hartwall-areenassa Ilmalassa järjestettävän tapahtuman ohjelmassa on esimerkiksi suosittujen tubettajien esiintymisiä ja Tubecon Awards -palkintogaala.

Mikko Stig
Tubecon-tapahtuman liput myytiin viime vuonna loppuun.
Tubecon-tapahtuman liput myytiin viime vuonna loppuun.

Kolmatta kertaa järjestettävä Tubecon on paisunut vuosi vuodelta; viime vuonna tapahtuma myytiin loppuun ja tänä vuonna se kasvatettiin kaksipäiväiseksi.

Art Goes Kapakka (to 18. 8.–la 27. 8.)

Art Goes Kapakka -baarifestivaali levittäytyy kaikkiaan 34:ään ravintolaan Helsingin kantakaupungin alueella. Festivaalin ohjelmisto julkaistaan vasta tiistaina 9. elokuuta, mutta järjestäjien mukaan kapakoissa nähdään kymmenen illan aikana kaikkiaan 369 esitystä. Musiikin lisäksi luvassa on muun muassa tiedettä, keskusteluja sekä esittävää taidetta. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Helsingin juhlaviikot (pe 19. 8.–su 4. 9.)
Danny Moloshok / Reuters
Jimmy Webb esiintyy Helsingin juhlaviikoilla.
Jimmy Webb esiintyy Helsingin juhlaviikoilla.

Tokoinrannan Huvila-teltassa Kalliossa soi tänä vuonna jazz, blues, etno, rock ja pop. Juhlaviikkojen pääesiintyjiä ovat sitarin soittaja Anoushka Shankar, countryklassikoistaan tunnettu Jimmy Webb ja etnofuusiota tekevä Afro Celt Sound System. Juhlaviikkojen yhteydessä, torstaina 25. elokuuta, järjestetään myös Taiteiden yö.

We Love the 90’s (pe 26. 8. ja la 27. 8. klo 13.30–1.30)

Kaksi viikkoa Flow’n jälkeen Suvilahden tapahtuma-alueella matkataan musiikillisesti ajassa taaksepäin. Nimensä mukaisesti We Love the 90’s -festareilla on tarjolla takavuosien hittejä – tarkemmin sanottuna eurodance-hittejä. Nostalgiakattauksen kärkinimiä ovat Scooter, Sash!, E-Type, Sash! ja Haddaway.

We Love the 90’s -tapahtuman ulkoilmakonserttien pitää päättyä ympäristökeskuksen päätöksellä kello 23, mutta dj:t esiintyvät molempina festivaali-iltoina Kattilahallissa kello 1.30:een.

Iskelmä Live (pe 2. 9. klo 14.30–23 ja la 3. 9. klo 13.30–23)

Kesän viimeinen iso festivaali Helsingissä on Suvilahdessa syyskuun puolella järjestettävä Iskelmä Live. Iskelmäkansaa tanssittavat muun muassa Jari Sillanpää, Paula Koivuniemi, Juha Tapio, Frederik ja Tapani Kansa. Hieman vähemmän iskelmällistä linjaa edustaa Apulanta, joka on myös festivaalin viimeinen esiintyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat