Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hevos- ja koiraharrastajat huolestuivat uudesta yleiskaavaehdotuksesta – Tuomarinkylästä 580 muistutusta, Mellunmäestä vain yksi

Helsingin uudesta yleiskaavaehdotuksesta tehdyistä muistutuksista – käytännössä enimmäkseen valituksista – 40 prosenttia koskee Helsingin Tuomarinkylää. Mellunmäestä muistutuksia on tullut vähiten: yksi.

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Sara Puolakka ylitti esteen Levanti-hevosella Tuomarinkylän kartanolla.
Sara Puolakka ylitti esteen Levanti-hevosella Tuomarinkylän kartanolla. Kuva: Ville Männikkö
Fakta

Eniten muistutuksia Tuomarinkylästä, vähiten Mellunmäestä

Viisi aluetta, joita koskien on tullut vähiten muistutuksia yleiskaavaehdotuksesta:

 Mellunmäki 1

 Mustavuori 3

 Töölö 5

 Roihupelto 5

 Rajasaari 5

Eniten muistutuksia:

 Tuomarinkylä 580

 Malmin lentokenttä 263

 Lauttasaari 121

 Veräjämäki 105

 Keskuspuisto 82

Lähde: Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston vuorovaikutusraportti IV 14.6.2016

Tuomarinkylä. Helsingin Tuomarinkartanon ravintola Dumariin saapuessa tietää tulleensa heppatytön paratiisiin. Ravintolan kulman takana on hevosia aitauksessaan siliteltävänä, hiukan taaempana on meneillään yksityinen esteratsastustunti ja ohi kävelee jatkuvasti ruskettuneita ja rennon siististi pukeutuneita naisia, joiden kaunis ryhti kielii ratsastusharrastuksesta.

Matkalla Dumariin maaseutumainen hiekkatie vie vinttikoirakeskuksen ohi, joka sijaitsee käytännössä keskellä peltoa. Keskuksessa on juoksurata, jolla nopsajalkaiset vinttikoirat ja muutkin koirat pääsevät kilpailuissa kirmaamaan sähköjäniksen perässä.

Näihin asioihin, hevosiin ja koiriin ja niiden harrastajiin, kiteytyy se valtava vastarinta, jolla Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston uusi ehdotus yleiskaavaksi on otettu Tuomarinkylässä vastaan.

Kaupunkilaiset saivat kommentoida uutta yleiskaavaehdotusta viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa, ja kesäkuun alkupuolella ilmestyneen vuorovaikutusraportin mukaan erilaisia muistutuksia – joista suurin osa on käytännössä valituksia – tuli yksityishenkilöiltä, yhdistyksiltä, asunto-osakeyhtiöiltä ja yrityksiltä yhteensä 1444 kappaletta. Näistä 580 eli 40 prosenttia koski Tuomarinkylää.

Pohjois-Helsingissä sijaitsevaan Tuomarinkylän pientalokaupunginosaan kuuluvat Haltiala, Paloheinä, Torpparinmäki ja Tuomarinkartano.

Yksi muistutuksen jättäjistä oli uuden yleiskaavaehdotuksen vuoksi viime vuonna syntynyt Pro Tuomarinkylä -liike, joka tiedottaa ahkerasti yleiskaavaan liittyvistä asioista, tuo esille omia vaihtoehtojaan yleiskaavasuunnitelmiin liittyen ja näkyy paikallislehtien mielipidepalstoilla.

Pro Tuomarinkylä on huolissaan siitä, että kulttuurihistoriallisesti tärkeälle Tuomarinkartanon alueelle on esitetty asuntoja tuhansille asukkaille ja pikaraitioteitä. Alueella on myös ratsastustalleja ja vinttikoirakeskus. Pro Tuomarinkylän aktiivit pelkäävät, että hevosten maastoreitit jäävät pikaraitiotien ja asuntojen alle ja vinttikoirakeskus joudutaan siirtämään pois ”ihanteelliselta paikaltaan”, keskeltä ei mitään, lähelle asutusta tai jopa lopettamaan se tyystin.

”Kyllä kaupunkisuunnitteluvirastossa tiedetään vallan hyvin, että koirakeskus, hevoset ja asutus eivät toimi hyvin yhdessä”, sanoo Pro Tuomarinkylän hallituksen jäsen, arkkitehti ja ratsastusharrastaja Rosemarie Schnitzler, 58.

”Tulee hajuhaittoja ja muuta, ja ihmiset ärsyyntyvät, kun kuuluu koirien haukuntaa.”

Liikkeen hallituksen varapuheenjohtaja, varatuomari Risto Suominen, 59, taas on erityisen huolissaan kulttuurihistoriallisesti tärkeän ympäristön tärveltymisestä.

”Tämä on kulmakunnan pöhinä ja ooppera, ei meillä ole täällä muuta. Miten tällainen Ruotsin vallan aikainen kehto voidaan tämän sukupolven aikana tuhota?”, Suominen harmittelee ja katselee ympärillään olevia Tuomarinkartanon rakennuksia ravintola Dumarin terassilta.

”Nyt on menossa buumi, että mikään ei ole enää pyhää. Tähän asti kaupunki on ymmärtänyt Tuomarinkartanon arvon, ja tätä on varjeltu kuin silmäterää. Uudessa yleiskaavassa tilanne on muuttunut täysin.”

Kuvia otettaessa Suominen ja Schnitzler haluavat, että kuvissa näkyy nuoria ratsastajia, jottei Pro Tuomarinkylä leimautuisi vanhemman polven vastarannankiiskeilyksi tai nimbyilyksi.

”En tosin ymmärrä nimby-sanaa. Minusta on luonnollista, että Pohjois-Helsingissä asuvat puolustavat Pohjois-Helsinkiä”, Suominen sanoo ja viittaa not in my backyard (lyhenne nimby) -termiin, jolla tarkoitetaan ihmisiä, jotka vastustavat esimerkiksi tiivistämisrakentamista omassa välittömässä elinympäristössään.

”Miksi joku Katajanokalla asuva puolustaisi Tuomarinkylää?”

Ville Männikkö
Rosemarie Schnitzler ja Risto Suominen ovat huolissaan Helsingin tulevan yleiskaavan vaikutuksista Tuomarinkylään.
Rosemarie Schnitzler ja Risto Suominen ovat huolissaan Helsingin tulevan yleiskaavan vaikutuksista Tuomarinkylään.

Samoilla linjoilla Pro Tuomarinkylä ja kaupunkisuunnitteluvirasto eivät monessakaan asiassa ole: Pro Tuomarinkylä -yhdistys esimerkiksi pelkää, että Tuomarinkartanon alueelle tulee asuntoja jopa 7 500:lle hengelle, mutta Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan oikeampi luku on noin 2 000–3 000.

Tarkkoja lukuja ei yleiskaavaehdotuksen perusteella voi ylipäätään antaa. Kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies muistuttaa, että rakentamispaine ei kohdistu vain Tuomarinkylään, vaan kaikkialle Helsinkiin.

Kaupunkisuunnitteluvirasto myös korostaa vuorovaikutusraportissaan, että suunniteltu yleiskaava ”mahdollistaa jatkossakin hevos- ja koiraharrastuksen jatkumisen nykyisessä laajuudessaan”, mutta Pro Tuomarinkylä ei tätä usko.

Piimiehen mukaan pikaraitiotien voisi esimerkiksi laittaa kulkemaan tunnelissa tai sillalla Tuomarinkartanon kohdalla, mikä suojelisi hevosten maastoreittejä.

Itä-Helsingin Mellunmäestä on tullut vähiten muistutuksia liittyen uuteen yleiskaavaehdotukseen: yksi kappale.

Syynä ei ole se, etteikö alueelle suunniteltaisi uutta rakentamista, sillä Mellunmäkeen rakennetaan tulevina vuosina paljon ilman uutta yleiskaavaakin. Vanha ostoskeskus puretaan, ja tilalle rakennetaan asuntoja ja liiketiloja. Myös metroaseman ympäristöä uudistetaan voimakkaasti.

Yleiskaavaehdotuksen myötä alueelle on suunnitteilla myös pikaraitiotie, ja Mellunmäki nähdään yhtenä keskeisenä täydennysrakentamisen mahdollisuutena. Marja Piimiehen mukaan alueen asuntokantaa voitaisiin lisätä jopa 40–50 prosenttia.

Mellunmäki-seuran hallituksen jäsen Seppo Paju, 65, pohtii, että syy vähäiseen valittamisen määrään saattaa löytyä siitä, että alueella asuu melko paljon iäkkäitä ihmisiä. Myös työttömyyttä ja maahanmuuttajataustaisia ihmisiä on runsaasti.

”Kyllähän esimerkiksi työttömyys passivoi. Se johtaa siihen, että ihmiset eivät käytä demokraattista mahdollisuuttaan”, Paju sanoo.

Toinen hallituksen jäsen Hilkka Harju, joka ei halua kertoa ikäänsä, kannattaa alueen uudistamista, sillä palvelut ovat vähentyneet.

”Olen sitä mieltä, että ostoskeskuksen ympäristöä pitäisi kehittää, koska se on ruma. Mellunmäki uudistuu ja siistiytyy, kun tulee uutta rakentamista.”

Mika Ranta / HS
Mellunmäki-seuran Hilkka Harju asukas- ja kulttuuritila Mellarissa. Harju kannattaa Mellunmäen alueen uudistamista, sillä palvelut ovat vähentyneet.
Mellunmäki-seuran Hilkka Harju asukas- ja kulttuuritila Mellarissa. Harju kannattaa Mellunmäen alueen uudistamista, sillä palvelut ovat vähentyneet.

Hallituksen puheenjohtaja Aino Piippo, 54, toteaa, ettei Mellunmäki-seura halua olla kehityksen jarruna.

”Maailma muuttuu, ja Mellunmäki sen mukana.”

Helsingin yliopiston tutkija Veikko Eranti on perehtynyt työssään helsinkiläisten kaupunkisuunnittelulautakuntaan lähettämiin muistutuksiin. Hän kertoo, että alueiden sosiaaliset ja taloudelliset erot eivät ollenkaan välttämättä selitä eroja siinä, kuinka paljon muistutuksia tehtaillaan.

”Ei ole niin, että Itä-Helsingissä ei osallistuta ja vaikka [varakkaassa] Etelä-Helsingissä osallistutaan. Kyllä se on monimutkaisempaa, vaikka toki on esimerkiksi totta, että Itä-Helsingissä äänestetään vähemmän kuin Etelä-Helsingissä”, Eranti sanoo.

Hänen tutkimuksessaan on käynyt ilmi, että eniten kaupunkilaisten kommentointihalukkuuteen vaikuttavat hyvin paikalliset asiat, jotka saavat ihmiset liikkeelle.

”Esimerkiksi Itä-Helsingin Meri-Rastilan asemakaava herätti pari vuotta sitten todella paljon vastustusta, koska alueen metsiä ollaan laittamassa mataliksi asuntojen tieltä. Samaan tapaan paikalliset saa varmaan Tuomarinkylässä liikkeelle se, että vihreän ja avaran koira- ja hevosalueen luonne voi muuttua täysin, jos alueelle rakennetaan.”

Erantia kiinnostavat hänen omassa, vielä kesken olevassa tutkimuksessaan vaikuttamisen ja sosioekonomisen aseman yhteys.

”Kansainvälisissä tutkimuksissa asunnon omistajuuden on nähty vaikuttavan siihen, kuinka aktiivisesti ihmiset kommentoivat omaan asuinalueeseensa liittyviä asioita.”

Taustatietoja ovat antaneet myös Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston arkkitehti Kaisa Karilas ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston neljännen vuorovaikutusraportin mukaan eniten muistutuksia liittyen uuteen yleiskaavaan tuli Tuomarinkylästä (580) ja vähiten Mellunmäestä (1). Tuomarinkylää ja Mellunmäkeä vertailevassa grafiikassa on pyritty käyttämään mahdollisimman vertailukelpoisia lukuja näistä kahdesta alueesta, ja siksi on päädytty vertaamaan asukasluvultaan lähellä toisiaan olevia Tuomarinkylän peruspiiriä ja Mellunmäkeä. Tuomarinkylä ei ole yksittäinen alue, vaan neljä eri aluetta sisältävä kaupunginosa ja kolme eri aluetta sisältävä peruspiiri. Grafiikan tiedoissa ei siis ole huomioitu Itä-Pakilan peruspiiriin kuuluvaa Tuomarinkartanoa, jossa asuu 290 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat