Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauva kuoli Kätilöopistolla – Valvira tutkii epäiltyä hoitovirhettä, kolme muutakin epäilyä vireillä

Vastasyntynyt vauva kuoli maaliskuussa Helsingin Kätilöopistolla. Vauvakuolemat ovat Suomessa harvinaisia.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Helsingin Kätilöopiston sairaala.
Helsingin Kätilöopiston sairaala. Kuva: Rio Gandara / HS

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tutkii epäiltynä hoitovirheenä tapausta, jossa vastasyntynyt vauva kuoli maaliskuussa Kätilöopistolla.

Valvira on tapauksesta erittäin vaitonainen, sillä asian tutkinta on vielä kesken.

”Vauvakuolemat ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Silloin, kun epäillään hoitovirhettä, Valvira tutkii tapauksen”, kertoo Valviran terveydenhuollon valvontaosaston päällikkö Liisa Toppila.

”Tässä vaiheessa emme voi kommentoida asiaa vielä enempää.”

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Toppilan mukaan Valviralla on tällä hetkellä käsittelyssä neljä epäiltyä hoitovirhettä, joissa vauva on menehtynyt synnytyssairaalassa. Tämä ei tarkoita, että kaikki vauvat olisivat kuolleet tänä vuonna. Yksi tai osa tapauksista voi olla myös viime vuodelta, sillä tapahtumia ei tilastoida tapahtumavuoden mukaan.

Toppila ei tarkenna, mistä synnytyssairaaloista vireillä olevat tapaukset ovat, eikä muutenkaan kerro tapauksista enempää.

Valviran viime vuonna käsitellyistä tapauksista käy ilmi, että kolme vastasyntynyttä vauvaa on menehtynyt synnytyssairaalassa, ja näistä yhdessä oli kyse hoitovirheestä. Myös vuonna 2014 käsittelyssä oli kolme vastaavaa tapausta. Näistäkin yksi todettiin hoitovirheeksi.

Synnytyssairaalat, joissa hoitovirheitä on epäilty, ovat Toppilan mukaan eri puolilta Suomea. Yhdessä tapauksessa hoitovirhe-epäily on koskenut Kätilöopistoa, mutta Valvira totesi hoidon olleen asianmukaista.

Hoitovirheisiin ovat syyllistyneet sekä kokeneet että vähemmän kokeneet kätilöt ja lääkärit, ja tapaukset ovat Toppilan mukaan olleet keskenään hyvin erilaisia.

Yleensä kantelun epäillystä hoitovirheestä tekevät menehtyneen vauvan vanhemmat.

Helsingin Kätilöopisto oli otsikoissa myös huhtikuussa, jolloin neljä vakituisessa työsuhteessa olevaa kätilöä jäi kiinni ilokaasun käyttämisestä synnytysosastolla. Toppilan mukaan tapahtuneella ei ole yhteyttä nyt julkitulleeseen vauvakuolemaan.

Hänen mukaansa ei kannata tehdä sellaisia johtopäätöksiä, että Kätilöopistolla olisivat nyt asiat rempallaan.

”Täytyy ottaa huomioon, että Kätilöopisto on erittäin suuri synnytyssairaala Suomessa. Tapahtuneet asiat pitää suhteuttaa sairaalaan kokoon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat