Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä on kohta viisi työtöntä kaupunginjohtajaa – Mitä he aikovat tehdä?

Helsingin kaupunginjohtajien virat lakkaavat olemasta ensi vuoden toukokuussa. Nykyiset kaupunginjohtaja ja neljä apulaiskaupunginjohtajaa menettävät tuolloin virkansa ja asemansa.

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Kuva: Markus Jokela / HS

Helsingin kaupunginjohtajien virat lakkaavat olemasta ensi vuoden toukokuussa. Nykyiset kaupunginjohtaja ja neljä apulaiskaupunginjohtajaa menettävät tuolloin virkansa ja asemansa.

Kysymys kuuluu: mitä he sitten tekevät? Palkka joka tapauksessa juoksee, vaikkei virkaa enää olisikaan. Helsingin periaate on, ettei se irtisano.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) ei vielä kerro, mitä hän tekee 1. kesäkuuta ensi vuonna sen jälkeen, kun hänen virkansa on edellisenä yönä lakannut olemasta.

”Oman henkilökohtaisen suunnitteluni lähtökohta on se, että valtuuston päätöksellä kaupunginjohtajan virka lakkautetaan 31. toukokuuta 2017”, Pajunen muotoilee.

”Siihen on vielä pitkä aika. Koetan siihen asti hoitaa nykyistä tehtävääni parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoite on tehdä jotakin aktiivista, mutta en vielä tiedä, mitä se on.”

Pajunen ei ole pääkaupungin johdossa ainoa, joka toistaiseksi vaikenee tulevaisuudestaan. Niin tekevät kolme muutakin apulaiskaupunginjohtajaa, keväällä irtisanoutuneen Laura Rädyn tilalle siirtymäkaudeksi tullut Pia Panhelainen (kok), Pekka Sauri (vihr) ja Anni Sinnemäki (vihr).

Vain sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajan Ritva Viljasen (sd) aikeista saatiin vihiä, kun hän maanantaina jätti hakemuksensa Helsingin kaupungin kansliapäällikön virkaan.

Kansliapäällikön virka on Helsingin tulevan johtamisorganisaation korkein. Viljasella on kisassa virasta hyvät lähtökohdat. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja on pätevöitynyt tehtävään myös ollessaan Suomen sisäministeriön kansliapäällikkö.

Nykyinen kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki haluaa ensin viedä päätökseen loppuvuonna kulminoituvan pitkän ja tärkeän prosessin.

”Ajattelen tulevaisuutta ehkä aikaisintaan jouluna. Siihen saakka haluan täysipainoisesti omistautua nykyiselle tehtävälleni ja viedä Helsingin uuden yleiskaavan valmistelun ja päätöksenteon loppuun”, Sinnemäki sanoo.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina perustaa kaupunkiin neljä uutta toimialajohtajan virkaa 1. syyskuuta alkaen. Kaupunkiympäristön toimialajohtajan virka olisi ehkä lähinnä Sinnemäen nykyistä tehtävää.

”Toimialajohtajaksi varmaan en hae”, hän arvelee.

Sinnemäen apulaiskaupunginjohtajan kausi päättyy ensi keväänä. Aikooko entinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu ehkä asettua ehdolle huhtikuun kuntavaaleissa? Sitä tietä hän saattaisi lopulta päätyä kisaamaan uuteen johtamisjärjestelmään syntyvistä pormestarien paikoista.

”Asetun ehdolle, tai en asetu”, Sinnemäki myhäilee.

Nykyinen rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) on jos mahdollista vielä arvoituksellisempi aikeissaan. Hänen virkakautensa päättyy 3. syyskuuta 2017. Julkishallinnon eläkeikä, 63 vuotta, täyttyy sekin hänen kohdallaan 31. toukokuuta ensi vuonna, päivää ennen uuden johtamisjärjestelmän starttia.

”Se ei ole ylin eläkeikä”, Sauri tarkentaa painokkaasti.

Tarkoittaako hän siis sitä, että haluaisi jatkaa kaupungin organisaatiossa? Helsinki ei irtisano. Jokin tehtävä osoitetaan kaikille, jotka muutoksessa menettävät asemansa.

”Täytyy katella. Tässä on vielä aikaa”, Sauri muotoilee. ”Toimialajohtajaksi en aio hakea. Eläkkeelle en aio lähteä.”

Sauri saattaisi myös jäädä virkavapaalle keväällä ja asettua ehdolle huhtikuun 2017 kuntavaaleissa. Jos hän tulisi valituksi valtuustoon tai varavaltuutetuksi, hänestä voisi tulla pormestari tai apulaispormestari.

”Tai sitten valtuutettu”, Sauri toppuuttelee.

Sosiaali- ja terveystoimen entinen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty siirtyi keväällä kaupallisen Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi. Hänen tilalleen asettui siirtymäajaksi Pia Panhelainen (kok).

Panhelainen on aiemmin ollut sosiaali- ja terveysviraston perhe- ja sosiaalipalvelujen osastopäällikkö. Hän oli myös apulaiskaupunginjohtaja Rädyn sijainen, kun tämä oli maan hallituksessa terveysministerinä.

”Mahdollisesti haen toimialajohtajaksi. Harkitsen sosiaali- ja terveystoimialan johtajanpaikan hakua siinä vaiheessa, kun virat tulevat avoimiksi”, Panhelainen sanoo.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina perustaa toimialajohtajien virat 1. syyskuuta alkaen.

Oikaisu 9.8.2016 kello 19:15 Ritva Viljasen titteli on korjattu sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että hän olisi sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat